בחורף הם מנוזלים ומשועלים, בקיץ הם, ובכן, משלשלים. לא כולם, לא תמיד, אבל איכשהוא אתם תמיד תיפלו בסטטיסטיקה. ילדים זה כיף, כבר אמרנו? לצד הבילוי בבריכה, במזרקות המים, והחום הגדול - יש גם את תופעות הלוואי הפחות נעימות. למה זה קורה ומה עושים? הנה המדריך המלא.
"עם בוא הקיץ מתרבים מקרי השלשולים הנגרמים בעיקר כתוצאה ממחלות מעיים זיהומיות", מסביר ד"ר מוטי חיימי, מומחה לרפואת ילדים והמוטולגיה. "השלשול יכול להיות פתאומי בהופעתו ולהימשך פחות משבועיים ונקרא שלשול 'חריף', או שיכול להיות ממושך יותר, ויקרא שלשול 'כרוני'. השלשול החריף הוא השכיח ביותר בקרב ילדים. ברוב המקרים השלשול פוחת ונעלם תוך מספר ימים, אך לעתים נמשך יותר זמן. הסכנה העיקרית היא אובדן נוזלים, והגעה למצב של התייבשות. הטיפול העיקרי הוא מתן שתיה מרובה, ובמידת הצורך הוספת תמיסות המכילות מלחים וסוכרים. ברגע שהילד שותה, יש לעודד אותו לאכול באופן נורמלי ככל האפשר. יש לפנות לבדיקת רופא אם חושדים שהילד מתייבש, או אם מופיע אחד מתסמינים המפורטים בהמשך".
מהם הגורמים העיקריים לשלשול חריף?
וירוס הוא גורם מאד שכיח לשלשול זיהומי במעי. וירוסים רבים עוברים בקלות מאדם לאדם כתוצאה ממגע קרוב, או כאשר אדם חולה מכין מזון עבור אחרים. דוגמא לוירוס שמהווה סיבה שכיחה מאד לשלשולים הוא הרוטה-וירוס. שימו לב כי נגיף הרוטה הינו הסיבה הנפוצה ביותר לשלשול בקרב ילדים עד גיל שנתיים בישראל.
הרעלת מזון. אכילת מזון שנגוע בחיידקים גם היא יכולה לגרום למקרי שלשולים. דוגמאות לזני חיידקים היכולים לגרום לשלשולים: קמפילובקטר, סלמונלה, ו- E COLI. גם רעלנים (טוקסינים) שמיוצרים ע"י החיידקים יכולים לגרום להרעלת מזון.
שתיית מים מזוהמים עם חיידקים או גורמים אחרים גם יכולה לגרום לשלשול זיהומי, במיוחד במדינות שיש בהם תנאי סניטציה ירודים.
מהם הסימפטומים של שלשול זיהומי חריף?
הסימפטומים יכולים לנוע מחוסר נוחות קל עם שלשולים קלים במשך 1-2 ימים, ועד לשלשולים מימיים חמורים שנמשכים מספר ימים ויותר. במונח "שלשול" –הכוונה לצואה רכה או מימית, בתדירות של לפחות 3 פעמים ביממה. בזיהומים מסוימים- יכול להופיע בצואה דם או ריר. כאבי בטן עיוותיים הם תסמינים שכיחים. לעתים יש הקלה בכאבי הבטן לאחר מתן היציאה. בנוסף, יכולים להופיע גם הקאות, חום גבוה, כאבים בגפיים וכאבי ראש. השלשולים הקשים יותר נמשכים לרוב 3-5 ימים. ועיתים גם נמשכים לאחר שההקאות פסקו. גם בתום השלשול יכולות להיות יציאות רכות הנמשכות כשבוע נוסף לפני שהן חוזרות למרקמן הנורמלי.
שלשולים והקאות יכולים לגרום להתייבשות. אם יש חשש שהילד מתייבש יש לפנות לעזרה רפואית בהקדם. התייבשות קלה הינה שכיחה ולרוב ניתן לטפל בה בקלות ולתקן אותה ע"י מתן של שתיה מרובה. התייבשות חמורה יכולה להיות מסוכנת, אלא אם כן היא מטופלת במהירות, מאחר ואיברי הגוף זקוקים לכמות נוזלים מסוימת בכדי לאפשר תפקוד נורמלי. סימפטומים של התייבשות קלה כוללים: הפחתה במתן שתן, יובש בפה, בלשון ובשפתיים, מיעוט דמעות בזמן בכי, עיניים שקועות, חולשה וחוסר שקט או חוסר אנרגיה. סימפטומים של התייבשות חמורה בילדים הינו מצב חירום רפואי שדורש בדיקה אצל רופא בהקדם האפשרי והוא כולל: סחרחורת, עור חיוור כפות ידיים ורגליים קרות, קצב נשימות מהיר ועוד.
