לא פשוט להקל על נזלת אצל פעוטות שעדיין לא יודעים לקנח את אפם. זה מטפטף, מציק ובעיקר מפריע לנשימה; לכן, שתי הדרכים העיקריות לטפל בתופעה הן ניקוי האף מהנוזל המצטבר בו והקלה על דרכי הנשימה. רופאים ממליצים שלא להוציא את הנזלת מהאף באמצעים מכניים כגון משאבות נזלת למיניהן.
מה כן אפשר לעשות?
1. להשתמש במגבונים עדינים, רגילים או לחים, המכילים אלוורה.
2. לקנות מים פיזיולוגיים - תמיסה של מים עם מלח, ולטפטף טיפה לכל נחיר. לאחר מכן הנזלת תצא בקלות רבה יותר, ותקל על מלאכת הקינוח. בין התכשירים לניקוי וייבוש הנזלת: קלין אף, אפקל וסטרימר. חשוב שלא להגזים בשימוש כיוון שהתכשירים מייבשים את רירית האף. להשיג בבתי המרקחת.
3. תכשיר נוסף שמחולל פלאים: קרבול, המותר לשימוש מגיל שלושה חודשים. פותחים קפסולה אחת, מטפטפים על מגן הראש במיטה או על חיתול בד ושמים במיטת הפעוט או התינוק. חשוב להקפיד שלא יבוא במגע עם העור כיוון שהוא עלול לגרום לאלרגיה.
4. אפשר לטפטף גם שמן אקליפטוס או לבנדר על הסדין או במכשיר אדים חמים. השמנים פותחים מאוד את דרכי הנשימה ואינם מכתימים את הסדינים.
5. הגבהת המזרון באזור הראש - מגלגלים את המגבת ומניחים מתחת למזרון בצד של הראש. חשוב להגביה את כל המזרון, כדי לא לפגוע בגב הפעוט.
6. מכשיר אדים. רצוי אדים קרים שאינם מסוכנים לילדים (פירוט בהמשך). אם משתמשים במכשיר אדים חמים אפשר להוסיף טיפות שמן אקליפטוס במים.
7. תכשירים נוספים שיכולים לעזור: אפקל - למריחה חיצונית על האף, יש להשתמש בזהירות כיוון שעלול לגרום לאלרגיה. אפסק - טיפות הומאופטיות שמטפטפים לפה כמה פעמים ביום. ALLIUM - תרופה הומאופטית. כדאי להתייעץ עם הומיאופת לפני הקנייה.
מכשיר אדים חמים או קרים?
שטיפת האף היא חשובה ביותר: לוקחים את התינוק או הפעוט לכיור, פותחים את הברז ומכוונים למים חמים, מרטיבים את אצבעות הידיים ובעדינות סוחטים את האף מבסיסו לכיוון הנחיריים. חוזרים על הפעולה כמה פעמים עד שכל הנזלת יוצאת. השיטה נהדרת לתינוקות שמסרבים לקבל את כל הטיפות והמשפריצים. מצד שני, צריך לחזור על הפעולה כל כמה דקות.
לגילאי שנתיים ומעלה אפשר להשתמש בתרסיס אוטריווין. יש להימנע משימוש ממושך.
בגיל זה גם אפשר להתחיל ללמד את הפעוט לנקות את האף על ידי נשיפה החוצה, מה שמקל עליהם מאוד את ההתמודדות עם אף סתום.
חשוב לציין שברוב המקרים נזלת שקופה היא נזלת אלרגית. לעומת זאת, נזלת ירוקה או צהובה עלולה להצביע על זיהום בדרכי הנשימה ויש לעקוב אחר עליית חום אצל הילד ובמקרה הצורך לקחת אותו לרופא לקבלת אנטיביוטיקה.
ואיזה מכשיר אדים כדאי להעדיף? אדים קרים מומלצים לילדים עם נטייה לאסתמה או עם שיעולים נבחניים שמאובחנים גם כסטרידו, כיוון שאדים חמים עלולים לגרום להתקף קוצר נשימה. במקרים אחרים ניתן להשתמש באדים חמים. ככלל, מכשיר האדים הקרים נוח ובטוח יותר לשימוש שכן הוא אינו מכיל מים חמים או גוף חימום. יחד עם זאת, הוא יקר באופן משמעותי ממכשיר אדים חמים ואין אפשרות להעשיר את המים שבו בשמנים אתריים.
הטיפים שהובאו בכתבה ניתנו על ידי הורים מתוך נסיונם הפרטי. אין באמור לעיל משום עצה רפואית, ובכל מקרה כדאי להתייעץ עם רופא ילדים