הילדים שלנו הם הדבר הכי יקר לנו בעולם, אבל האם אנחנו יודעים לשמור עליהם כראוי? בעקבות המקרים של חנק פעוטות ממזון שאירעו לאחרונה, בואו נרענן את הזיכרון בנוגע לכללי הבטיחות שחשוב להקפיד עליהם; בחנו את עצמכם והסיקו מסקנות. את השאלון מלווים מומחים מתחומים שונים.
1.באיזה גיל מומלץ לתת לפעוטות לשתות חלב פרה?
א. בגיל 6-8 חודשים.
ב. בגיל 8-10 חודשים.
ג. מגיל שנה.
ד. בגיל 13-18 חודשים.
התשובה הנכונה: ג. ליז רובין, תזונאית קלינית: "כדאי לתת לתינוק חלב פרה החל מגיל שנה".
על פי הנחיות משרד הבריאות, הזנה בחלב פרה קשורה באיבוד דם מיקרוסקופי בצואה בששת החודשים הראשונים לחייו של התינוק. הוא גם מכיל פחות ברזל בהשוואה לחלב אם וזמינותו נמוכה יותר. כדי להפחית את הסיכון להתפתחות מחסור בברזל, לא מומלץ להזין תינוקות בחלב פרה עד גיל שנה.
חלב פרה דל שומן לא מומלץ בשנתיים הראשונות לחיים, כי אינו מספק את חומצות השומן החיוניות והוא בעל ערך קלורי נמוך. באשר למוצרי חלב כמו לבן, יוגורט, מעדני חלב וגבינות – ניתן להוסיף לתפריט הילדים כעבור תשעה חודשים, בכמות מוגבלת.
2. איך צריך לחתוך לילד נקניקיה?
א. לחתוך את הנקניקיה לשניים.
ב. לאורך ואז לרוחב.
ג. בצורת טבעות.
ד. בחתיכות שלא עולות על 1 ס"מ.
התשובה הנכונה: ב. על פי המלצות משרד הבריאות וארגון בטרם, כדי למנוע מצב אפשרי של חנק, יש לחתוך את הנקניקיה לאורך ואחר כך לרוחב, ולא בצורת טבעות. בשר או עוף אפשר להכניס לתפריט פעוטות בסביבות גיל שבעה חודשים.
3. מאיזה גיל מותר לתת לילד פיצוחים?
א. מגיל שישה חודשים.
ב. מגיל שנה.
ג. מגיל חמש.
ד. מגיל שבע.
התשובה הנכונה: ג. על פי המלצות משרד הבריאות, כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילדים מתחת לגיל חמש (בעיקר גרעינים ובוטנים). יש למנוע מילדים את כל סוגי הפיצוחים עד לגיל זה.
4. מאיזה גיל אפשר למרוח על הילד משחה נגד יתושים?
א. בגיל 0-6 שבועות.
ב. 2-4 חודשים.
ג. 5-7 חודשים.
ד. 8-12 חודשים.
התשובה הנכונה: ב. על פי האגודה האמריקאית לרפואת ילדים ניתן למרוח חומרים שמכילים DEET בריכוז של 10 אחוז פעם ביום, לתינוקות מגיל חודשיים ומעלה.
על פי המלצות משרד הבריאות, מותר למרוח תכשירים כאלה גם על ילדים קטנים אבל בכמויות קטנות. מומלץ למרוח את החומר בצורת פס לאורך הידיים והרגליים, ולא למרוח על כל היקף הגפיים. לא למרוח בקרבת הפה, העיניים והנחיריים.
ד"ר ניר יטיב, רופא ילדים: "מומלץ למרוח חומרים כאלה על הגוף רק אחרי גיל 4. אפשר לשים תכשירים שונים שמתקינים בתוך בחדר, אבל לא כאלה שמשחררים ריחות כימיים".
5. מה הגיל המוקדם ביותר בו יהיה זה בטוח להושיב ילדים במושב עגלת קניות?
א. מגיל לידה.
ב. 6-9 חודשים.
ג. 10-12 חודשים.
