כמעט תמיד, בפורומים שונים ברשת, תוקפים את ההורים שלא מחסנים. אמרות כמו "אתם מסכנים את ילדינו" ו"את אמא חסרת אחריות", נשמעות לעיתים תכופות. כאמא לא מחסנת בעצמי, זכיתי לכינויים כמו "את מתוסכלת" ועוד פנינים שנזרקות לאוויר באופן קבוע ושוטף.
קבוצת מאמאזון בפייסבוק, קבוצה המונה למעלה מ-40,000 אימהות, היא קבוצה בה אני די פעילה בכל מיני נושאים ותחומים שונים בענייני אמהות, לאחרונה בעיקר בתחום החיסונים. כל פוסט שנפתח בנושא החיסונים גורר שרשורפלצת, שבדרך כלל נגמר לא טוב, של אמהות מחסנות נגד אמהות לא מחסנות (או להיפך).
והנה הגיעה הבהלה החדשה שזרע משרד הבריאות: מחלת הפוליו. "נמצאו נשאים!", הכריז משרד הבריאות בכלי התקשורת (לדברי שרת הבריאות הנשאים הם דווקא המחוסנים. לא שזה משנה כי כל אדם בין מחוסן ובין אם לא יכול להיות נשא).
אוי אוי אוי למחלה האיומה הזו שבשנות ה-50' שותקו ממנה כל כך הרבה חולים! זו מחלה נוראית! ואני אומרת: אוי אוי לנו, חבורת עדר, שמאמינה לכל שטיפת מוח שמחדיר לנו הממסד במשך שנים (וכן, יש היסטוריה אחרת לגמרי בעניין השיתוק המפורסם של שנות ה-50').
לא בטוחים אם לחסן? תלמדו על החיסון
אז אני רוצה לעשות קצת סדר בדברים. ככל שאני חקרתי, וחקרתי לא מעט, הסיכון ממחלת הפוליו לא שונה ממחלת השפעת שיכולה להסתבך בדיוק כמוה. אז יבואו כולם ויגידו: "אבל היא משתקת". נכון, היא עלולה לשתק אחד מכל 1,000 שפגשו את הנגיף, כמו שמשפעת אפשר למות.
בהלת הפוליו עוזרת להמחיש נקודה שמתפספסת בהרבה דיונים בנושא החיסונים: טענת חסינות העדר. כלומר, שברגע שמסה קריטית של אנשים בקהילה מסויימת מתחסן, הסיכוי להידבק במחלה קטן. מי שחקר קצת יודע שטענת חסינות העדר אינה רלוונטית למחלות רבות, בהן צהבת A/B וגם טטנוס ופוליו, שכן החיסונים (המומתים) שמקבלים ילדינו בשגרה הינם "אישיים" ולא משפיעים על הדבקת אחרים. זו בדיוק הסיבה שמשרד הבריאות מבקש עכשיו להשתמש בכל הילדים המחוסנים בשגרה בחיסון המומת (ולכאורה מוגנים בעצמם) כסוכנים - על מנת לחסן את סביבתם באמצעות הפצת הנגיף החי-מוחלש.
משוואת הסיכונים התהפכה על פיה: עכשיו, תפוצת החיסון החי-מוחלש בקרב הילדים שיקבלו אותו מסכנת את כולם, ואף יותר את אלה שלא מחסנים בחיסון המומת דרך שגרה.
וכאן, כהרגלה של הקבוצה, בכל רגע נפתח פוסט חדש של אמא מודאגת: מה עושים? האם הילד שלי חוסן? (לא הבנתי, את באמת לא יודעת במה הוא חוסן עד עכשיו ומה יתרונות וחסרונות החיסונים שקיבל?) רגע, למה לחסן שוב? מה קורה כאן?
כל אמא שמתנגדת לחיסון החדש הופכת מיד לאמא מתנשאת, היא אמא "שמשחקת אותה רופאה", היא אמא לא אחראית.
ואני טוענת ומפצירה שכל אמא (ואבא) יכולה ללמוד את הנושא. אני לומדת אותו שלוש שנים, וכן, זו לא רק קריאה באינטרנט של מחקרים ומאמרים, יש גם רופאים בתחום, בעולם ואפילו בארץ, לא כולם בעמדת משרד הבריאות שבסך הכל מכתיב מדיניות! האם היא טובה לפרט? האם טובה בכלל?
עכשיו, ההורים מבולבלים, ובצדק. הרי הם חיסנו את הילדים שלהם, האמינו בממסד, אז מה קרה שצריך לחסן שוב?
אז כן, זה מה שקורה שממשיכים לתת לנגיפים באמצעות חיסונים להסתובב בקרבנו. הנגיפים לא נעלמים והם רק משתכללים וגם יוצרים זנים חדשים (ראו מקרה השעלת בו החיסון הפך בלתי רלוונטי).
החיסון המוחלש מסכן תינוקות שלא חוסנו, קשישים, חולים עם מערכת חיסונים מוחלשת, וגם אתכם ההורים, לא כולם עם נוגדנים לפוליו, לא כולם חזקים כדי להתמודד עם הנגיף.
לכי תדעי, אולי דווקא את, אמא אחראית, תדביקי עכשיו אדם חלש באמצעות החיסון שקיבל הבן שלך? אמהות, עמדו על הרגליים האחוריות, אל תהיו עדר, ואמרו לא!
* הטור מהווה דעה אישית ואין בנאמר בו המלצה מקצועית רשמית או תחליף לייעוץ רפואי
>> מה המלצת משרד הבריאות והאם החיסון בטוח? אנשי משרד הבריאות עונים על כל השאלות