מי נמצא בקבוצת הסיכון להתייבשות בקרב ילדים עם שלשולים חריפים?
תינוקות מתחת לגיל שנה (ובמיוחד מתחת לגיל חצי שנה). זאת מאחר ותינוקות לא צריכים לאבד הרבה נוזלים בכדי שיאבדו שיעור ניכר מנפח הנוזל הכללי בגופם.
תינוקות מתחת לגיל שנה שנולדו במשקל לידה נמוך וטרם הגיעו למשקל היעד שלהם.
תינוקות יונקים שהפסיקו לינוק במהלך מחלתם החריפה,
כל תינוק או ילד שאינם שותים מספיק במהלך מחלת השלשולים,
כל תינוק או ילד עם שלשולים והקאות חמורים (במיוחד – אם היו יותר מ-6 שלשולים ו/או 3 הקאות או יותר במשך 24 שעות).
האם יש צורך בבדיקות מעבדה?
עבור רוב הילדים, השלשולים בד"כ יהיו קלים וישתפרו תוך מספר ימים ללא צורך בטיפול מיוחד מלבד שתיה מרובה. ברוב המקרים אין צורך אפילו בביקור אצל רופא הילדים. ואולם, בנסיבות מסוימות, ייתכן שיהיה צורך בבדיקה רפואית. במקרים אלה, יתכן והרופא ישאל האם היו טיולים לחו"ל לאחרונה, האם הילד היה במגע עם אדם עם תסמינים דומים, האם הילד קבל לאחרונה טיפול אנטיביוטי והאם הילד היה מאושפז לאחרונה בבי"ח.
שאלות אלה נשאלות בכדי לנסות ולאתר את הגורם לשלשולים. הרופא לרוב יבדוק את הילד ויחפש סימנים למחסור בנוזלים וסימנים חיוניים (כמו קצב הלב והחום). בודקים את הבטן לשלילת רגישות בטנית.
מהו הטיפול לשלשול זיהומי בילדים?
כאמור, מחלת שלשולים לרוב משתפרת תוך מספר ימים לערך כאשר מערכת החיסון של הילד מתגברת על הזיהום. ברוב המקרים הילדים יכולים להיות מטופלים בבית. לעתים, יש צורך באשפוז בבי"ח אם הסימפטומים חמורים, או כאשר מתפתחים סיבוכים. תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים נמצאים בסיכון מוגבר להתייבשות ולכן יש לפנות לבדיקה רפואית אם הם מפתחים שלשול חריף. תינוקות יונקים או כאלה שניזונים מבקבוק יש לעודד לאכול כרגיל, וייתכן אף שדרישות הילד למזון יתגברו. יש לעודד מתן נוזלים בין הארוחות (מים או תמיסות מלחים). ברגע שחוסר הנוזלים תוקן יש לאכול באופן נורמלי ככל האפשר. אין למנוע מהילד לאכול בעת שלשולים. שיטה זו הייתה נהוגה בעבר אך הוכחה כשגויה. ולכן – תינוקות יונקים – יש למשיך להניק, תינוקות הניזונים מתמ"ל- יש להמשיך להאכיל כרגיל, ובילדים יותר גדולים – יש להציע מזון מדי פעם, ככל שהם רוצים. כיום ישנם תכשירים כגון טסקטן, שמשקמים את התפקוד הפיזיולוגי של דפנות המעי, ויוצרים שכבת מגן במעיים אשר מונעת מהגורמים המזהמים להגיע לתאים ולגרום למחלה. בשלשולים הקשורים לטיפול אנטיביוטי שניתן (ויש הגורסים כי גם בשלשולים ממקור זיהומי) הוספת תכשיר פרוביוטי יכולה לקצר את משך המחלה.
איך ניתן למנוע הופעת שלשול זיהומי?
להימנע ממגע קרוב עם אנשים החולים בשלשול זיהומי
לדאוג להכנה, בישול ואחסון נאותים של המזון
שטיפת ידיים: חשוב ללמד גם את הילדים לשטוף ידיים, במיוחד במצבים הבאים: לאחר כניסה לשירותים, לפני שנוגעים במזון, לאחר שהיו בחצר, לאחר משחק עם בעלי חיים
כאשר נמצאים בארצות עם תנאי סינטציה לא טובים יש להיכמנע משתיית מים או ממזון שנשטף במים כאלה.
הנקה מהווה גורם מגן: תינוקות יונקים נמצאים בסיכון מופחת להדבק בשלשול זיהומי.
רוטה וירוס הוא אחד הגורמים השכיחים ביותר לשלשול זיהומי בילדים. ישנו חיסון יעיל כנגד הוירוס הזה. חיסון זה ניתן דרך הפה, בטיפות, ונכלל בשגרת החיסונים הניתנים בטיפת חלב.
ד"ר מוטי חיימי הוא מומחה לרפואת ילדים ומטולגיה.