לכולנו יש בטלפון כמה אפליקציות שאנחנו מרגישים שמשנות את חיינו. עבור חלקנו מדובר בגט טקסי, עבור אחרים אלה אינסטגרם או ווטסאפ. אפליקציה חדשה עשויה להיות משמעותית מכל אלה, ולשנות מהלכי חיים הלכה למעשה: מדובר באפליקציה לאבחון אוטיזם, שלדברי מפתחיה הנרגשים, מדוייקת לפחות כמו אבחוני רופא מומחה אם לא יותר.
"רוצים להנגיש את הידע"
"האפליקציה יותר מדוייקת מאבחונים שנעשים על ידי רופאים שאינם מומחים לאוטיזם", אומרים החוקרים שפיתחו את התוכנה, מאוניברסטית דיוק בדרום קרוליינה שבארה"ב, המקווים שבעתיד תהפוך לאחד העזרים העיקריים בתהליך המורכב, הארוך והנפוץ, ואף שתשולב בבתי ספר וסביבות של ילדים. התוכנה יודעת לנתח צילומים והקלטות של ילדים שעוברים את המבחנים הסטנדרטיים לאיתור אוטיזם.
"אנחנו לא מנסים להחליף את הרופאים", מרגיע החוקר ג'ורדן השמי. "אנחנו מנסים להביא את הידע שנמצא בידיהם של מומחים מעטים מאוד לאוטיזם ולהנגיש אותו לרבים. אנו רוצים להעניק לאנשים את הכלים שאין להם עכשיו, בעיקר כי מרבית המחקרים עד היום הראו שהתערבות וגילוי מוקדם משפיעים באופן עצום על חומרת הסימפטומים ועל מיקום האדם בספקטרום של תסמונות האוטיזם".
המחקר והתוכנה שיוצרה בעקבותיו התמקדו בשלושה סוגים שונים של מבחני גילוי אוטיזם בילדים קטנים. במבחן אחד מרשרשים בצעצוע ליד אוזני הפעוט. הקלינאים בודקים כמה זמן עובר מאז שנשמע הרעש ועד שהילד מגיב אליו. במבחן השני מעבירים צעצוע דרך שדה הראייה של ילד ומחפשים האם יש עיכוב או שיבוש במעקב עיני הילד אחר הצעצוע. במבחן השלישי, הקלינאי מגלגל אל הילד כדור ומחכה לראות אם ואחרי כמה זמן יביט הילד שוב בעיניו - סימן שהילד נמצא באינטראקציה עם האדם המשחק עמו. מדובר במבחנים שלא נחשבים מאוד 'מדעיים' כי על האדם שמפעיל את הילד לספור את הזמנים ולאסוף את הנתונים. האפליקציה מבקשת לבצע את כל המדידות הללו בעצמה ולתת לרופא או לממיין להעביר את המבחנים ולהתמקד בהם.
עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:
>> "הבן שלי אוטיסט, איך לא שמתי לב?"
>> מהם הסימנים לאוטיזם בילדים?
גאוני: האפליקציה שגורמת לתינוק להביט למצלמה
"האפליקציה מגיבה במהירות של עשירית השניה, כך שהיא מבטיחה דיוק, והיא מנתחת את המבחנים ומציגה לבוחן את התוצאות בסוף, כך שגם אלה שאין להם את הנסיון או הידע יכולים להעביר את המבחנים ולייצר סינון ראשון בשלבים הכי מוקדמים", מסבירה החוקרת איימי רסלר מאוניברסיטת מיניסוטה, שהיתה חלק מצוות המחקר של האפליקציה. "כך נוכל לראות סימנים ראשונים של אוטיזם ולהקדים לטפל. עם פיתוח נוסף האפליקציה כבר בדרכה לנתח את מבטו של הילד, דפוסי הליכה שלו והתנהגויות מוטוריות שאינן טיפוסיות להתפתחות בגילו".
האפליקציה, המותאמת לטאבלטים בלבד, לא צפויה לנחות באייסטור בקרוב, אבל כן תוצע לרופאים ומרכזים לטיפול בילדים, לא כי מפתחיה אינם מאמינים ביכולתה לעזור להורים עצמם, אלא כי הם עוד עסוקים בפיתוחה. "בהמשך השנה הצוות שלנו מתכנן לבחון את האפליקציה כשהשאיפה היא להגיע למצב שהיא מזהה את הסימנים המדוברים מסרטוני וידאו בלבד, ללא צורך לצלם או לערוך כלל את המבחנים המדוברים", אמור השמי. "התוכנה תנטר אחר הבעות הפנים והתגובות הגופניות של הילדים, תנתח את המידע ותצביע על דגלים אדומים בהם נתקלה באופו אוטומטי. לאחר שנסיים זאת, יוכל כל הורה, מורה או רופא להוריד את האפליקציה ולבחון את מי שירצה".