להחלטה על המסגרת העתידית של הילד שיקולים כלכליים ופדגוגיים רבים, ורבים מתלבטים בין פעוטון, משפחתון, גן פרטי או מעונות של ארגוני נשים. "הפרמטרים החשובים ביותר העומדים לנגד עיניהם של ההורים הם היחס האישי, גודל הקבוצה ומבנה הגן, אך גם אישיות הגננת לצד הכשרתה והסמכתה", אומרת עידית צולמן, ראש התכנית להכשרת גננים וגננות בגן הפרטי במכללת לוינסקי לחינוך,
בעוד שבגן העירוני קיים פיקוח על התכנים ועל אנשי ההוראה, בגנים הפרטיים אין זה כך בהכרח. "בניגוד לשנים קודמות, הגישה היום היא שגם בגילאים 0-3 הילדים זקוקים לגירויים התפתחותיים ולמידה, ולא מספיק לדאוג רק למילוי הצרכים הבסיסיים שלהם, לכן, העבודה בגן פרטי מחייבת ידע תיאורטי ומעשי בהתפתחות הפיזית, הפסיכולוגית והחברתית של ילדים, וכן כלים לעבודה חינוכית איכותית בגן המאפשרת רווחה רגשית, התפתחות ולמידה מיטבית של הפעוטות" אומרת צולמן.
בדיקת התנהלות הגן
דברו עם הורים לילדים בסביבת המגורים שלכם. בדרך כלל תוכלו למצא אותם בגן המשחקים השכונתי בשעות אחר הצהריים. עוד דרך טובה היא להכנס לאינטרנט ולחפש קבוצות של הורים ברשתות החברתיות, שם תוכלו לקרא המלצות ו"דיס-המלצות" על גנים בסביבתכם ולפרסם בקשה לקבלת המלצות מנסיון אישי.
קבעו פגישות מסודרות. אחרי שבחרתם מספר מצומצם של גנים עליהם קיבלתם המלצות, קיבעו פגישה עם מנהלת הגן וערכו שם ביקור, עדיף בשעות הפעילות כדי לצפות בהתנהלות הרגילה בגן.
במהלך הביקור תבחנו מקרוב את הסביבה הפיזית. האם היא אסתטית, נעימה, רגועה, מרווחת, מאווררת, בטיחותית, האם יש בה גירויים מסקרנים לילדים? יש לבקש לראות את תפריט האוכל השבועי ולבחון בין היתר את שעת האוכל, כיצד מוגש האוכל, האם מאכילים ילדים שזקוקים לעזרה? בנוסף, בקשו לראות את פינת ההחתלה, שאלו כיצד ישנים הילדים – האם על מזרונים או מיטות, הביטו בחדר השינה, התרשמו מעמדת ההחתלה, מהניקיון בשירותים ובמטבח. צאו לחצר הגן, בחנו את החצר, את ארגז החול, האם הוא עשיר ומגוון, האם הוא מוצל והאם יש למטפלים אפשרות לראות את כל הילדים מכל זווית בחצר.
בחנו את הסביבה החברתית. בדקו מיהו הצוות? האם הוא מחייך לילדים? באיזה טון דיבור הוא מדבר לילדים? האם הצוות מדבר לילד בגובה הילד או מעל הילד? כיצד הצוות מדבר בינו לבין עצמו, האם הצוות מעודד את הילדים לעצמאות, האם הילדים מקבלים יחס אישי? האם הילדים עובדים בקבוצות קטנות? מהו מצב הרוח של הילדים, האם צוחקים, בוכים, כועסים? האם מקבלים מענה?
שאלו את הגננת לגבי מספר הילדים בקבוצה רצוי שגודל הקבוצה לתינוקות יהיה עד 8 ילדים, לפעוטות עד 10 ולבוגרים 16. קבוצה גדולה עם הרבה מטפלות אינו מצב רצוי והיחס הטוב ביותר הוא של 1:3-4 בין מבוגרים לילדים וגודל הקבוצה לא יותר מפי שתים של היחס בין המבוגרים לילדים.
