הברזל הוא אחד המינרלים החשובים ביותר בגופנו. הוא משתתף בתהליכים רבים, ואחד מתפקידיו העיקריים הוא להשתתף בייצור ההמוגלובין, המספק את החמצן לתאים ולרקמות הגוף. בין היתר, הברזל חיוני לתהליכי בנייה, לוויסות הטמפרטורה בגוף, לשמירה על מערכת החיסון, להתפתחות המוח ולתפקוד מערכת העצבים.
"תינוק שמגיח לעולם, נולד עם מאגרי ברזל המסייעים לתפקודו התקין", מסביר ד"ר מוטי חיימי, מומחה ברפואת ילדים והמטולוג. "אולם, בהתאם לדרישות גופו המתפתח, בגיל 4 חודשים מאגרי הברזל של התינוק מדלדלים, ולא בהכרח ניתן להשלימם בתזונה בלבד. לפיכך, משרד הבריאות ממליץ לתת תוספת ברזל לכל התינוקות מגיל 4 חודשים עד גיל שנה וחצי. פגים ותינוקות שסובלים מאנמיה נזקקים לברזל בהתאם להמלצת הרופא לרוב כבר מהלידה (בפגים לרוב ניתן טיפול מונע כבר מלאחר הלידה). תוספת הברזל חיונית לשם מניעת מצב של אנמיה ("חוסר דם"), משום שתינוקות שסובלים מאנמיה על רקע מחסור בברזל, עלולים לסבול מהשפעות שונות לטווח הארוך ולטווח הקצר - החל מעייפות, דרך חולשה וחיוורון ועד להאטה בהתפתחות ותפקוד קוגניטיבי ירוד".
איך בוחרים את הברזל הטוב ביותר עבור התינוק שלכם?
אז ברזל זה חשוב, את זה כבר הבנתם. כעת נותר לשאול - מהו סוג הברזל הרצוי להוסיף? ובכן, חיפוש מהיר יחשוף אתכם למגוון סוגים של ברזל לתינוקות בעיקר בשתי קטגוריות – תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה, שחלקם משווקים כ"טבעיים".
ד"ר חיימי מסביר שכדי לדעת לבחור נכון, חשוב להכיר את ההבדלים ביניהם. "בעוד שתרופות למניעה ולטיפול באנמיה עוברות סדרת מחקרים קליניים ואישורים של משרד הבריאות, תוספי התזונה המכילים ברזל אינם מחויבים בהם", הוא אומר, "הורים רבים בוחרים במוצרים שנמכרים כטבעיים ולעיתים אפילו מסכימים להרבות במחיר עבורם, אך המילה 'טבעי' יכולה לבלבל ולהטעות, משום שמוצרים טבעיים לא בהכרח יותר טובים, ולמעשה מידת היעילות שלהם לא הוכחה קלינית. לעומת זאת, תכשירי ברזל המסווגים כתרופות המיועדים לטיפול ולמניעה של אנמיה בקרב תינוקות עוברים בקרה קפדנית המבטיחה את יעילותם ותקינותם. לכן, הורים שבוחרים בהם יכולים 'לישון בשקט' ולדעת שהם נותנים לתינוק שלהם מוצר יעיל ובטיחותי שעבר מחקרים קליניים ומומלץ ע"י רופאים".
"הבדל נוסף שקיים בין סוגי התכשירים הוא נושא היציבות, הכוונה לבדיקות איכות שמוודאות שהמוצר תקין עד סוף חיי המדף שלו, כלומר שלא מתפתחים בו חיידקים או פטריות ושההרכב הכימי שלו נותר יציב", מסביר ד"ר חיימי. "הדבר משמעותי מאד בתכשירים שמיועדים לפעוטות ובמיוחד בתכשירים שנפתחים ונסגרים באופן יומיומי. תרופות עוברות סדרת מבחנים על מנת להוכיח יציבות לפני ואחרי פתיחת המוצר. לעומת זאת, מוצרים המסווגים כתוסף תזונה אינם נדרשים לעמוד בדרישות אלה ובחלק מהמקרים כלל אינם מכילים חומרי שימור אשר יכולים למנוע מהמוצר להזדהם".
איך ניתן לזהות האם תכשיר הברזל שבחרתם הוא תרופה או תוסף תזונה?
ראשית, על תרופה תוכלו למצוא התוויה מפורשת – "למניעה וטיפול באנמיה וחוסר ברזל" (כמו בפריפל-3 של טיפטיפות) ואילו על ברזל שהוא תוסף תזונה יהיה רשום רק את הרכבו מבלי לציין התוויה. שנית, בתוסף תזונה יש חובה לציין כי מדובר בתוסף תזונה על גבי האריזה. ואם אתם עדיין לא בטוחים, תמיד תוכלו לשאול את הרוקח, שכן תרופה נמכרת רק בבתי המרקחת, מאחורי דלפק הרוקח, גם אם אין צורך במרשם.
לסיכום, חשוב להיות מודעים וערניים לתסמינים האפשריים של מחסור ברזל עם או בלי אנמיה ולפנות לרופא הילדים להתייעצות אם אתם מרגישים שהתזונה של הפעוט אינה מאוזנת דיה או שלפעוט תפקוד ירוד של מערכת החיסון, עייפות וישנוניות יתר, עצבנות חריגה, חיוורון וחולשה. "כאמור, הברזל חשוב וחיוני להתפתחות תקינה של התינוק ולכן מומלץ להקפיד על מתן ברזל על פי המלצות משרד הבריאות ולהמשיך לעקוב יחד עם רופא הילדים שלכם אחר מדדי הברזל בדם, במשך כל תקופת הילדות, על מנת לוודא שלילדים שלכם יש את כל אבני הבניין הדרושות להם להתפתחות וגדילה תקינה", מסכם ד"ר חיימי.