גמילה מחיתולים (צילום: Iulian Valentin, Shutterstock)
"קקי יכול לסמן לנו חוסר איזון, מיקרובים בקיבה, התייבשות ועוד" | צילום: Iulian Valentin, Shutterstock

גם הורים שנשבעו לעצמם שלהם זה לא יקרה ימצאו את עצמם מציצים לתוך החיתול של התינוק ואף מדווחים על התוצרת, על המרקם שלה, הגוון המדויק והריח, לאנשים נוספים. הורים רבים גם לא יפסיקו לקרוא בקקי סימנים אחרי שתקופת החיתולים עוברת, והסקרנות כלפי החומר שיצר הגוף הקטן לגמרי בעצמו היא נושא משעשע למדי. אלא שמתברר שההורים צודקים. הקקי של הקטנים יכול לגלות לנו עולם ומלואו, ולעזור לנו לטפל בהם.

"למרות שלפעמים זה מגעיל, המעקב אחר הקקי של הילד הוא חלון יוצא מן הכלל אל מה שקורה לו בגוף, ובריאותו הכללית," מספרת הדיאטנית הקלינית אנה פרקר. "קקי יכול לסמן לנו חוסר איזון, מיקרובים בקיבה, את תגובת הגוף למאכלים שונים, התייבשות ועוד." פרקר יצרה עבור ההורים מדריך שלם לקקי, עם כל השאלות שלא נעים לשאול, וכל המידע החשוב והמועיל שבתוך החיתול.

A post shared by lisa@labor&lullabies.com (@laborandlullabies) on

מה זה קקי?

"בפשטות, קקי זה שילוב של שיירי מזון שעברו במערכת העיכול. יש שם מים, בקטריה, מזון לא מעוכל, סיבים, שומן ומעט מוקוס וחלבון. הצואה שונה מאוד מילד לילד ומים ליום ואין צואה אחת סטנדרטית בכל העולם. קקי של ילד בריא צריך לצאת תוך עשר דרות, ללא כאב או מאמץ מיוחד, וכדאי שתהיה חומה ובצורת צינור או בננה."

מה משמעות הצבע?

"צואה מורכבת ממזון לא מעוכל, ולסוג המזון יש השפעה על הצבע הסופי. אצל ילד בריא, הצואה תהיה חומה כי היא מכילה בילירובין, פיגמנט שנובע מהליך נורמלי ומתאי דם אדומים שמתפרקים בגוף. צואה ירוקה לא צריכה להדאיג יותר מדי כי היא מקושרת לאכילת מזונות ירוקים כמו תרד, וכנראה עברה בגוף מהר יותר מבדרך כלל, ולא אספה מספיק בילירובין. צואה בגוון אדום לרוב נעשית כזו בזכות סלק או מיץ עגבניות.

בצד הפחות נורמלי, צואה בגוונים משתנים עשויה להצביע על בעיות חבויות. צואה חיוורת עשויה להצביע על חסימה במעיים או דלקת. צואה שחורה או אדומה כהה עשויה לבשר על דימום פנימי. הכי חשוב לחפש שינויים בלתי שגרתיים בצבע הצואה של הילד, ואם התופעה ממשיכה יותר מיומיים רצופים, ללכת לבדוק את הנושא."

A post shared by Joelle (@lovelyjunedesignco) on


מה עם הריח?

"קקי מסריח בדרך כלל בגלל נוכחות בקטריה בתוכו. הריח גובר ככל שהצואה בילתה יותר זמן במערכת העיכול. יש מאכלים שיוצרים צואה בעלת ריח חזק יותר, למשל אוכל מתובל מאוד, קיטניות מסויימות, חלבונים, שום ובצל. כל זה נורמלי. אם הקקי של הילד מסריח במיוחד, ושונה מהרגיל, זה עשוי להצביע על בעיה סמויה כמו תת ספיגה או צואה שומנית, וכדאי ללכת לבדוק את העניין."

והמרקם, מה איתו?

"הפסולת זורמת במערכת העיכול כמו נוזל, אבל כשהיא מגיעה אל המעיים, מרבית הנוזלים נספגים חזרה אל הגוף ומשאירים אחריהם צואה קשה. הצואה האולטימטיבית היא רכה, במרקם חלק וקלה ביציאה מהגוף. צואה רכה מדי מעידה על שלשול, צואה שעברה מהר מדי דרך מעי. זה קורה מסיבות מגוונות כמו תזונה לא טובה, וירוסים, בעיות עם עיכול של מאכלים מסויימים, ועוד. חשוב לבדוק שהילד אוכל מספיק סיבים, שמייצבים את הצואה וסופחים נוזלים. צואה קשה מעידה על עצירות. תזוזה מועטה ואיטית במעיים ויותר מדי נוזלים שנספחים. תזונה עשירת סיבים ומספיק נוזלים אמורים לעזור. גם התייבשות היא מתכון לעצירות."

A post shared by Michelle Annette Momprenuer (@thewellnesschaserofficial) on

כשרואים את האוכל

"לפעמים אפשר לזהות חתיכות מזון בקקי של הילד. בעיקר דברים כמו תירס. זה לרוב אומר שיש להם יותר מדי סיבים בתזונה, או שהילד לא לועס כמו שצריך. כדאי שהילד ילעס היטב כדי לאפשר עיכול מוצלח ואפקטיבי. במקרים נדירים המצאות מזון לא מעוכל בצואה תצביע על בעיות חמורות יותר, כמו מעי רגיז או רגישויות מזון שונות, אלרגיות, בקטריות או צליאק. אם מבחינים שלצד החתיכות בצואה הילד מתנהג גם בעייפות, מתלונן על כאבי בטן ולא גדל כהלכה, כדאי בהחלט להתייעץ."

A post shared by Pregnancy Baby and You (@pregnancybabynyou) on

שוקע או צף?

"דחיסות הצואה תלויה בתזונת הילד, ובכך תלויה התנהגותה במים, אם היא צפה, שוקעת או מתנודדת לה בין לבין. בעבר נהגו להאמין שצואה בריאה שוקעת כי היא מלאת סיבים וכבדה יותר, אבל המדע מטיל ספק בדעה הזו כבר זמן רב. אנו כן יודעים שאם השומנים לא נספגו כראוי והועברו אל הצואה, הם יגרמו לה לצוף. קקי צף חד פעמי זו לא סיבה לדאגה, אבל הישנות של העניין כדאי לבדוק עם הרופא ולוודא שמערכת העיכול פועלת כראוי."

יומן קקי

אף הורה לא נשאר שווה נפש אל מול ילד שסובל מכאבי בטן או מקשיים ביציאות. אם אתם חוששים שמשהו לא תקין בקקי של הילד, כדאי ליצור יומן קקי בן שבוע ולרשום את כל סממני היציאות השונים, והמזון שהילד אכל. כדאי לשים לב לתבניות שחוזרות במשך כמה ימים, ואז להחליט אם רוצים ללכת להתייעץ עם רופא או דיאטן קליני."

A post shared by RN Privée (@rnprivee) on

 הורים - כל מה שצריך לדעת