כשמיכל הקטנה הודיעה רשמית עוד לפני לידת התאומים שהיא צפויה להופיע ב"מותק, הטרול הקסום", ימים ספורים אחרי הלידה המיוחלת, רבים הרימו גבה, אחרים פקפקו וצקצקו ולא האמינו שזה באמת יקרה. אבל מיכל הקטנה, מסתבר, היא לא בחורה של מילים באוויר. וכך, שבוע בלבד לאחר שילדה שני בנים - היא עמדה, רקדה וזימרה בתפקיד הראשי על במות חנוכה במופע בלי שום זכר להריון ארוך שקדם לרגע הזה. נשמע כמו סיפור וונדרוומן, וללא ספק מדובר באחלה בוסט של יחסי ציבור למופע. אולם כעת מסתבר שאפילו התופעה הזו לא הצליחה לגרום לקהל להיסחף ברגע. משהו אחר העיב על השמחה: העלילה.
"מותק הטרול הקסום" בכיכובם של מקבץ מפואר של כוכבי הילדים כמו מיכל הקטנה, ציפי שביט, שי ורועי, דוד חיים, מיכל ינאי, אימרי זיו ובבימויו של צדי צרפתי מספר את סיפורה של ילדה בשם מיכל שעומדת לחגוג יום הולדת. המשפחה כולה נרגשת. לאמא חשוב שהחגיגה תהיה יפה וּמושקעת, לאבא חשוב שרק יעזבו אותו בשקט, לאחים הגדולים שי וּרועי חשוב לשגע את אחותם הקטנה, וּלדוד חיים חשוב להספיק לעלות על מטוס ולחזור בזמן למסיבה. אבל את מיכל מעניין רק דבר אחד: האם חבריה לכיתה ייענו בחיוב להזמנתה. עמוסה במחשבות וּרגשות, היא פונה למוֹתֶק הטרול (אלעד צפני), החבר הסודי שלה, לוֹ היא מספרת הכל. מיכל לא מגלה לאף אחד שבלילה, אחרי שכולם הולכים לישון, מוֹתֶק הטרול הופך מ'סתם בובה' לטרול חי, נושם וּמדבר, וּמפגיש אותה עם כל חבריו הטרולים ועולמם הצבעוני. הסיפור מסתבך כאשר הטרול של מיכל הולך לאיבוד, ומסיבת יום ההולדת שלה עומדת להיהרס. מה עכשיו? ובכן, הנה משהו ש"מותק, הטרול הקסום" לא ציפה לו: תרעומת ואכזבה מצד לא מעט צופים שחשו שהעלילה והמסר עושים עוול לילדים הצעירים בקהל ומציגים תמונת מצב מאכזבת במיוחד.
"זה לא היה זה. זה היה ליד"
"נכון שמתיש להיות הורים. זה קשה. זה מפחיד. זה אחריות גדולה ומה שלא נעשה ואיך שלא ננסה - לא תמיד הילדים מרוצים. ואז מגיע חופש חנוכה וכדי להרגיש הורים טובים אנחנו משתכנעים לקחת להצגה (תרבות יעני) משלמים ממיטב כספינו (או ממיטב קופון ההנחה שקיבלנו) ונוסעים לראות את ההצגה המדוברת (אמרנו כבר תרבות יעני - נכון?) אז חיפשתי את התרבות. חיפשתי את הפאנץ' החינוכי. חיפשתי את ה'מעבר' ו-וואלה? כמאמר צדי צרפתי הבמאי: 'זה לא היה זה, זה היה ליד'", כך פתחה שרה שרף פוסט בפייסבוק על חוויותיה מההצגה "מותק הטרול הקסום".
לדברי שרף, מדובר בהצגה שלמה של שעה וקצת אבל המסר החינוכי הוגבל לדקה-שתיים. "מסר מעוות של הורים שמנסים לעשות הכול כדי לרצות את הילדה המדוברת (אמרנו כבר שיר הלל למיכל הקטנה?) בשביל היומולדת שלה. באילו מילים השתמשו שם? (מצטטת) 'אין לי כסף אין לי' אבל 'לא נחסוך על היומולדת של הילדה'", היא ממשיכה וכותבת.
עוד בעלילה הבעייתית לטענתה: האחים שי ורועי רוצים לקנות לעצמם צעצוע שווה וגונבים את הטרול למיכל הקטנה, מחזירים אותו לחנות ובכסף שקיבלו קונים את שרצו. בהמשך דוד חיים מביא למיכל מתנה דרקון והיא זורקת אותו כי הדרקון הוא לא הטרול היקר שלה. במקרה אחר, מיכל מספרת שהיא מאוהבת באימרי כי "הוא גבוה, יפה וחתיך".
אסרף היא לא ההורה היחיד שחזר זועם ושיתף את תחושותיו ברשתות החברתיות. "מדובר בהפקה מרשימה כמו בכל הפקת 'מותק' שכוללת תפאורה תלבושות", כותבת אימא אחרת כתגובה על פוסט שנכתב בקבוצת מה עושים בשבת - אורית בלוך. "אבל העלילה מאוד רדודה שירי יום הולדת של גיל שנתיים, עם דגש שמסיבת יום הולדת צריכה להיות מושקעת ומוחצנת בדור של היום. גם כשמיכל הקטנה בסוף דיברה על קבלת השונה, היא הקדימה עם תיאורים על כך שהיא אינה מעוניינת להזמין ילדים מהכיתה וביניהם ילד נמוך ושמנמן או ילדה עם תלתלים. הקטנה שלי נהנתה כי זו בכל זאת חוויה הרבה רקדנים, שירים ותפאורה, אבל לעומת השנים הקודמות אין מה להשוות".
"את החינוך הילדה שלי תקבל בבית"
מנגד היו הורים שלא הסכימו עם הטענות וכתבו: "תלמדו את הילדים שלכם לא להיות רדודים. הצגה מקסימה. פספסת כנראה את כל המסר של ההצגה. על לקבל את השונה. על לאהוב את כולם בכל הצורות והצבעים".
"ההצגה מקסימה ומעבירה את המסר", הוסיפה אימא נוספת. "כנראה שאתם ההורים נרדמתם במהלך ההצגה. אמנם מיכל אוהבת את החתיך והגבוה אבל הטרול הקטן לימד אותה שעליה לקבל את האחר והשונה, והיא אף התנצלה על ההתנהגות שלה והבינה שעליה לקבל את האחר. לעניין העוגה והמתנות הכי שוות ומסיבת יום ההולדת הכי שווה שידברו עליה עוד שנים - ההפקה בסך הכול עשתה חיקוי מושלם של ההורים".
מטעם הפקת "מותק הטרול הקסום" נמסר: "אנו שוקדים על התוכן, המסר והביצוע במשך חודשים ארוכים ובודקים עצמנו לאורך כל הדרך. בין היתר אל מול קבוצות מיקוד של הורים לילדים לגיל הרך. צר לנו כי בודדים מפרשים את המסר בצורה מעוותת, ושמחים כי רוב ההורים רואים במותק הטרול הקסום הבחירה האיכותית, הערכית והחינוכית ביותר לילדיהם. מיותר לציין שהדמויות מוקצנות בכוונה כמקובל בתיאטרון ואין לייחס כל משמעות מעבר לבידור קל וטהור״.
השאלה שעולה מכל הפוסטים היא האם אנחנו כהורים שלוקחים את הילדים להצגות חנוכה מצפים למסרים חינוכיים או לשעתיים של בידור? מה דעתכם.