כשהילד נכנס לגן חדש, לכל הורה יש את התקווה שהכל ילך חלק. אך תקווה לחוד ומציאות לחוד. ילדים שונים עוברים את ההסתגלות לגן בצורה שונה, אך כולם, ללא יוצא מן הכלל, עוברים אותה. לכל ילד דרך ומשך הסתגלות משלו. ילדים מסויימים יחלו הסתגלות מיד עם הכניסה לגן, בעוד ילדים אחרים ישדרו עסקים כרגיל ולאחר חודש או חודשיים "יפול להם האסימון" והם יחלו הסתגלות מאוחרת. בכל מקרה, לא יהיה נכון לעזוב את ילדכם מיד ולהתייחס אליו כ"ילד סתגלתן", שכן דווקא התייחסות מסוג זה עלולה לגרום לו לקושי גדול יותר משום שבגישה כזו אין מקום לרגש האמיתי שלו. הסתגלות הינה דבר לא פשוט עבור ילדכם, ועליכם להיות רגישים מתמיד לצרכיו הרגשיים בתקופה זו.

 

למה לצפות בתקופת ההסתגלות?

בעת הסתגלות ישנם סממנים שחוזרים על עצמם בקרב ילדים רבים. מן הסתם, לא בהכרח שכולם יבואו לביטוי אצל ילדכם:

  • הוא עלול להיות רגיש כשיתעורר בבוקר ויבין ששוב הולכים לגן.
  • הוא עלול לבכות כשתזכירו את המילה גן.
  • הוא יזהה את הפעולות שחוזרות על עצמן מדי יום כחלק מההתארגנות ליציאה לגן כמו לקיחת התיק, ויגיב אליהן בצורה לא חיובית.
  • עוד בטרם תיכנסו אל הגן, הוא ייצמד אליכם, וכאשר תרצו להיפרד ממנו - ייתלה עליכם, יאחז חזק ויסרב לשחרר תוך שהוא ממרר בבכי.
  • הוא עלול להראות סימני עצבנות במהלך היום.
  • הוא יאבד את התיאבון.
  • הוא עלול להתעורר רבות בבכי במהלך הלילה.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

גן ילדים (צילום: istockphoto)
סמכו על המטפלות שידעו לעזור להם (אילוסטרציה) | צילום: istockphoto
כיצד לסייע לו?

על מנת להקל על ילדכם את ההסתגלות, עליכם, לפני הכל, להיות מוכנים לכל תרחיש מאלו שציינתי. אין צורך להילחץ - אלא להיות מודעים ולהיערך נפשית. חשוב שתתנו לגיטימציה לילדכם להרגיש כפי שהוא מרגיש - לחוץ, מפוחד, לא מרוצה.

כמו כן, ערכו שגרת טקסים קבועה, שכן שגרה מקלה על הילד להבין מה צפוי לו ומסייעת בכך לרגיעה נפשית:

  1. לאחר שהילד מתעורר משנת הבוקר תנו לו זמן להתאושש. ערכו טקס בוקר קבוע שכולל צחצוח שיניים, התלבשות ונעילת נעליים, אכילת ארוחת בוקר, לקיחת תיק ובקבוק מים ויציאה אל הגן. סדר פעולות קבוע יסייע לילד בהמשך.
  2. כאשר אתם מגיעים בבוקר אל הגן ערכו טקס קבוע שיכלול: כניסה תוך ברכת "בוקר טוב" לכולם, סידור בגדים/טיטולים בתא, תליית התיק, הנחת הבקבוק במקום המיועד ומסירת הילד לאחת הדמויות המטפלות בגן. כדאי למצוא מטפלת פנויה, או לשאול במבט אם אחת המטפלות פנויה לקבל את הילד.
  3. אם ילדכם מעל גיל שנתיים ניתן לשלב בטקס גם ציור משותף או מספר דקות של משחק משותף. במקרה כזה, ומכיוון שלילד אין שעון או תחושת זמן כדאי להגדיר מראש מה אתם עומדים לצייר על הדף היום, או באיזה משחק (רצוי משחק הרכבה או פאזל) אתם עומדים לשחק. הגדירו מראש מתי יהיה סיום המשחק (למשל כשנסיים להרכיב את הלוח), והבהירו מראש לילד, שההסכם הוא שאתם משחקים איתו בתנאי שבסוף המשחק/ציור אתם נפרדים עם חיבוק אחד חזק ונשיקה, והולכים.
  4. תמיד הודיעו לילדכם שאתם הולכים. לעולם אל תיעלמו לו. המטרה היא לבנות את האמון שלו בכם.
  5. במידה וילדכם נתלה עליכם ולא מוכן לשחרר - עליכם להיות אסרטיביים ולסייע לו להיפרד. זה אמנם מרגיש כאילו "תולשים אותו" מכם, אך לאורך זמן הילד ילמד לשחרר לבד, מה שלא יקרה בתקופת ההסתגלות.
  6. סביר להניח שילדכם יבכה עד שתצאו מהגן וגם אחרי כן. סמכו על המטפלות שיעשו מה שנדרש כדי לסייע לילדכם, ושדרו לו זאת. אם תסמכו על הצוות, גם ילדכם ילמד לסמוך עליו.
  7. לעולם אל תחזרו אל הגן אם ילדכם בוכה או קורא לכם. זו אחת הדרכים לגרום לו להבין שאתם סומכים על צוות הגן.

