נראה שנושא צפיית ילדים בטלוויזיה לעולם לא יגיע לידי הכרעה, אבל לפחות באוסטרליה, התקבלה החלטה גורפת לא לאפשר לפעוטות להיות בטטות כורסה;
ממשלת אוסטרליה עומדת לפרסם הוראות חדשות הנוגעות להרגלי צפיה של ילדים בטלוויזיה, המיועדות להורים ולאנשי חינוך. ההמלצה הגורפת היא לאסור על ילדים מתחת לגיל שנתיים לצפות בטלוויזיה. בגילאי שנתיים עד חמש, ההוראה היא שעת צפייה אחת ביום.
"פגיעה ביכולת הריכוז של הילד"
ההוראה הרשמית והלא שגרתית הזו מתבססת על הנזקים הידועים האפשריים הנובעים מצפייה בטלוויזיה בגיל מוקדם: פגיעה בהתפתחות כישורי השפה ופגיעה ביכולת הריכוז של הילד.
מדובר בחלק מתכנית הבראה חינוכית שכוללת גם הוראות להקניית הרגלי אכילה נכונים למניעת השמנה בילדים.
"זמן מסך בא על חשבון זמן למשחקים וליצירת קשרים חברתיים, ומשפיע לרעה על התפתחות השפה", נכתב בדוח.
נתונים סטטיסטיים שהתפרסמו באוסטרליה מראים כי תינוקות בני ארבעה חודשים צופים בטלוויזיה כ- 44 דקות בכל יום, וילדים מתחת לגיל ארבע מבלים לפחות שלוש שעות מול המסך.
ומחה בארץ? סקרים שנערכו הראו שרוב הילדים ובני הנוער צופים בטלוויזיה לפחות שלוש שעות ביום. נתון נוסף התייחס לשעות הצפייה ביחס ליממה: התברר שילדים מבלים מול המסך גם בשעות מאוחרות.
בשל כך, משרד החינוך פירסם ביוני האחרון מסמך שנכתב על ידי המרכז למחקר ומידע של הכנסת, ועוסק בהגנה על ילדים ובני נוער מפני צפייה בשידורי טלוויזיה שאינם מתאימים לבני גילם.
גם במסמך הזה המסקנה הייתה ש"הנזקים מצפייה בטלוויזיה הם השפעה שלילית על תהליכי למידה, על תפקודים קוגניטיביים, על קשרים חברתיים ועל הזמן המוקדש לפעילות גופנית; נזקים אחרים נובעים מן התכנים המשודרים בה, למשל השפעה על התנהגות תוקפנית ועל תפיסת האלימות, על התנהגות מינית ועל תפיסת המיניות, על דימוי עצמי, דימוי גוף וסטריאוטיפים, הרגלי צריכה ואכילה, התפתחות השפה ועוד".
יחד עם זאת, במסמך מיוחסת לטלוויזיה גם השפעה חיובית כמו רכישת שפה, פיתוח יכולת קוגניטיבית, רכישת ערכים, מודעות לנושאים חברתיים, מעורבות חברתית ואזרחית, גיבוש הזהות והיכרות עם ערכים תרבותיים.