משרד הבריאות פרסם בתחילת השבוע הודעת אזהרה חריגה באשר לשימוש במכשירי בר מים ייעודים לתינוקות, בהם הורים משתמשים לצורך הכנת תחליפי חלב לילדיהם. זאת, אחרי שתינוקת אושפזה בבית החולים לאחר שצרכה תחליף חלב שהוכן בצורה שגויה באחד המכשירים האלה. אמה, שירה אלפסי, תיארה הבוקר (שלישי) בשיחה עם ניב רסקין כיצד המצב הבריאותי של בתה הדרדר בעקבות השימוש במכשיר.
"בתי הייתה אז בת שלושה שבועות. היא לא הפסיקה לבכות, זזה באי נוחות ודרשה אוכל", סיפרה אלפסי, "נתתי לה לאכול, הרמתי אותה לגרעפסים ופתאום היא התחילה לשלשל. החלפתי לה בגדים, עוד פעם היא רצתה לאכול, האכלתי אותה שוב, הרמתי אותה לגרעפס - ושוב פעם היא שלשלה. ככה זה נמשך שלוש שעות, עד שלקחתי אותה למיון ושם דיווחו לי שהילדה במצב מאוד קשה ומיובשת".
"ארבעה רופאים היו עליה, עשו לה בדיקות. לא הצליחו לאתר וריד", המשיכה אלפסי, "היא צרחה מכאבים, הילדה הייתה רעבה. לא הבנו מה קורה. היינו בבית החולים שלושה ימים, ייצבו את הילדה והיא הייתה בסדר גמור. הרופאים אמרו שזה ויראלי. בתי עלתה במשקל אחרי שבזמן השלשולים ירדה 400 גרם, וחזרנו הביתה".
בשלב הזה אלפסי עדיין לא הבינה שהגורם לאותו אירוע חמור הוא בר המים הייעודי שבו השתמשה כדי להכין לבתה את תחליף החלב: "זה מתקן האכלה לילדים, יש בשוק שלושה מכשירים כאלה. את שמה מים רתוחים ולמעלה את האבקה, ומגדירה את הכמויות לפי הגדרת היצרן ולפי המטרנה שהבת שלי צורכת".
"למחרת בבוקר חזרתי שוב למיון, אמרתי לרופאים שאני מזהה את אותם הדברים. הפעם עליתי על זה מהר. אישפזו אותה בטיפול נמרץ, כי זה כבר לא הגיוני לתינוקת בת שלושה שבועות. היא כמעט איבדה את חייה. בדקו איך אני מכינה את האוכל, אמרתי להם שיש לי מכונה. גילינו שהמכונה הוציאה יותר אבקה מאשר מים. אם הילדה צורכת 60 מ"ל מים על 60 מ"ל אוכל, אז היא קיבלה קצת יותר מ-60. לתינוקת בגילאים האלה זה צריך להיות מדוד על הפס. היא הייתה צריכה לקבל בדיוק 60-60. הנתרן אצלה היה גבוה מאוד".
הפסקת להשתמש במכשיר הזה?
"המכונה בבית, לא לשימוש, מעלה אבק. אני מכינה לה ידנית. אני מקבלת המון הודעות ורואה בפייסבוק על עוד ילדים שהגזים אצלם התגברו, שלא מוכנים לאכול ויורדים במשקל. המכונה הזאת כמעט עלתה בחייה של בתי".
בהודעת משרד הבריאות נכתב, "הכנת תמהיל תרכובת מזון לתינוקות (תחליף חלב) באופן שאינו תואם את ההנחיות עלולה לסכן את ילדכם". המשרד הבהיר כי הכנת התרכובת חייבת להיעשות בהתאם להוראות היצרן ובמהילה מדויקת של המוצר: "מהילת יתר פוגעת בערך התזונתי כך שהתינוק לא מקבל את כל צרכיו. מהילה לא מספקת, יכולה לשבש את איזון המלחים בדמו ולסכן את חיי התינוק".
במשרד הזהירו מפני הסכנות בהכנת תחליף חלב באמצעות מכשיר בר מים: אי הגעה לטמפרטורת רתיחה, מים עומדים במכשיר שעלולים לפתח עובש וחיידקים ואי מהילת תרכובת הפורמולה בעקבות תקלות טכניות, כך שאינה מתבצעת בהתאם להוראות היצרן.