מאז שהייתי בהריון חלמתי על הרגע בו אוכל לבלות עם הבן שלי בדיסנילנד או ביורודיסני. אני עצמי מעולם לא הייתי שם. כשהייתי קטנה הקשבתי בקנאה לסיפורים של בת דודתי שטסה מדי שנה לקרובי משפחתה בארה"ב ובילתה שם פעמים רבות, ואפילו כשהייתי בת 12 וטסתי לטיול בת מצווה עם המשפחה לפריז, זה היה קצת לפני שהפארק נפתח.
בגיל שנתיים וחצי הבן שלי אובחן על הרצף האוטיסטי וחלום דיסני הלך והתרחק ממני. כיצד ניתן ללכת עם ילד על הספקטרום האוטיסטי לפארק כל כך גדול ועמוס עם תורים רבים, אטרקציות מרובות, רעש ובלאגן כשאפילו בקניון קשה לו להיות?
שנה עברה ועוד שתיים והבן שלי התבגר לצד האוטיזם וכשחגג יום הולדת 7 הרגשתי יותר בשלה לחזור לחלום הגדול אך עדיין הפחד מפני הלא נודע היה גדול והחלטתי לטוס לדיסני לבד עם חברות, להבין כיצד המקום פועל על מנת שאוכל להכין אותו לקראת הטיול. למדתי שבדיסני חשבו על הכל והם מאד משתדלים להתחשב בילדים ובכלל בבעלי צרכים מיוחדים. אז מכיוון שההמלצה לטוס לבד על מנת ללמוד על הפארק קצת יקרה, החלטתי לכתוב עבורכם את המדריך השלם לנסיעה לדיסני עם ילד בעל צרכים מיוחדים ולשתף כאן בכל מה שלמדתי על מנת שהחוויה שלכם תהיה לא פחות ממושלמת.
הזמנת כרטיסים
האפשרות המומלצת היא להזמין כרטיסים מראש דרך אתרי אינטרנט שונים (דיסני, FNAC , 365 TICKETS ועוד) ולהדפיס את הכרטיס במדפסת הביתית. הדבר חוסך עמידה ארוכה בתור בכניסה לפארק. התורים בפארק לקניית כרטיסים ארוכים מאד.
בעקרון ישנה אפשרות לא לשלם על כרטיס למלווה לבעל צרכים מיוחדים אך את הפרוצדורה הזו ניתן לקיים רק בקופות בכניסה לפארק. מומלץ לבדוק האם ההנחות באתרי האינטרנט משתלמות יותר מהאפשרות הזו.
פטור מעמידה בתורים
ילדים ומבוגרים בעלי צרכים מיוחדים זכאים לעלות למתקנים מבלי להמתין בתור הרגיל.
מה צריך להביא על מנת לזכות בפטור מהתורים בדיסנילנד פריז: על מנת להנות מזכות זו יש להגיע לפארק עם כרטיס הנכה אותו קיבל בעל הנכות מביטוח לאומי (לוודא שמדובר בכרטיס עדכני שמצוין עליו באנגלית disability card) ודרכון של בעל הכרטיס.
לאן צריך לגשת על מנת לקבל את הפטור? בדיסנילנד פריז ישנם שני פארקים. יש לגשת ל"סיטי הול" בכניסה של אחד הפארקים, לא משנה איזה מהם. יש להראות את הכרטיס מביטוח לאומי ואת הדרכון ומקבלים כרטיס בו כתוב שם הילד, סוג המגבלה (עיוור, חרש, אוטיסט וכו') שלו ומספר האנשים אשר יכולים להתלוות אליו. ניתן עד 4 מלווים.
איך זה עובד בפועל? בכל מתקן יש כמה סוגים של תור. התור הרגיל והעמוס, תור לבודדים שמוכנים לעלות לבד ולא כקבוצה ותור לבעלי צרכים מיוחדים / נכים. יש להקפיד לעמוד בתור הנכון ואחד מעובדי הפארק ייגש אליכם, יבדוק את הכרטיס שקבלתם וישבץ אתכם בתור. בדרך כלל זמני ההמתנה עומדים על 5 עד 10 דקות. במידה והמתקן עמוס במיוחד תוכלו לקבל פתק בו תצוין השעה בה עליכם לחזור. יש להגיע בדיוק בזמן (מומלץ אפילו שתי דקות קודם), ובשעה היעודה תיכנסו.
חשוב: אם אתם חושבים שלא תחזרו בשעה שנכתבה לכם, אל תיקחו את הפתק. יש מספר מוגבל של הקצאות לכל מתקן וחבל שתהרסו לאחרים שיבואו אחריכם.
האם יש מגבלות כלשהן על המתקנים בפארק? יש מתקן אחד עליו אין פטור מהתור ואסור לילדים עם צרכים מיוחדים לעלות עליו. המתקן נמצא בפארק הסטודיו – "באז שנות אור". המתקן עוצר בגובה רב לעיתים לזמן לא ידוע ולכן הוא נאסר לשימוש לילדים בעלי צרכים מיוחדים. יתר המתקנים נמדדים לפי גובה הילד.
