ברחוב פרץ חיות 38, פינת שדרות בן ציון בתל אביב עומדת מתנה המתנשאת לגובה של שלוש קומות, שניתנה לעיריית תל אביב ביום בהיר אחד. מי שעומדת מאחורי המתנה הנדיבה הזו היא תושבת העיר ריקה אלבר, אישה אמידה ובודדה, שהחליטה לפני כארבעים שנים להוריש את רכושה לעירייה ובלבד שהמבנה ישמש לטיפול בילדים. כיום, לאחר שיפוצים והתאמת המבנה, עיריית תל אביב מפרסמת מכרזים להשכרת 6 דירות מגורים במחיר מסובסד ושיופעלו בהם משפחתונים לילדי הסביבה.
"ריקה עלתה לישראל עם בעלה בשנת 1935 מאודסה", מספר לmako בצלאל הר אש, מנהל סניף בנק לאומי בדיזנגוף סנטר שהיה מנהל העיזבון של אלבר ז"ל. לשניים הייתה היכרות רבת שנים, עד פטירתה. "ריקה ובעלה הביאו ממון מחו"ל ועבדו כאן בייבוש ביצות וסלילת כבישים. מהכסף שהצליחו לחסוך הם רכשו חלקת אדמה ובנו עליה בית. עם השנים הם הוסיפו עוד קומות וכך נבנה הבניין המדובר שקיים היום בפרץ חיות. בעלה של ריקה עבד כל השנים, ואילו ריקה לא עבדה אבל דאגה להשכיר את הדירות בבניין וכך הם התפרנסו מהשכירות. במהלך השנים חלה בעלה של ריקה ונפטר כשהיה בשנות ה60 לחייו. הם מעולם לא הביאו ילדים והמשפחה היחידה שלהם הם אחייניה של ריקה, ילדיו של אחיה, המתגוררים בקנדה".
שלושים שנים טרם פטירתה החליטה ריקה לכתוב צוואה, בה הורישה את הבניין לעיריית תל אביב ואת הכסף המזומן שנותר בחשבונה הורישה לטובת הוועד למען החייל. "ריקה כעסה על המשפחה הקטנה שנותרה לה, על כך שלא עזרו לה בזמנים קשים שעברו עליה. מאחר שלריקה לא היו ילדים, היא בחרה להוריש את הבניין לעיריית תל אביב תוך בקשה ברורה: שזו תקים מעין בית ילדים, שייקרא 'בית אלבר'. היא הייתה אישה חכמה וטובה, ובעיקר בודדה שהעבירה את כל חייה בביתה אשר בפרץ חיות". אומר הר אש.
הירושה של ריקה מקבלת חיים
הצוואה הונחה בבימ"ש, ונפתחה כעבור 30 שנה, עם פטירתה של ריקה לפני כעשור כשהייתה בת 90. בזמן הזה, המב נה כאמור עבר שיפוצים ובשנה"ל הקרובה ייפתחו שישה משפחתונים מסובסדים הנמצאים תחת פיקוח משרד הכלכלה. "הבניין הוכשרו וקיימות בו שש דירות מגורים", אומרת מהרטה ברוך, סגנית ראש עיריית תל אביב, "הערך המוסף שלו זה שהוא פרויקט חדשני הנותן מענה לכמה צרכים במקביל: מצד אחד דיור בר השגה – הדירות יושכרו למשפחות שישלמו דמי שכירות מוזלים כ-2,250-2,500 שקל לדירה של 82 מ"ר.
בנוסף, המשפחתונים שיהיו של משרד הרווחה והכלכלה יתנו מענה לאוכלוסיות חלשות, ויסייעו לאימהות לילדים מתחת לגיל 3 לצאת לעבוד. התנאים למפעילי המשפחתונים נקבעים ע"י משרד הכלכלה, ובין היתר הם צריכים להיות בעלי תעודה של מטפלות או מטפלים סוג 1. כל משפחתון מיועד לחמישה ילדים, נכון להיום ההליך נמצא בשלב המכרזים ועתיד להיפתח בשנת הלימודים הבאה".
עוד במשפחה:
>> התאומות הזהות חוגגות יום הולדת 103
>> אחים בדם: מה עושים כשהילדים לא מפסיקים לריב?
>> בחיים האלה גם מתים: אלמן +3 על החיים שאחרי