יד אם מזליפה טיפות לפי בנה (צילום: ALEAIMAGE, Istock)
כאב גרון? לכו על בצל ודבש | צילום: ALEAIMAGE, Istock
הילד קם עם נזלת מימית? הילדה לא מפסיקה לגרד את הראש בגלל מתקפת כינים? תרופות סבתא, שעשויות מחומרים שיש בכל בית, יכולים להקל על כל מיני תופעות לא נעימות. כמובן שמדובר ברפואה משלימה שלא באה על חשבון ביקור רופא, במיוחד לא כשהסימפטומים מחריפים. 

אז איך מטפלים בתסימינים השונים? 

נזלת
לטיפול בנזלת בקרב תינוקות מומלץ להשתמש בסגולות הריפוי המופלאות של חלב האם, ולטפטף לאפו של התינוק, טיפה מהחלב. לילדים גדולים יותר/ מעל גיל שנה וחצי, רצוי להכין חליטות חמות עם דבש ולימון שיכולות לסייע לרכך את הליחה והנזלת. מגיל שנתיים וחצי אפשר לגרד פנימה גם ג'ינג'ר (זנגביל). אלטרנטיבה נוספת היא לעסות את אזור החזה והגב בתנועות מעגליות (עם כיוון השעון) באמצעות שמן זית חמים.
נזלת שנגרמה בשל התקררות או דלקת בגרון ונמצאת בתעלה שמחברת בין האוזן ללוע, יכולה לגרום לדלקת אוזניים, לכן כדאי לעודד את הילד לקנח את האף ולהוציא את הנזלת החוצה.

חום
אם עליית החום היא מתונה (עד 39 מעלות) והילד ערני ומתפקד, לא כדאי למהר ולהוריד את החום באמצעות אקמול. עליית החום היא דרכו של הגוף להילחם בחיידקים, והורדה מכוונת שלו פוגעת בחיוניות של מערכת החיסון. להורדת חום באמצעים טבעיים מומלץ להשתמש בחליטת קמומיל. לקירור הגוף ניתן להכין אמבטיות פושרות (בטמפרטורה של 34-35 מעלות).
דרך נוספת לקירור הגוף והורדת חום מתונה בכל גיל, היא על ידי שימוש ברטיות מי חומץ. לוקחים כף חומץ, טובלים בגרביים, גורבים אותם לילד ועוטפים בשקית ניילון.
עם זאת, במקרה של עליית חום נדרשת זהירות ועירנות מצד ההורים - במקרים בהם החום גבוה מאד, לא יורד במשך כמה ימים או שנדמה שהילד לא מגיב כראוי, יש לפנות במיידי לרופא. 

דלקות אוזניים
לטיפול חיצוני מרגיע ומחמם, ניתן להשתמש בשמן זית בשילוב עם שום כתוש. מה עושים? מחממים את שמן הזית בסיר יחד עם השום (ניתן להוסיף לתערובת גם את צמח הפיגם המצוי). מחכים שהתערובת תתקרר, ומטפטפים טיפה או שתיים ממנה לתוך האוזן. ניתן לטפטף מהתערובת על צמר גפן ולסחוט בעדינות לתוך האוזן. יש להיזהר מתערובת חמה מדי, משום שהעור בתוך האוזן עדין מאד והשמן עלול לגרום לכוויות. שימו לב, ככל שהתינוק קטן יותר מומלץ שריכוז השום בתערובת יהיה נמוך יותר.

כאב גרון ושיעול

אמא מודדת חום לבת שלה שישנה במיטה (צילום: jupiter images)
האם תרצי שום כתוש ומעט שמן זית? | צילום: jupiter images
לילדים מעל גיל שנה מומלץ להכין תערובת של בצל ודבש, שיכולה להקל על כאבי גרון ושיעול. איך מכינים? מקלפים בצל וחותכים לפרוסות, מסדרים את הפרוסות בצלחת, מטפטפים עליהן מספר כפיות של דבש ומחכים כמה שעות עד שמיץ הבצל והדבש יהפכו לתערובת דמוית סירופ. לאחר מכן, נותנים לילד לבלוע כף מהתערובת, מומלץ כארבע פעמים ביום. את התערובת כדאי להכין בכל פעם מחדש, ולא לעשות בה שימוש חוזר.

דלקת עיניים
פעולה זריזה יכולה למנוע את החרפת הדלקת בשלביה הראשונים. מומלץ לטפל בדלקת באמצעות חליטה של פרחי קמומיל, הידועים כבעלי תכונות מרגיעות ומחטאות. את התפרחות ניתן לרכוש בחנויות התבלינים הגדולות או בבית טבע. להכנת החליטה, מערבבים כפית או כף מהתפרחות בתוך מים רותחים ואחר כך מסננים. לאחר שהחליטה התקררה, מטפטפים מספר טיפות לתוך העיניים בתדירות של שלוש עד ארבע פעמים ביום. אפשר גם להכין קומפרסים של החליטה באמצעות צמר גפן. אם מדובר בדלקת עיניים חריפה יותר, רצוי לפנות לרופא לקבלת טיפול.