עמדות צילום עם דמויות דיסני: בדיסנילנד פריז הדמויות לא מסתובבות באופן חופשי בפארק. אם הן בתנועה יש להן שומר וזה אומר שהן בדרך למנוחה או בדרך לעמדה שלהן. הן לא יעצרו על מנת להצטלם אתכם ולכל אחת יש מלווה ששומר עליה.
בכניסה לפארק ניתן לקחת מפה בה נכתב מצוין היכן ממוקמת כל דמות. לפעמים אין כמעט תורים כי הדמות בדיוק חזרה מהפסקה ואתם הראשונים שראיתם אותה ולפעמים יש תור ענקי. בעלי כרטיס פטור מהתור יכולים לגשת לשומר של הדמות ולהציג בפניו את הכרטיס. השומר ייתן פתק ובו השעה שבה עליכם לחזור בכדי להצטלם עם הדמות. לפעמים מדובר בחמש עד עשר דקות ולפעמים אחרי שעתיים. לעיתים רחוקות יגידו לכם שהמכסה לאותו יום נגמרה ואין מה לעשות, במצב כזה אפשר לעמוד בתור הרגיל או לחזור למחרת בבוקר. מניסיוני אין טעם לעמוד בתור. אם המכסה של השעות נגמרה זה אומר שבכל רגע הדמות עומדת ללכת. קרה לנו פעמיים שהחלטנו לעמוד בתור הרגיל ואז בלי הודעה מוקדמת נגמר הזמן והדמות הלכה לדרכה.
כאן המקום להזכיר שוב לא לקחת פתק במידה ואין בכוונתכם לחזור, על מנת לא לפגוע בילדים אחרים.
ניידות בפארק
ישנה רכבת שאיתה ניתן להתנייד בין מספר תחנות סביב הפארק, ישנן פינות ישיבה וספסלים רבים על מנת לעצור ולנוח. ניתן גם לשכור טיולון או כסא גלגלים ממונע גם לילדים גדולים יותר.
אוכל
הפטור מהתור לא תקף לעמדות האוכל. אם ידוע לכם שהילד חייב לאכול באותו הרגע שהוא רעב ולא מסוגל להתאפק, יש להביא מראש אוכל. בשעות העומס זמן ההמתנה בדוכני המזון ארוך.
בפארק פזורות מסעדות רבות ויש מבחר גדול. במפה ניתן לראות איפה המסעדות ממוקמות ומה ניתן לרכוש בהן: פיצות, המבורגר, צ'יפס ועוד. בשביל העצמת החוויה אפשר לאכול מוצרים בצורת דמויות של דיסני. אנחנו אכלנו פיצה ועוגיות בצורת מיקי מאוס.
ישנן מסעדות מיוחדות יותר שלא ממוקמות בשטח הפארק אלא מחוצה לו המציעות חוויה נוספת עם דמויות שמסתובבות בין הסועדים. לשם כך יש להזמין מקום מראש. (לדוגמא: cate mickey).
הופעות ומצעדים
בכניסה אל הפארקים יש לברר את השעות המדויקות של ההופעות והמצעדים. מומלץ להגיע חצי שעה לפני השעה היעודה. אחד המופעים המומלצים אשר מתקיים מספר פעמים ביום בסטודיו הוא: mickey and the magician.
המצעד הראשי צועד בחמש וחצי. יש להגיע כאמור חצי שעה ואפילו ארבעים דקות קודם לשביל הראשי המחבר בין הטירה ליציאה ולתפוס מקום טוב. כשהייתי עם חברות כולם ישבו על שפת המדרכה (המקום הכי טוב) ולכן גם מי שהגיע מאוחר וישב אחריהם יכול היה לראות את המצעד, כשהייתי עם הבן שלי כולם עמדו, לכן מי שלא עמד על שפת המדרכה לא ראה דבר. אנחנו הסתדרנו כשהושבתי את בני על הכתפיים.
ישנה אפשרות לבקש הכוונה מעובדי הפארק, להציג את הפנקס שקבלתם, ולשבת באזור המיועד לבעלי מוגבלויות, שם המיקום טוב יותר, שוב, בתנאי שהגעתם בזמן. ישנם אנשים רבים בעלי זכאות.
לפעמים ישנם מצעדים משניים לאורך היום. החודש למשל חוגגים 25 שנה להקמת הפארק אז ישנם מצעדים מיוחדים והופעות מיוחדות. לקראת שעת הסגירה ישנו מופע מיוחד של אורות שאם עדין לא התעייפתם שווה לראות גם אותו.
מתקנים מומלצים ורגועים
it's a small world (זה עולם קטן מאד): שייט רגוע לאורך מסלול קצר יחסית של כמה דקות, עם השיר הידוע וברקע מופע חמוד ומקסים של בובות מכל העולם.
Peter pan's Fiight (לעוף עם פיטר פן): אומנם בחושך ויש שתי פניות חדות, מתקן קסום. נסיעה רגועה יחסית בה יוצאים מהבית של וונדי ואחיה וטסים לארץ לעולם לא כשברקע כל הבובות והדמויות מהסרט.
