כל שנה, קצת אחרי פסח וקצת לפני הקיץ, אלפי הורים עושים את אחד הצעדים המשמעותיים ביותר בהורות לפעוטות, ומתחילים עם גמילה מחיתולים לקטנטנים. לפעמים הגמילה מגיעה בעקבות איתותים ובקשות מפורשות של הילד, לפעמים בגלל רצון של ההורים – מה שבטוח הוא שאין להקל ראש בעניין, וחשוב להגיע מוכנים ככל האפשר, על מנת למנוע נזקים.

ילד ליד סיר (צילום: Ryan McVay, GettyImages IL)
אז לחכות לימים חמים יותר או להתחיל כשהוא יבקש? | צילום: Ryan McVay, GettyImages IL

בלי לחץ

"חשוב שההורים יבינו שאין כאן רק עניין טכני – לתהליך הגמילה יש השפעה מכרעת על התפתחותו ואישיותו של הילד בהמשך החיים", מסביר ד"ר ברוך קושניר, פסיכולוג קליני, מנהל מרפאות לטיפול בהרטבת לילה ובעיות גמילה ומפיק הסרט "האסלה הקסומה". "גמילה לא צריכה להתבצע בגלל לחץ חיצוני, כמו מעבר לגן עירייה, ובאחריות ההורים לא להעביר לילדים לחץ או תחושות שליליות בתהליך, מכיוון שההשלכות עלולות להיות מורכבות מאוד".

כדי לעזור לכם להתכונן טוב יותר לתהליך, קיבצנו כמה מיתוסים, וביררנו האם יש בהם ממש. מה למשל? הנה כמה דוגמאות:

1. עדיף לגמול בקיץ.
נכון.
"מבחינה טכנית זה כמובן נוח יותר – הילד לא לובש שכבות של בגדים, ויכול להסתובב בתחתונים או אפילו בעירום. גם הכביסה מתייבשת מהר יותר, ומפחיתה מהלחץ הטכני של תפעול הגמילה השוטפת. מעבר לכך, העובדה שהילד מסתובב עירום או כמעט עירום מקלה עליו לקלוט את התחושה של הצרכים על הגוף, והגמילה יעילה יותר". 

2. צריך לחכות ש"זה יבוא מהילד".
לא בהכרח.
"ההורים לא חייבים להיות פאסיביים לחלוטין בהמתנה לתחילת הגמילה, ובהחלט אפשר לחשוף את הילד לשימוש בשירותים ובסיר של ההורים והאחים הגדולים, וליצור אצלו מוכנות לתהליך דרך זה. מעבר לכך, לתלות את הגמילה רק בילד מעלה אותו ואת ההורים על עץ שלא תמיד פשוט לרדת ממנו, ולכן לא כדאי לשים את כל יהבנו ביוזמה של הילד כנקודת פתיחה לתהליך הגמילה".

3. שימוש בפרסים או צ'ופרים יכול להזיק לגמילה.
נכון באופן חלקי.
"אפשר להשתמש בפרסים מאוד סמליים, כמו מדבקה או חותמת, אבל באופן מאוד ממונן וזהיר. חשוב לא להציג את הפרס כגמול על משהו שנעשה עבור ההורה, מכיוון שבדיוק כמו הליכה ודיבור – הגמילה היא תהליך של הילד, שההורה לוקח בו חלק, אבל לא נעשה כדי לרצות את ההורה. צריך גם לזכור שהצד השני של הפרס הוא עונש, והילד חווה חוויה של אכזבה וכישלון בשלילת הפרס כשהוא לא מצליח להשיגו – וזה כבר משהו שאנחנו רוצים להימנע ממנו".

4. כדי לא ליצור תלות בסיר, מומלץ לוותר עליו ולעבור ישירות לאסלה.
תלוי.
"היום לא ממש צריך סירים, כי יש ישבנונים, שלא היו פעם. עם זאת, יש לא מעט ילדים שקצת חוששים מהאסלה, למרות התמיכה של הישבנון, וזקוקים לסיר כשלב ביניים בגמילה – וזה בסדר גמור".

5. ברגע שמורידים חיתול, לא חוזרים אחורה.
לא נכון.
 "בעיניי, לחזור לחיתול לתקופת מה לא משדר לילד כישלון ולא גורם נזק לגמילה העתידית, אלא להפך – אם אנחנו נתקלים בקושי שלא עובר ומחליטים להחזיר את החיתול, אנחנו מונעים מהילד תחושת כישלון ותסכול ומחזקים אותו לקראת הניסיון הבא".

