חזרתם מ"טיפת חלב" מצוידים בטיפות ברזל ובהוראה מפורשת מהאחות לתת לתינוק שש טיפות ביום של ברזל לתינוקות. ואכן, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, חשוב לתת לכל תינוק מגיל ארבעה חודשים תוספת ברזל.
אבל למה זה כל כך חשוב בעצם, מה עושים במקרה שהתינוק סובל מתופעות לוואי ומתי אפשר להפסיק עם הטקס החגיגי הזה? שאלנו את ד"ר דנה פלג, רופאת ילדים בכללית מחוז שרון שומרון, את כל השאלות החשובות.
מדוע תינוקות זקוקים לתוספת ברזל?
"ברזל הוא מינרל חיוני לגוף האדם. כשמדובר בתינוקות, חסר בברזל עלול לגרום לעייפות, חולשה ואי שקט. יתרה מכך, מחקרים שונים מצאו קשר ישיר בין מחסור בברזל לבין רמת האינטליגנציה והתפקוד הקוגניטיבי של התינוק. בין היתר, נמצא כי רמת האינטליגנציה בקרב תינוקות שגדלו במדינות לא מפותחות שלא נטלו ברזל, היו נמוכות יותר בהשוואה לילדים שנטלו בילדותם תוסף זה.
למה צריך ברזל לתינוקות? ההמלצה לתת לתינוק תוספת ברזל מתבססת על מחקרים שונים בעולם, שהוכיחו כי בין גיל ארבעה חודשים לשנה, תינוקות בדרך כלל לא מקבלים את כמות הברזל המומלצת רק באמצעות תזונה, האכלה בפורמולה ואפילו לא באמצעות הנקה. זו הסיבה שארגוני הבריאות בעולם וכן משרד הבריאות הישראלי יצאו בהנחיה, לפיה יש לתת לתינוק שש טיפות ברזל ביום, החל מגיל ארבעה חודשים ועד גיל 18 חודשים, או עד גיל שנה בהתאם להמלצת הרופא".
מדוע דווקא מגיל ארבעה חודשים ולא לפני?
"למעשה בשלב העוברי, רמות ההמוגלובין (חלבון שנושא את החמצן בכדוריות הדם) בדרך כלל גבוהות. אמנם עד גיל ארבעה חודשים, התינוק עדיין נהנה מרמה גבוהה זו, אך לאחר מכן הנתון יורד בהדרגה, בערך עד גיל שנה – שנה וחצי, אז התינוק יכול לקבל את הברזל באמצעות המזון".
מהי הדרך הטובה ביותר לתת ברזל לתינוק?
"ההמלצה היא להתחיל בהדרגה: בימים הראשונים אפשר לתת שתי טיפות, ולאחר מכן להעלות את המינון בהתאם לתחושותיו של התינוק לשלוש טיפות. בכל מקרה בגיל חצי שנה נהוג להגביר את המינון לשש טיפות ביום, היות שמשקל הפעוט בדרך כלל עולה ונדרשת כמות גדולה יותר של רכיב פעיל ביחס לכל קילוגרם.
כמו כן, מאחר שסידן בדרך כלל מעכב את ספיגת הברזל, רצוי להשתמש בטיפות לא בצמוד לאכילת מוצרי חלב. לעומת זאת, ויטמין C דווקא מסייע לספיגתו בגוף, ולכן מומלץ לתת את הברזל בסמוך לארוחת פירות למשל שלרוב מכילה את הוויטמין".
האם השימוש בתוסף כרוך בתופעות לוואי?
"תופעות לוואי שכיחות יחסית בקרב תינוקות ופעוטות שנוטלים ברזל לתינוקות, קשורות למערכת העיכול, ולרוב מתבטאות בעצירות ולעיתים גם בשלשול. במקרים כאלה, כדאי לבחון החלפת סוג הטיפות, או להקפיד על מינון מותאם באופן הדרגתי. כמו כן, במקרה שהפעוט סובל מעצירות מומלץ להעשיר את התפריט שלו בעגבניות ובשמן זית. עגבניות, בעיקר מסוג שרי עשירות בסיבים תזונתיים המסייעים בתנועתיות המעי ובסילוק פסולת מהגוף".
איך יודעים שהתינוק קיבל מספיק ברזל בתום השימוש?
"מומלץ לבצע ספירת דם לקראת גיל שנה, שבה ניתן יהיה לאבחן האם רמת ההמוגלובין תקינה. בהתאם לכך, ימליץ רופא הילדים אם אכן ניתן להפסיק את השימוש בתוסף, או להמשיך במקרה שמאותרת אנמיה. בכל מקרה, מומלץ להפסיק את השימוש בתוסף רק כאשר הרגלי האכילה של התינוק מתבססים על תזונה מאוזנת, ועשירה במקורות שמכילים ברזל".