אומרים שעם ההורות מגיעה גם הדאגה. לצד הרגעים השמחים, הצעדים הראשונים וההצלחות של הילדים שלנו, תמיד מתגנב לו איזשהו חשש לשלומם. אם אתם הורים טריים, וודאי נתקלתם בהנחיה לפיה יש להשכיב את התינוק לישון על גבו ולא על בטנו, כדי לצמצם את הסיכוי למוות פתאומי במהלך השינה.
ד"ר ענת שץ, יו"ר "עתיד", העמותה הישראלית למניעת מוות פתאומי בתינוקות, יו"ר הוועדה לקידום בריאות, חברת ההנהלה בארגון הבינלאומי למניעת מוות פתאומי בתינוקות (ISPID) ומומחית רפואת אף אוזן וגרון שירות נשימה שינה ילדים, שערי צדק - מסבירה שהתופעה המכונה "מוות בעריסה" היא אחת מתוך מספר סיבות למוות פתאומי של תינוקות בזמן שינה, וסיבת המוות העיקרית בין גיל חודש לגיל שנה בעולם המערבי. "ישנן סיבות נוספות שעלולות להוביל למוות מצער בקרב תינוקות, כמו למשל חנק עקב תאונה במיטה - מקרים שבהם התינוק מסתבך עם המצעים שלו, נחנק בגלל מנח שינה לא מומלץ או בעת מעיכה בלתי מכוונת על ידי הורים בעת שינה משותפת", מוסיפה ד"ר שץ. לדבריה, כאשר סיבת המוות אינה ידועה והמוות לא ניתן להסבר גם לאחר בדיקה מדוקדקת לאחר המוות, הוא מוגדר "מוות בעריסה".
"אין ספק שקיימת קורלציה מובהקת בין מקומות כמו העולם המערבי שבו מקפידים על כללי הבטיחות לבין ירידה במספר מקרי המוות המצערים"
ד"ר שץ מציינת כי לפי נתוני הלמ"ס, בשנת 2019 היו בארץ 47 מקרים של מוות פתאומי בקרב תינוקות. זאת לעומת 94 מקרים שתועדו בשנת 2009. לדבריה, אחת ההשערות לירידה המשמחת הזאת במקרי המוות, היא תוצאה של מודעות רבה יותר בקרב ההורים. "היום אנחנו מבינים שכל תינוק בריא עלול להיכלל בסטטיסטיקה העגומה הזאת, ללא קשר למוצא ההורים או למצב הסוציו האקונומי שלו למשל. עם זאת, ידוע שפגים מועדים לסיכון פי שניים יותר מתינוקות שנולדו בזמן ובמשקל תקין", היא מציינת. "לשמחתי הרבה, ככל שהמודעות בנושא מתגברת, אנחנו רואים פחות מקרים כאלה. אין ספק שקיימת קורלציה מובהקת בין מקומות כמו העולם המערבי שבו מקפידים על כללי הבטיחות לבין ירידה במספר מקרי המוות המצערים האלה. באופן כללי, אפשר לומר שמאז שהחלו להנחות הורים בכללי הבטיחות המוכרים, ניכרת ירידה של מעל 80 אחוזים במקרי המוות הפתאומי בקרב תינוקות בעולם המערבי".
הסכנות הטמונות בשכיבה על הבטן בזמן שינה
לפי נתונים אפידמיולוגים עולמיים, יותר מ 90 אחוזים מהתינוקות שנמצאו מתים נמצאו שכובים על הבטן. אז מה בעצם קורה במהלך השינה על הבטן שמסכן את התינוק? ובכן, לדברי ד"ר שץ, כנראה שאף אחד לא יודע להסביר באופן מדויק מהו המנגנון שגורם לכך. עם זאת, לדבריה – "עם מספרים קשה להתווכח".
ד"ר שץ מפרטת מספר השערות המבוססות על ממצאים פיזיולוגים ופתולוגים המחזקים את הנתונים האפידמיולוגים: "במחקרים שנעשו בנושא, נמצא שסף ההתעוררות של תינוק הישן על הבטן הוא גבוה יותר, כך השינה עמוקה יותר ויש פחות יקיצות. כמו כן, בעת השינה על הבטן נמצא ריכוז חמצן מופחת במוח ולחץ הדם נמוך יותר. במנח זה, כאשר פני התינוק עלולות לשקוע במזרן, בייחוד אם הוא רך, עלולה להתרחש חסימה של דרכי הנשימה העליונות - האף והפה, וכן יש יותר סיכוי לשאיפה חוזרת של פחמן דו חמצני מהאוויר הננשף. למעשה, בשל סף ההתעוררות הגבוה, תינוק עלול שלא להתעורר גם בעת מצבי מצוקה. יתרה מכך, בעת שינה בשכיבה על הבטן, יש חשש גם לחמום יתר של גוף התינוק עקב פיזור מופחת של החום בתנוחה זו".
ד"ר שץ מציינת מספר גורמי סיכון נוספים שמעלים אף יותר את הסיכון למוות פתאומי אצל תינוקות:
- עישון: כבר הוכח כי תינוקות שנולדו לאימהות שעישנו במהלך ההיריון נמצאים בסיכון של יותר מפי 4 למוות פתאומי במהלך השינה נמצא כי גם עישון של סיגריה בודדת מעלה הסיכון לכך פי 2. יתרה מכך, ד"ר שץ מציינת שגם עישון בסביבת התינוק מעלה את הסיכון לכך וזאת בתלות בכמות העישון - אצל אם שמעשנת 20 סיגריות, הסיכון לתינוק עולה עד פי 5.