תינוק יושב בחיתול מוצץ אצבע ומסתכל על חשבוניה מעץ
נו, ומתי יגיע הזמן שלי? | צילום:

6. תחתוני גמילה גורמים לילד לבלבול, ועדיף להימנע מהם.
לא תמיד.
"אין עדיין מחקרים ברורים שנעשו על התחתונים הללו, שאני מכנה 'חיתול עם כבוד'. אם ההורים נוקטים בגישה של גמילה עם חיתול (כלומר הליכה לשירותים והסרת החיתול לפני שעולים לאסלה) הם דווקא יכולים להועיל, מכיוון שהם מקלים על הילד להסיר את החיתול בעצמו, ולא להסתבך עם סקוצ'ים שאולי לא מותאמים ליכולותיו המוטוריות עדיין. מאידך, הם יקרים הרבה יותר מחיתולים רגילים, כך שכל הורה צריך לעשות בעצמו את השיקול".

7. אין דבר כזה "בשלות לגמילה", כל ילד יכול להיגמל בכל גיל.
לא מדויק.
"השאלה היא מה מוגדר גמילה, ואיך ניגשים לזה. יש גם עניין תרבותי – בקרב עולי חבר העמים הגיל הסביר לגמילה הוא סביב שנה, ובקרב עולים מאתיופיה מתחילים בסוג של מודעות לצרכים ממש מגיל אפס. התשובה טמונה בתרבות ובאופי של המשפחה והילד, ואין גיל אחיד שבו כולם יכולים או צריכים להיגמל".

8. אם הגמילה לוקחת יותר מכמה ימים, הילד כנראה עדיין לא מוכן.
לא ממש.
"גם כאן, תלוי איך אנחנו מגדירים גמילה, מהי גמילה מוצלחת מבחינתנו – האם רק ביום, או גם בלילה? האם דליפות אקראיות נחשבות לגמילה שלא הצליחה? ההגדרה לגמילה מוצלחת משתנה מאוד מהורה להורה, ותלויה באופי הילד. ישנם תהליכים שאורכים זמן ממושך, אבל אם ההורים מרגישים שהם מאבדים כיוון תמיד מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי כדי לקבל הכוונה".

9. כדי לגמול בלילה, צריך לפחות שבועיים מוצלחים של גמילה ביום.
לא נכון.
"יש הבדל משמעותי בין גמילת לילה לגמילת יום. גמילת יום יותר תלויה בהורים, והם יכולים לעשות הרבה כדי לקדם את התהליך. בגמילת לילה אין הרבה השפעה למה שההורים עושים, ויש תלות כמעט מוחלטת במנגנון בשלות פיזיולוגי. יש הורים שמתחילים כמעט במקביל את גמילת הלילה והיום, ויש כאלו שמחכים חודשים. בכל מקרה, אפשר להוריד את החיתול בלילה לשבועיים-שלושה, ואם הלילות יבשים או כמעט יבשים, כנראה שהילד מוכן. אם לא, אפשר להחזיר את החיתול בלילה, להמשיך כרגיל ביום ולחזור לגמילת הלילה בשלב מאוחר יותר".

10. תקופות מורכבות כמו הולדת אח קטן, מעבר דירה או גירושין גורמים לרגרסיה.
נכון.
"תהליכים שמתרחשים במקביל לגמילה לא חייבים להפריע לה, אבל אם ההורים עסוקים בלידה או במעבר דירה, או נמצאים בהליך גירושין, סביר שיהיו להם פחות אנרגיות להשקיע בתהליך הגמילה, והם יתקשו לגייס את הסבלנות הנדרשת כדי לא להוציא תסכול על הילד בזמן התהליך, שלא תמיד הולך חלק. אם השינוי הוא משהו שאפשר לצפות וההורים חושבים שלא יהיה אפשרי מבחינתם להשקיע כראוי בגמילה, בהחלט מומלץ לדחות אותה. לעומת זאת, יש הורים שדווקא מחליטים להעניק לילד את תשומת הלב הדרושה בתקופה המורכבת דרך תהליך הגמילה – למשל, אחרי הולדת אח קטן, תקופה שמתאפיינת לעתים בתחושה של הילד הגדול יותר שאינו מקבל די יחס מהוריו - אבל זו אופציה רק אם הם בטוחים שיצליחו לעמוד בה כראוי מבחינה טכנית ורגשית".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> ואם נתקלים בבעיות בתהליך? כך פותרים זאת