Dumbo the Flying Elephant (דמבו הפיל המעופף): סיבוב על דמבו הפיל. מהירות איטית ונעימה.
Mad hatter's Tea Cups (כוסות התה של הכובען המטורף): ישיבה בתוך כוסות תה ענקיות וסיבובים במהירות בינונית עד איטית במקום.
Cars Quatre Roues Rallye (מכוניות מתנגשות): מכוניות מעוצבות כ"ספידי" וחבריו. לא באמת מתנגשות כי אין לרוכב שליטה על הרכב. המכוניות זזות בקצב אחיד ורק כמעט מתנגשות .
Flying Carpets Over Agrabah (השטיח המעופף מעל אגרבה): קרוסלה מגניבה, יושבים על השטיח המעופף, מהירות איטית עד בינונית.
Alice's Curious Labyrinth (המבוך של אליס): מבוך מקסים שניתן לעבור ולחפש את הדרך מהכניסה ועד לארמון של המלכה הרעה. בכניסה ניתן להצטלם במסיבת התה של הכובען המטורף, להצטלם עם הקלפים שצובעים את הוורדים, לראות את המלכה קופצת מתוך השיחים וכשמגיעים לארמון ניתן להיכנס לתוכו ולטפס לקומה העליונה. הנוף מדהים.
להיזהר ממתקנים שנראים תמימים למביט מהצד: big thunder mountain (הר הרעם הגדול): רכבת הרים די מפחידה שנוסעת בחושך עם רעשים איומים, סיבובים חדים ואורות מרצדים. פחות מתאים לסובלים מוויסות חושי.
Crush's Coaster- Finding Nemo מוצאים את נמו: נראה מתקן תמים אבל יש לקחת בחשבון את המהירות והסיבובים החדים שעלולים להפחיד קטנטנים.
חנויות וקניות:
כשנסעתי ללא בני, עם חברות, הרשתי לעצמי להיכנס לכל החנויות הרבות אשר פזורות ברחבי הפארק. כחובבת דיסני לא הצלחתי להכיל את שפע המוצרים והמבחר העצום. רוב החנויות מרוכזות בשביל הכניסה בדרך לארמון אבל דוכנים וחנויות נוספות ממתינים לקונים בכל פינה ופינה ובכל מקום.
כשנסעתי עם הבן שלי, לא רציתי שהוא יתבלבל וייכנס ללחץ, לכן לא נכנסנו לחנויות סתם כך אלא רק בסמוך ליציאה. בחרנו חנות אחת גדולה ובה הוא יכול היה לבחור לפי סיכום מראש שתי הפתעות לבחירתו.
שימו לב: מיד לאחר המצעד יש לחץ רב בחנויות כי אנשים רבים בוחרים לעזוב את הפארק לאחר המצעד ונכנסים יחד לקנות הפתעות לילדים ולעצמם. רצוי להתרחק מהחנויות הגדולות בזמן זה.
המלצה: אם לא מתחשק לכם לקנות אוזני מיקי מאוס ב 20 יורו ובכל זאת מתחשק לכם להתהלך בפארק מאובזרים ולהיכנס לאווירה, ישנה אפשרות לרכוש בארץ בחנות תחפושות אוזני מיקי מאוס בעשרה שקלים ולהסתובב ולהצטלם איתם. אף אחד לא יידע... אני ב 20 יורו שחסכתי קניתי מארז עם כל הבובות של משמר האריות.
כללי:
קחו מפה בכניסה: במפה ישנו פירוט רב על מתקנים, מיקום פינות המיועדות לצילום עם דמויות, מסעדות, היכן ממוקמים השירותים, הסבר איך ניתן לרכוש מוצרים בחנויות, להשאיר במקום ולקבל את כל הקניות בסיום הביקור ועוד מידע חיוני.
בדיסנילנד פריז יש שני פארקים. רצוי להחליט מראש כמה זמן מקדישים לכל פארק ולבדוק היטב את שעות הפתיחה והסגירה. יש ימים בהם הסטודיו פארק נסגר כבר בשעה 18:00. אני בחרתי דווקא להתחיל בו ובשעה 13:00 לעבור לפארק השני והיותר שווה. כרטיס הפטור מהתור חסך לנו זמן רב ולכן הצלחנו לבלות בשני הפארקים בלי לחוש תחושת החמצה, למרות שיומיים בפארק יהיו הרבה יותר אפקטיביים.
הימים הפחות עמוסים בפארק: ימי שני ושישי. היום הכי עמוס בפארק: יום ראשון.
ליד הארמון יש עמדת איפור בתשלום. בשתי דקות מאפרים ילדים ומבוגרים ברוח דמויות דיסני.
יש רכבת ישירה לדיסני מתחנות מרכזיות בפריז. הרכבת מגיעה עד לפארק עצמו וזולה מהסעות מאורגנות או מוניות.
נסיעה נעימה!!
מאירה ברנע גולדברג, אמא לילד מיוחד, מחברת רבי המכר: 'כמה רחוק את מוכנה ללכת', 'משפחה לדוגמה' וסדרת 'כראמל'