מדובר בסיטואציה שמתרחשת מדי ערב, באינספור בתים עם ילדים קטנים ברחבי העולם. אבא או אמא ניגשים לפריזר, מפשירים כמה נקניקיות ומשביעים את רעבונם ודרישותיהם הקולינריות של הילדים. אבל צריך לזכור שמחובתנו, בתור הורים, לתת את הדעת גם על ביצוע פעולה פשוטה מסוג זה - אכילת נקניקיות עשויה לגרום לחנק של ילדים קטנים.
האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים פרסמה השבוע המלצות חדשות למניעת מקרי חנק בקרב ילדים. בהצהרה שפרסמה האקדמיה בנוגע למדיניות החדשה נכתב: "חנק הוא גורם מוביל למקרי מוות בקרב ילדים, בייחוד בילדים בגילי שלוש ומטה. אוכל, מטבעות וצעצועים הם הגורמים העיקריים לפציעות ומקרי מוות שקשורים לחנק. מאפיינים מסוימים שכוללים צורה, גודל ויציבות של צעצועים ומזונות מסוימים מגדילים את הפוטנציאל שלהם לגרום לחנק בקרב ילדים". בארה"ב, מתים מדי שנה מחנק כמאה ילדים מתחת לגיל ארבע-עשרה, ואלפים נוספים מגיעים לטיפול ביחידות לטיפול נמרץ.
פופקרן מחוץ לתחום
בין המזונות המסוכנים ביותר נמצאים סוכריות ומסטיקים, לצד חפצים כמו מטבעות ובלונים. כיום, רופאים רבים אומרים שבעת הגשת מזונות בעלי סכנת חנק גבוהה כמו נקניקיות, גזרים חיים, ענבים ותפוחים לילדים קטנים, יש לחתוך אותם לגודל של אפונה. רופאים אחרים ממליצים בכלל לא לתת לילדים קטנים מזונות כמו סוכריות קשות, פופקורן, בוטנים ומרשמלו.
לדבריו של ד"ר גרי סמית, מנהל המרכז למדיניות וחקר פציעות בבית חולים לילדים באוהיו, מדובר בבעיה שלא מספיק מדוברת ומטופלת. נקניקיות, לדוגמא, משמשות חלק בלתי נפרד מהתפריט המשפחתי של אינספור משפחות ברחבי הגלובוס, אבל לא הרבה הורים יודעים שמדובר במזון בעל פוטנציאל חנק גבוה. ג'ואן סטאורוס אדלר איבדה לפני כתשע שנים את אריק, בנה בן הארבע, שנחנק מחתיכה של נקניקיה. מאז, היא משקיעה מאמצים רבים בהוספת אזהרות על אריזות של מוצרי מזון. אדלר מלאת תקווה שהפרסום החדש של האקדמיה יסייע בחקיקה בנושא סימון אריזות המזון, למרות שניסיונות עבר שנעשו בנושא נכשלו.
בדו"ח החדש, האקדמיה קוראת למספר פעולות מערכתיות: חיוב יצרניות המזון להוסיף אזהרות חנק על אריזות של מזונות מסוכנים, איסוף מזונות שנמצאו כבעלי סכנה משמעותית של חנק, יצירת מערכת שתפקח ותדווח כל מקרי החנק שקשורים במזון, חיוב יצרני מזון לעצב אריזות מוצרים כך שימזערו את מקרי החנק ולימוד מורים, הורים ואנשים שמטפלים בילדים החייאה ועזרה ראשונה במקרים של חנק.
איך נזהרים?
לדבריה של פזית ראפ, יועצת ומדריכה לבטיחות ילדים מ"לגדול בטוח", בשנת 2006 יצא בארץ חוק שמחייב סימון ואזהרה על מזונות בעלי סכנת חנק כמו נקניקיות, גרעיני קטניות, פיצוחים וממרחים שונים כמו חמאת בוטנים. על אריזות של נקניקיות, למשל, יש אזהרה שלילדים מתחת לגיל חמש יש לחתוך את הנקניקיות לאורך ולא לטבעות.
להלן מספר טיפים חשובים למניעת חנק ממזון אצל ילדים:
• חשוב מאוד לשים לב לגילו של הילד בבחירת המזון שמוגש לו. אצל ילדים מתחת לגיל חמש, למשל, יכולות הבליעה והלעיסה לא מספיק מפותחות.
• מעבר להמלצות הכלליות, יש לשים לב לכל ילד באופן ספציפי. כל ילד מתקשה בלעיסת מזונות אחרים. חשוב לשבת ולהסתכל איך הילד אוכל, וללמוד עם מה הוא מתקשה ועם מה לא.
• מומלץ לא להסיר עיניים לרגע מילד אוכל.
• יש ללמד את הילד לאכול בצורה נכונה ובישיבה. אסור לתת לילד לאכול תוך כדי משחק או התרוצצות.
• חשוב להכיר את המאכלים והמאפיינים שלהם. מזון דביק כמו מרשמלו, שנראה תמים למדי, עשוי להיות קשה לבליעה עבור ילדים.
• חשוב במיוחד ללמוד פעולות של עזרה ראשונה והחייאת ילדים.
היזהרו מצעצועים!
גם צעצועים יכולים להוות גורם סיכון. על פי החוק בישראל, כל הצעצועים חייבים להיות בעלי תו תקן, שבודק גורמים כמו רעילות, גודל חלקים והתפרקות חלקים. חל איסור לייבא, לשווק או לייצר מוצרים שלא עומדים בתקן זה. ארגון "בטרם", שעוסק בבטיחות ילדים, מוביל את הטיפול במזונות מסוכנים ביחד עם משרד הבריאות. "חשוב להדגיש שבנוסף להמלצות העקרוניות והמוכרות", אומרת ראפ, "אנשים יהיו קשובים וערים לנושא באופן אישי. אני למשל, פגשתי אמא שעשתה 'היימליך' לילד בן חמש שאכל נקניקיה שחתוכה לאורך והצילה אותו מחנק. באתר שלנו ניתן למצוא רשימה מפורטת של המלצות בטיחות לגבי מזונות שונים".