כאבי בטן ושלשולים
חליטת קמומיל יעילה מאד גם במקרים של כאבי בטן ושלשולים. אפללו ממליצה תמיד להחזיק שקית של פרחי הקמומיל בבית (רצוי אורגניים). ילדים וגם תינוקות יכולים לשתות מן החליטה ללא הגבלה.

תפרחת חיתולים
כשמתפתחת פריחה באזור החיתול, לא משנה באיזה גיל, הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות הוא להשאיר את האזור חשוף באוויר הפתוח. כדאי להניח מגבת על המשטח, ולתת לישבן להתאוורר. אם מדובר בעונה קרה, רצוי כמובן לחמם קודם את החדר. המגבונים הלחים שמשתמשים בהם לניגוב עלולים גם הם להכיל חומרים שלא תמיד מיטיבים עם העור, ולכן במקרה של פריחה כדאי לנסות להימנע ממגבונים ולשטוף את האזור במים פושרים בלבד. במקרים חמורים יותר, אפללו ממליצה לעבור לתקופה מסוימת, למרות אי הנוחות, לשימוש בחיתולים רב-פעמיים מכותנה אורגנית.
להקלה על הפריחה אפשר למרוח ולעסות את האזור בשמן קלנדולה. אפשרות נוספת היא לטפטף כמה טיפות מהשמן לאמבטיה.

ענף רוזמרין ובקבוקון שמן רוזמרין (צילום: IgorDutina, Istock)
מומלץ לטיפול בכינים. רוזמרין | צילום: IgorDutina, Istock

עצירות
עצירות יכולה להיגרם בין השאר מחוסר בתנועתיות, ולכן כדאי לעודד את הילד לפעילות ולתזוזה. להקלה על עצירות כדאי להוסיף לתפריט היומי סלק, מזונות עתירי סיבים תזונתיים כמו דייסת קוואקר, פירות וירקות, דגנים וקטניות, ולעודד שתייה מרובה של מים. ניתן גם להשרות שזיפים מיובשים בכוס מים למשך לילה (רצוי שזיפים אורגניים) ולשתות את המיץ בבוקר על בטן ריקה.
אופציה נוספת: השרייה של זרעי פשתן שלמים בתוך כוס מים, סינון הזרעים ושתייה של המיץ. לתינוקות מגיל חצי שנה בערך ניתן להשתמש בפרוביוטיקה לתינוקות.

צמיחת שיניים
קור מרגיע מאד כאבים המלווים את תהליך צמיחת השיניים. אפשר להכניס למקרר צעצועים שהתינוק יכול ללעוס ולתת לו לנגוס בהם בכל פעם שהשיניים מציקות לו.

פצעים ושריטות שטחיות
להקלה על כוויות, שריטות ושפשופים, אפשר להשתמש בכורכום, שורש אנטי דלקתי שמסייע בריפוי פצעים בכל גיל. שוטפים את האזור במים, מפזרים קצת כורכום ומשאירים על הפצע למשך שעה (הכורכום הופך לבוצי). אם הילד רוצה להסתובב בבית, אפשר לעטוף את הפצע עם הכורכום בניילון או בתחבושת כדי לא ללכלך את הבית. מומלץ להשתמש בכורכום בכמות נדיבה. כורכום עשוי לסייע גם במקרים של הצטננות – ניתן לערבב עם מעט מים, למרוח על כפות הרגלים, לעטוף בניילון ובגרב ולהשאיר כך כל הלילה, או לשים חצי כוס כורכום בגיגית מים חמים ולטבול את הרגליים.

כינים
לטיפול והרחקת כינים מהשיער אפשר להשתמש בשמן עץ התה. אין למרוח את השמן ישירות על השיער או על העור בשל עוצמתו, וכדאי לדלל אותו קודם בשמן בסיס (כמו שמן שקדים מכבישה קרה) או שמפו/מרכך. לכל כף שמן או שמפו מוסיפים שתי טיפות שמן עץ התה, ומורחים בנדיבות על כל השיער והקרקפת. אחרי 20-10 דקות מסרקים במסרק כינים צפוף.
למניעת הידבקות חוזרת בכינים, מומלץ להשתמש בשמן רוזמרין. מוסיפים לכמה טיפות של שמן הרוזמרין שמן שקדים מכבישה קרה ומורחים מאחורי האוזניים ובעורף לפני היציאה מהבית. אפשר גם להכניס ענפים של רוזמרין לתוך שמפו רגיל, להשאיר כשבועיים (לא בשמש) ואחר כך להשתמש בשמפו כרגיל. אופציה נוספת היא להכין לבד את שמן הרוזמרין: מכניסים לצנצנת עלי רוזמרין ומכסים בשמן זית ביחס של 1:1, שומרים בשמש כשבועיים, מסננים ושומרים במקום חשוך בבית (אפשרי במקרר).

סייעה בהכנת הכתבה: הילה אפללו, מטפלת נטורופתית מוסמכת ומנהלת האתר "חיים אורגניים".