"ביום שלישי אחר הצהריים כמעט איבדתי את הילד שלי", מספרת לייה בר מימון (29) מחריש. "ישבתי לידו, שני הילדים שיחקו ביחד. שנייה אחת הסתכלתי על משהו שאמא שלי קנתה, אך השנייה הזו שינתה את חיי".
בנה הגדול של בר מימון, בן שלוש וחצי, החל לבכות ללא קול, ודם זרם מאפו. "בהתחלה חשבתי שהוא קיבל מכה. הוא נפל על הרצפה. ראיתי את הדם ובאתי אליו. הוא ניסה להקיא, כמעט ונחנק.
מהאינסטינקט הפכתי אותו כמו שלמדתי בקורס עזרה ראשונה שרק נולד. הפכתי אותו כדי שיהיה בזווית מסוימת כדי לדפוק לו על הגב".
רק אז הבינה בר מימון מה קרה. הפטמה של המוצץ החליקה במורד הגרון של בנה. "הפטמה פשוט נפרדה לשניים. אני רואה אותו פתאום קם מהרצפה עם דם באף, מנסה לקרוא לי לעזרה. מנסה לבכות. השתחרר לו לרגע קול של בכי ואז כבר לא. אני לא מבינה מה קורה. מצד אחד אני רואה אותו מדמם מהאף ומניחה שפשוט לא מצליח לדבר מהמכה".
השניות הקצרות האלה עברו כמו נצח. "פתאום קפצה הפטמה של המוצץ בשלמותה מתוך הגרון. והשתחרר קול חזק של בכי. בחיים לא נרגעתי כל כך מהבכי שלו.
"אני לא הצלחתי לעכל שזה מה שאני רואה, שזה מה שיצא לו הרגע מהגרון. הוא נחנק. לא מבלון, לא מניילון, לא מענבים, או כל דבר אחר שאני נזהרת ביום יום. נחנק מהמוצץ. והמחשבה של מה היה קורה אם זה לא היה יוצא, אני כמעט איבדתי את הילד שלי".
הלכת לרופא?
"אחרי שזה כבר יצא הבנתי שהוא בסדר ומדבר, וחזר לבכות. שאלתי אותו איך הוא מרגיש. לא הלכתי איתו לרופא".
בר מימון מספרת שהמוצץ שנתקע בגרונו של בנה היה מוצץ חדש. לדבריה היא דואגת לבדוק שהמוצצים שבנה מכניס לפיו אינם קרועים. "מה שקרה זה שמהמכה שהוא קיבל הלסת ננעלה לו על המוצץ, והוא פשוט נחתך לו בפה והחליק פנימה. אני מבינה שמוצץ זה נוח ומרגיע, אבל אחרי מה שקרה לנו אתמול, באמת להשתדל לא לתת אותו תוך כדי שהם משחקים ומשתוללים. ברגע שהחלק יצא מהפה הוא ישר אמר לי שהוא מפחד מהמוצץ. אתמול אחר כך כאשר אח שלו היה עם מוצץ, הוא נלחץ ואמר לו שלא ייחנק".
חשוב לה לפנות ולומר להורים שירוצו לעשות וללמוד קורס עזרה ראשונה. "זה הציל לי את הילד, זה מציל חיים, אם אתם לא סומכים על עצמכם ומרגישים ששכחתם את מה שלמדתם, לכו תעשו רענון.
אם לא הייתי יודעת מהי התנועה הנכונה להחזיק אותו ולדפוק בו בגב. אני לא יודעת איך זה היה נגמר לא כל צורה לדפוק על הגב היא נכונה ויש דרך לטפל".
איך להתמודד כשתינוק נחנק מגוף זר
פרופ' ערן קוצר מנהל מחלקה לרפואה דחופה ילדים בבית החולים "שמיר אסף הרופא" אומר כי במידה ורואים את הגוף הזר בפה של הילד אפשר לשלוף אותו עם אצבעות בלבד. "אם לא רואים את הגוף הזר והילד משתעל, יש לעודד אותו להמשיך להשתעל, במידה והילד מתקשה לנשום. תינוק קטן יש להשכיב על האמה לטפוח בין השכמות 4- 5 טפיחות. ואם זה יותר גדול לטפוח כשהוא נשען קדימה או לעשות 'תמרון היימליך' . במידה והילד מאבד נשימה לחלוטין יש לעבור לנוהל החייאה מלא הכולל עיסויים והנשמות".
ד"ר נוי כהן, רופא מומחה ברפואה דחופה ילדים בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד מוסיף: "אירועי חנק בילדים מתרחשים בעקבות נטייה של תינוקות להכניס חפצים לפיהם ולשאוף אותם בטעות או שאיפה של מזונות לא לעוסים מספיק או בצורה שלא מתאימה לגיל (נקניקיה, חתיכות עוף גדולות מדי, פירות חתוכים בגודל לא מתאים וכו׳). בילדים גדולים יותר זה נובע ממשחק מיותר עם חפצים קטנים בפה".
כהן אומר שמקרים כאלו נפוצים ומתרחשים לא מעט. "במיוננו טיפלנו בשנים האחרונות במספר מקרים של שאיפת גוף זה כאשר שני הבולטים הם - נער ששיחק עם מכסה של עט טיפקס ושאף אותו ישירות לקנה - מה שהציל אותו זאת העובדה שהיה נקב במכסה שאפשר כניסת אוויר מזערית עד שהורד לחדר הניתוח להוצאה דחופה. המקרה השני היה של תינוק בן 10 חודשים ששאף בטעות שאריות של פתיתים וחסם את הקנה. התינוק הנ״ל הונשם בחדר המיון והובהל לחדר ניתוח להוצאה דחופה של הגוף הזר.
"ישנה חשיבות עליונה לשמירה על סביבה נקייה מסוללות, מגנטים, חפצי משחק, מסמרים, נעצים, תרופות וכו׳. בתינוקות, להקפיד על האכלה על ידי מבוגר של מזון תואם לגיל התינוק וכמובן הסברה לילדים גדולים לא להכניס/לשחק עם חפצים בפה שלא לצורך. בהתרחש אירוע שחשוד לחנק יש לקרוא מייד לעזרה ובמקביל, כתלות בחומרת המצב לבצע פעולות עזרה ראשונה לפי ההנחיות (תמרון היימליך, טפיחות על הגב וכו) לצורך ביצוע נכון ויעיל ישנה חשיבות גבוהה בהכשרה של קורסי עזרה ראשונה".