- שינה משותפת עם ההורים: לדברי ד"ר שץ, הורים רבים אינם מודעים לכך ששינה משותפת של הורה ביחד עם התינוק על גבי אותו משטח מעלה את הסיכוי לתופעה, ואותו הכלל תקף גם לגבי תינוקות שנרדמים על הוריהם כאשר הם יושבים על ספה או כורסה - אז הסיכון עולה בעשרות מונים.
- סביבת התינוק: מגני ראש, שמיכות עבות, מצעים חופשיים, כריות או כובעים לתינוק במיטה – כל אלה עלולים להגביר את הסיכון.
- חימום יתר של התינוק על ידי שכבות לבוש רבות או על ידי חימום החדר וסביבת השינה - לפיכך, בארץ נהוג להמליץ להורים להקפיד על טמפרטורת חדר של 23 – 22 מעלות בלבד.
לסיכום – הנה כל מה שצריך לעשות כדי לצמצם את הסיכון למוות פתאומי בקרב תינוקות:
- בכל עת שהתינוק ישן – ביום או בלילה, השכיבו אותו לישון על הגב. מומלץ להרגיל את התינוק למנח הזה כבר מהרגע הראשון לחייו.
- השכיבו את התינוק לישון במיטה נפרדת, בסמוך למיטת ההורים, על מזרון קשיח העומד בתקן ומכוסה בסדין מתוח.
- השכיבו לישון במיטה או בעריסה הריקות מכל חפץ: הימנעו משימוש במגני ראש מחשש לחנק (ה-AAP והארגון העולמי ממליצים על שינה ללא מגינים כלל). הימנעו גם משימוש בכובע לתינוק בזמן שינה והרחיקו חפצים רכים כמו כריות, בובות, שמיכות פוך ממיטתו.
- הימנעו מחימום יתר. טמפרטורת חדר התינוק המומלצת היא בין 22-23 מעלות. יש להימנע מלהלביש את התינוק בשכבות או מלהשתמש בשמיכה עבה.
- לכיסוי התינוק מומלץ להשתמש ב"שק שינה" ייעודי לתינוקות. אם אין כזה, יש לכסות את התינוק בשמיכה דקה בגובה בתי השחי של התינוק ששוליה תחובים היטב מתחת למזרן.
- הרחיקו חוטים ושרוכים כמו חוטי חשמל, חוטי וילונות או חוטי מובייל ממיטת התינוק.
- מומלץ להציע מוצץ בזמן ההשכבה לישון, אך הימנעו מלחבר אליו שרשראות.
- יש להימנע מעישון בסביבת התינוק. הקפידו על הימנעות מוחלטת לחשיפת התינוק לעישון – החל מתקופת ההיריון. כמו כן, על מי שמעשן לשטוף את ידיו ולהחליף בגדיו לפני שהייה עם התינוק. על העור ובבגדים עלולים להימצא חלקיקי עשן מיקרוסקופים שהתינוק יכול לשאוף.
- שימו לב: מוניטורים אינם מהווים אמצעי למניעת מוות בעריסה.
- הנקת התינוק ככל הניתן, מפחיתה את הסיכון למוות בעריסה, אך מומלץ להניק בישיבה. הירדמות האם בזמן הנקה עלולה לסכן את התינוק.
מקפידים על הכללים – לא רק בבית
ד"ר שץ מציינת נתון מדאיג במיוחד – לדבריה, מתוך סיפורי המוות המצערים שמגיעים לעמותה ע"י פניות הורים, כ-60 אחוזים מהם מתרחשים במסגרת של מעון, משפחתון או במקום שבו התינוק היה תחת השגחתו של מטפל שאינו ההורה.
התופעה הטרגית מתרחשת לרב בימים הראשונים בהם התינוק עובר לטיפול אצל מטפל אחר-מעון משפחתון. הסבר אפשרי לכך הוא שאז המטפלים משנים את תנוחת השינה שאליה הורגל התינוק בבית (על הגב). "מחקרים אפידמיולוגים הראו שבשינוי פתאומי כזה הסיכון עולה עד פי 21, לכן אחד הדברים שאני תמיד אומרת להורים זה לא רק להקפיד על כל ההנחיות האלה בעצמם, אלא לוודא שכל מי ששומר על התינוק מאמץ אותן בחום. זה כולל סבא סבתא, גננת במעון, מטפלת או כל מי שמופקד על בריאותו. לשמחתי, היום כבר מתחילים לדבר על החוק החדש לגיל הרך, ואני מאוד מקווה שלצד הקורסים החשובים במסגרת הכשרת הצוותים הטיפוליים לגיל זה, יכללו קורס הענקת עזרה ראשונה לתינוקות וכן תהיה גם דרישה לקורסים שקשורים בסביבת שינה בטוחה ומניעת הסיכון למוות פתאומי בקרב תינוקות", אומרת ד"ר שץ לסיום.
אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים: "מוות בעריסה היא אחת התופעות שהכי מפחידות הורים, ודווקא מתוך כך יש הורים שנאחזים במחשבה ש'לי זה לא יקרה' ונמנעים מאימוץ התנהגויות והרגלים שיכולים להציל חיים. אנחנו רואים כיצד המודעות הגבוהה לשינה על הגב הצליחה לצמצם משמעותית את התופעה, אבל ישנם עוד כללים לשינה בטוחה שטרם הוטמעו בקרב ההורים. חשוב שכל הורה לתינוק וכל מי שמטפל בתינוק יכירו את כל ההנחיות ויפעלו בהתאם".
לשאלות או פניות ניתן ליצור קשר בקו החם שמספרו: 02-6666833, או באתר.