בתקופת ההסתגלות ילדכם צפוי להרגיש טוב יותר ככל שהזמן עובר. בתחילת תקופת ההסתגלות הוא יבכה לסירוגין וככל שיחלוף הזמן הוא יגדיל את זמני הרגיעה ויקטין לאט לאט את זמני הבכי.

בתקופה הראשונה תוכלו למצוא אותו בוכה גם כאשר תחזרו לאסוף אותו. הדבר, ככל הנראה, יתסכל אתכם מאוד ויעורר בכם רגשות חצויים לגבי בחירת הגן, אך דעו שזוהי הסתגלות תקינה. ככל שיחלפו הימים תמצאו אותו משחק ופורץ בבכי כאשר הוא שם לב שהגעתם. זהו אחד הסימנים להסתגלות שמתקדמת לכיוון הנכון. לאחר זמן מה הוא יתחיל לקבל אתכם בשמחה כשתחזרו, מכיוון שילמד שאתם באמת חוזרים.

אמא מחבקת ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חשוב שתגלו המון אמפתיה ורגישות בימים האלו (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איך נדע אם לילד לא טוב?

בהנחה שערכתם מחקר מקיף והגעתם לגן דרך המלצות הורים - קחו בחשבון שתקופת הסתגלות היא לא תקופה בה אפשר באמת לבחון אם לילדכם טוב בגן או לא. חכו שההסתגלות תסתיים. אם אחרי חודשיים שלמים הוא עדיין בוכה מרה ללא שינוי - זה הזמן להתחיל לבדוק מה קורה בגן.

אם הוא עצבני, מפסיק לאכול או לישון?

במקרים אלו כל שעליכם לעשות הוא להיות אמפתיים לילדכם, להבין שבאמת קשה לו, שההסתגלות משפיעה על חייו גם אחרי שעות הגן. כדאי לחבק אותו הרבה, לתת לו להבין שזה בסדר, ושאתם לא כועסים. שמותר לו להיות מתוסכל ועצבני.

אל תנסו לגרום לו לאכול, מכיוון שנסיונות מיותרים יהפכו את האכילה לעניין מרכזי והוא עלול ללמוד שיש דרך להפעיל אתכם דרך האוכל כדי לקבל תשומת לב. אל תדאגו, כמו במחלה ילדים משלימים קלוריות אחר כך.

לגבי שנת הלילה, אם לילד היו הרגלי שינה טובים לפני כניסתו לגן - אל תדאגו. המשיכו להתנהל כרגיל ותנו לו מענה רגשי כשהוא זקוק לכם בלילה. אל תכעסו. קשה לו. כאשר ההסתגלות תיגמר סביר להניח שילדכם יפסיק להתעורר גם בלילה.

איך לבצע את תהליך ההסתגלות?

הסתגלות נכונה צריכה להעשות בצורה מדורגת, כך שההורה יכיר לילד את הגן, לאחר יום יישאר איתו מעט ויעזוב למעט זמן, ביום השלישי על ההורה לעזוב ליותר זמן, וכן הלאה עד להישארותו יום מלא. כאשר ישנם הורים רבים בגן בתקופת ההסתגלות, הילדים "נעלמים" בתוכם ולצוות קשה לגשת אל הילדים ולמצוא למי קשה בין כל ההורים. בנוסף, זה מלחיץ אף יותר את הילדים. לכן, תהליכי הסתגלות עם ההורים צריכים להיות קצרים. ישנם גנים אשר כבר מהיום הראשון לא מאפשרים להורים להימצא בגן ואף מוציאים את הילדים החוצה כאשר מגיעים לאסוף אותם על מנת שילדים אחרים לא יבכו כאשר יראו שבאו לקחת ילד אחר ואותם עדיין לא.

אור ייני היא יועצת שינה, מדריכת הורים, גננת מוסמכת, בעלת תואר B.ed בחינוך יצירתי לגיל הרך.
גם בפייסבוק