ד. מגיל שלוש.
התשובה הנכונה: ב. מושבי העגלות בסופר לא מאוד בטיחותיים, ולכן לא מומלץ להושיב בהם ילדים עד שהם מסוגלים לייצב את הישיבה שלהם. עבור רוב התינוקות מדובר בגיל חצי שנה ומעלה.
דרורה נבון, דוברת בטרם: "יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שני פרמטרים נוספים: משקל הילד ואופיו של הילד. למשל, משקל של 7.26 ק"ג (16 lb) על העגלה (משקל אנכי) יכול לגרום להתהפכות, ילד שאינו חגור עלול ליפול גם אם העגלה יציבה (בעקבות טיפוס). מחקרים מראים כי ילדים עד גיל 5 הם בסיכון גבוה להיפגעות ( 85% מאלו שפנו לחדרי מיון בגין היפגעות מעגלות סופר היו מתחת לגיל 5) בשל אופיים וסקרנותם. הם אינם יכולים לשבת בשקט, מנסים לקחת מוצרים מהמדפים ולכן חשופים לסכנת נפילה. בכל מקרה, אם מושיבים ילד במושב סלקל המיועד לעגלת סופר, יש לחגור אותו במושב. צריך לזכור שחגירת הילד במושב אינה פוטרת מהשגחה הורית צמודה על הילד".
6. מתי מומלץ להרגיל את התינוק לשתות מים?
א. מלידה, אם מאכילים אותו בבקבוק.
ב. בגיל 2-3 חודשים.
ג. בגיל 4-5 חודשים.
ד. בגיל 6-9 חודשים.
התשובה הנכונה: ד. שתיית מים בגיל מוקדם מדי יכולה להפריע ליכולת הגוף לספוג את החומרים המזינים בפורמולה או בחלב האם. תינוקות יונקים ותינוקות שניזונים מתמ"ל לא זקוקים למים. אפשר לתת לתינוקות מים מגיל חצי שנה ברגע שהם מתחילים לאכול גם מזון מוצק.
7. מתי בטוח להשכיב פעוטות לישון על הבטן למשך לילה שלם?
א. בגיל 3-6 חודשים.
ב. בגיל 6-11 חודשים.
ג. בגיל 12-15 חודשים.
ד. בגיל 16 חודשים ויותר.
התשובה הנכונה: ג. הסיבה: הסיכון לתסמונת מוות בעריסה בשינה על הבטן גדול פי שלוש מאשר בשכיבה על הגב. התנוחה על הצד אינה מומלצת מפני שרוב הילדים ישנו את התנוחה במהלך השינה ויתהפכו על הבטן. לעומת זאת, כשהתינוק ער, חשוב מאוד לעודד אותו, באמצעות שימוש בגירויים, לשכב על הבטן.
ד"ר יטיב: "בכל מקרה לא כדאי להשכיב תינוקות לישון על הבטן עד גיל שנה גם אם הם מתהפכים בכוחות עצמם".
8. מתי אפשר להשתמש במוצרי קוסמטיקה שלא מיועדים לתינוקות (סבון, שמפו) על עור התינוק?
א. מלידה.
ב. בגיל 6 חודשים.
ג. בגיל שנה.
ד. רק בבגרות.
התשובה הנכונה: ג. רוב המוצרים למבוגרים, כולל קרמים וסבונים, מכילים חומרי בישום וחומרים אחרים שלא מצויים במוצרים לתינוקות ועשויים לגרום לגירויים. ולכן מומלץ להשתמש במוצרים כאלה רק מגיל שנה.
אחות טיפת חלב דליה שלומי: "בכל מקרה, כל מוצר חדש כדאי לעשות איתו טסט קודם ולבדוק שלא גורם לגירוי, כי אפילו מוצרים לתינוקות יכולים להיות מוצרים שהתינוקות מגיב אליהם באלרגיות".
9. מתי התינוק יכול לעשות אמבטיה עם קצף?
א. מלידה.
ב. בסביבות גיל 6 חודשים.
ג. בסביבות גיל שנתיים.