בדקו מהו מספר המטפלות. כמה מטפלות יש בכל קבוצת גיל - האם הן נמצאות במשך כל היום? מה קורה כשאחת המטפלות חולה? האם יש מחליפה קבועה או מחליפה אקראית?
בררו לעומק איזו הכשרה יש לצוות. האם עברו קורס מטפלות? קורס של גננות פרטיות במכללה לחינוך, הכשרה של גננת במכללה? אילו השתלמויות עובר הצוות באופן שוטף? האם יש לפעוטון הנחיה חינוכית המלווה את הצוות? כמה שנים עובד הצוות בגן? קחו בחשבון שכאשר הצוות מתוגמל ומוערך יש לכך השפעה חיובית על היחס לילדים בגן.
שאלו לגבי חוזה ההתקשרות עם הגן. אילו סעיפים כולל, כמה ימי חופש יש בגן, אילו חוגים נלמדים, מהן סך העלויות, האם קיימת ההתחייבות למספר ילדים בקבוצה ולמספר אנשי צוות?
בדיקת מבנה ובטיחות
מה קורה בשער? האם השער פתוח לכל אחד שרוצה לעבור? האם יש קוד? אולי שומר שעומד בקרבת מקום? חשוב לדעת מי יכול ומי לא יכול להיכנס לגן בזמן הפעילות. על כל הדלתות יש להתקין מנגנון למניעת טריקת דלת ואביזר למניעת צביטת אצבעות בצירי הדלת. דלתות זכוכית יש להקפיד לכסות בטפט למניעת פיזור שיברי זכוכית.
איפה הגז? אמנם על פי משרד החינוך, אפשר שיהיו בלוני גז בחצר גן ילדים, אבל זה לא אומר שהכל מותר. ודאו שיש מי שבודק שאין דליפת גז מהבלונים באופן קבוע, והם נמצאים בתוך כלוב רשת נעול שאינו צמוד למבנה, כדי שאף אחד מהילדים לא יוכל לשחק איתם. עדיף שהבלונים יהיו מאחורי קיר בטון בטיחותי והרחק מאזורי הפעילות הקבועים של הילדים.
יש להקפיד כי בדיקה שנתית מתבצעת על ידי טכנאי מוסמך ומורשה. על בלוני הגז להיות ללא חלודה, הצנרת חדשה ולא בלויה וכמו כן יש לוודא שהתקן הגז לא נמצא בקרבת שקע חשמל.
בדקו שיש הפרדה בין המטבח לבין הגן. המטבח מלא בדברים שילדים לא אמורים לגעת בהם בלי השגחה מסכינים ועד מתקני מים מינרליים עם מים חמים. חשוב לוודא שאין להם דרך להגיע אליהם בלי שאיש מהצוות ישים לב.
בדקו כי קיים שער המפריד בין המטבח לשאר חלקי הגן, שחומרי הניקוי נעולים, שהמכשירים החשמליים רחוקים מהישג ידם של ילדים וכי הצוות שותה את השתייה החמה רחוק מהילדים.
איפה השקעים? עדיף שהשקעים יהיו גבוהים ככל שניתן, כדי למנוע מהם להפוך למוקד למשחק מיותר. שקעים חשופים צריכים להיות מכוסים במכסה. בדקו שלוחות החשמל עשויים מחומרים בלתי דליקים, והם נעולים. בדקו שכל אביזרי החשמל מקובעים למקומם ושלמים וגופי התאורה אינם נמצאים על חומרים דליקים.
סכנות בדרך. האם יש מדרגה מיותרת במעבר בין החצר למבנה הפנימי? האם יש מרצפות במקומות מיותרים? ריפוד בפינות חדות ומסוכנות. העלו את השאלות בפני הגננת ובפני הורים אחרים כדי לוודא שאין מפגעים.
השתתפה בהכנת הכתבה: ענת סימן טוב