אחד מכיווני החקירה הנבדקים בפרשת הורי התאומים החשודים בהתעללות, הוא שיעורי התעמלות המשתמשים בשיטה של הנפה וטלטול, בהם ייתכן שהתינוקות לקחו חלק, כך פורסם הבוקר (שלישי) בעיתון "ידיעות אחרונות".
חשוב להדגיש שהחשד שבודקת משטרת מחוז תל אביב הוא רק אחד מבין כיווני חקירה רבים, אך גם מחזיר אותנו לסרטון שעלה לרשת בשנה שעברה בו נראתה אישה אוחזת ברגליו של פעוט ומניפה אותו באוויר. הסרטון עורר סערה גדולה בעולם שהתוודע לשיטת יוגה קיצונית במיוחד לתינוקות.
"מדובר בטרנד מסוכן"
"שיטת ההנפות" פותחה כסוג של יוגה לפעוטות על ידי איגור צ'רקובסקי, "אבי לידות המים" ברוסיה. השיטה החלה כתרגילים שפותחו לטיפול בילדים עם בעיות מוטוריות קשות ובמשך השנים נעשה בה שימוש גם בקרב פעוטות בריאים. אלכסנדרה גורביץ' העוסקת בלידות אלטרנטיביות, הביאה את השיטה לישראל והכשירה מטפלות בארץ לעסוק בה.
רוני רות שלב, בעלת הסטודיו ליוגה "רוני מאמא יוגה" שבעתלית, העבירה בעבר בעבר שיעורי בייבי יוגה הכוללים את שיטת ההנפות. "המטרה של השיטה היא לחשוף לתינוק את הפוטנציאל התנועתי שטמון בתוכו ולעזור לו להתמצא במרחב החדש שהוא הגיע אליו - המרחב שמחוץ לרחם", היא אומרת. "זה משפר יכולות מוטוריות ואפילו קוגניטיביות במקרים מסויימים. אני לא רואה איך אפשר לגרום נזק מבייבי יוגה אם מלמדים את זה בצורה נכונה ולפי השיטה המסורתית".
עם זאת, גם שלב מסייגת את דבריה ומסבירה: "במשך שנים לימדתי את השיטה, אבל לא בצורה גורפת לכל מי שבא לסדנא, אלא רק הורים מסויימים שהרגשתי שיש להם את הגישה המתאימה לכך. אני חושבת שצריך לשים דגש על כך שרק מורים שעברו הכשרה מתאימה ילמדו את השיטה ושלא יעבירו אותה בקבוצות בצורת סדנא, אלא יבחרו את האנשים שמצליחים לעשות את זה בצורה טובה ושמתאימים לכך".
השיטה גוררת ביקורת רבה, וכמעט כל הרופאים טוענים שהיא מסוכנת לתינוק. "מדובר בטרנד מסוכן מאוד של פעילות לתינוקות שהיא מבחינתי שוות ערך לטלטול התינוק. ההורים אוחזים ביד אחת או ברגל אחת, ובמקרה הטוב ביד ורגל, ומסובבים את התינוק בסיבובים חדים ומהירים".
לדבריו של פרופ' ברקוביץ', פעילות זו עלולה לגרום לפריקות ונקעים, מתיחה וקרע של גידים, דימומים ברשתית ושברים בגפיים, ולנפילות של התינוק על הרצפה.
"המנחים של הפעילות הזאת אינם פיזיותרפיסטים ולא קיבלו הכשרה לכך", מציין פרופ' ברקוביץ'. "הם טוענים שזה מחזק את הקשר בין ההורה לילד, ואני אומר שיש דרכים פשוטות ובטוחות יותר לחזק את הקשר: ליטוף, חיבוק, שירה".
פרופ' ברקוביץ מתייחס גם לבייבי יוגה הקונבנציונלית שאינה כוללת הנפות וטלטולים ולדעתו רצוי להימנע גם מפעילות זו. "מי אמר שצריך את זה? אם יש בעיה של חולשת שרירים או משהו כזה אפשר לפנות לפיזיותרפיסטים שעברו הכשרה מקצועית ומוכרת. אבל למה לעשות דברים לא נחוצים שעלולים להיות בעייתיים".
"בבייבי יוגה מטפלים בתינוק בעדינות"
עם זאת, יש לציין כי לא כל סדנאות היוגה לתינוקות משתמשות בשיטה המוגדרת כמסוכנת על ידי רופאים שונים. גילה רונאל, המנהלת המקצועית של רשת דיאדה המציעה גם חוגי "בייבי יוגה" מסבירה: "המנחות בדיאדה אינן משתמשות בשיטת ההנפות והטלטולים וכן הן מנחות את ההורים לעבוד עם תחושת הנוחות של התינוק וחווית ההנאה שלו. בקורס המקצועי להכשרת מנחי יוגה לתינוקות מועבר החלק העוסק בפיזיולוגיה, אנטומיה והתפתחות הילד על ידי פיזיותרפיסטית נוירו-התפתחותית".
"שיטת ההנפות רחוקה שנות אור משיטת ה'בייבי יוגה' הקונבנציונאלית", מוסיפה חנה אלברמן, בעלת מרכז "באה באהבה" ליוגה, מדריכת בייבי יוגה, לילדים ומורה ליוגה נשית. "בשיטה שלנו אנחנו מטפלים בתינוק מאוד בעדינות ועל מזרן. האמא עושה לתינוק עיסויים רכים עם שמן ובלי שמן, ותנוחות יוגה שמתאימות לגוף שלו: היא מצמידה לו את כפות הרגליים בעדינות בתנוחת הפרפר למשל, או מצליבה לו ידיים כשהילד שוכב או כשהוא עליה, והכל ברוך.
"לפי עקרונות היוגה אנחנו לא עושים משהו שמנוגד לגוף שלנו, מקשיבים לו כל הזמן ורואים מה מתאים לו ומה לא. לעולם לא נלך מעבר ליכולת של הגוף. אנחנו לא דוגלים בכל האינטנסיביות של שיטת ההנפות ואין שום תנועה שמושכת או מותחת לו את המפרקים ויכולה להוציא לו אותם מהמקום. אני לא מבינה איזו סיבה יש כדי לטלטל ילד כך, בייחוד כשכל האיברים שלו עוד רכים. אצלנו הילד תמיד על האמא, על המזרון, על כדור הפיזיו או הערסל. השיטה הקונבנציונאלית מיועדת דווקא לילדים בריאים, וכשאנחנו נתקלים בתינוק שיש לו בעיות כמו טונוס שרירים נמוך, מיד נפנה את ההורה לרופא".