ד. בסביבות גיל שלוש.
התשובה הנכונה: ד. קצף אמבט יכול לגרום לגירוי בפתח השופכה של התינוק ולהוביל לזיהום, במיוחד בקרב פעוטות. ולכן כדאי לעשות אמבטיות כאלה רק מגיל שלוש וגם אז רק מדי כמה חודשים.
אחות טיפת חלב דליה שלומי: "עור התינוק מתייבש בקלות רבה וקצף האמבט מאד מייבש, ולכן לא מומלץ לתינוקות".
ד"ר יטיב: "קצף אמבט לא מומלץ בכלל לשימוש בילדים עד גיל 6. העור מאוד עדין וכל דבר עשוי לגרום לגירוי".
10. מתי בטוח לתת לילד אדוויל ואקמול?
א. אקמול מלידה, אדוויל או נורופן מגיל שישה חודשים.
ב. אקמול מגיל שלושה חודשים, אדוויל ונורופן מגיל שישה חודשים.
ג. אקמול מגיל חמישה חודשים ואדוויל ונורופן מגיל שבעה חודשים.
ד. לא מומלץ לתת לילדים תרופות להורדת חום עד גיל שנה.
התשובה הנכונה: א. ד"ר יטיב: "אקמול אפשר לתת לתינוק מלידה, אדוויל או נורופן אפשר לתת מגיל שלושה חודשים. עם זאת, שילוב של השניים מומלץ רק במקרים בהם אחד מהם לא עוזר. לדוגמה, אם נותנים אקמול כשיש חום 40 מעלות, ואחרי שעתיים החום נותר 39.6 מעלות, אפשר לנסות גם את הנורופן".
11. עד איזה גיל חובה לחבוש לתינוק כובע ביציאה מן הבית?
א. עד גיל שבוע.
ב. עד גיל חודש.
ג. עד גיל חצי שנה.
ד. עד גיל שנתיים.
התשובה הנכונה: ג. ממש אחרי הלידה התינוקות זקוקים לשמירה על חום גופם באמצעות כובע. לאחר מכן, כיוון שתינוקות לא יודעים לווסת את טמפרטורות הגוף שלהם, והם מאבדים חום רב דרך הראש, כדאי להלביש להם כובע ביציאה מהבית לפחות עד גיל שישה חודשים.
אחות טיפת חלב דליה שלומי: "כמובן שאם הבית לא מחומם וקר, כדאי להלביש כובע גם בתוך הבית. אני ממליצה על כובע מחוץ לבית אפילו לפעוטות בני שנתיים-שלוש כשקר בחוץ וכמובן בקיץ להגנה מפני השמש".
12. עד מתי הילד חייב לשבת במושב בטיחות?
א. עד גיל שלוש.
ב. עד גיל חמש.
ג. עד גיל שמונה.
ד. עד גיל עשר.
התשובה הנכונה: ג. על פי הנחיות ארגון בטרם, בספטמבר 2004 נכנס לתוקפו תיקון לתקנה, שמחייב רתימה ברכב לילדים עד גיל 8. עד גיל 3 יש לרתום ילדים במושבי בטיחות. מגיל 3-8 יש לרתום ילדים במושב בטיחות או מושב מסוג בוסטר. תינוקות עד גיל שנה ו-9 ק"ג חייבים לשבת במושב בטיחות כשפניהם נגד כיוון הנסיעה. פעוטות מגיל שנה ו-9 ק"ג ועד ל-18 ק"ג (4 שנים בערך) יכולים לשבת במושב בטיחות עם כיוון הנסיעה, אך עליהם לשבת במושב בטיחות עם רצועות פנימיות. ילדים ממשקל 18 ק"ג ועד לגובה של 145 ס"מ חייבים לשבת במושב מגביה (בוסטר) כדי לאפשר לחגורת הרכב להגן על אברים מסוימים בגוף.
ארגון בטרם לבטיחות ילדים
איך חותכים בננה לפעוט?
כך בוחרים כיסא בטיחות לתינוק
מה מחכה לכם בטיפת חלב?