"אין מענה לצרכי הילדים", טוענים ההורים | צילום: AP חוק חינוך חינם מגיל 3 יושם כבר בתחילת השנת הלימודים הנוכחית, ולמרות שההורים מרוצים מההקלה הכלכלית שבעניין, רבים מהם טוענים שמספר המטפלות בגן אינו מספק. על פי משרד החינוך התקן הוא שתי מטפלות (גננת וסייעת) על 35 תלמידים, אולם הורים בכל רחבי הארץ מתלוננים על כך שבגיל כה צעיר זה לא מספיק. כעת, הורים בתל אביב פתחו עצומה אינטרנטית ובה דרישה מהעירייה להוסיף סייעת אחת לכל גן עירוני.
"ילדים חוזרים הביתה מיובשים"
"אנו הורים תושבי תל אביב, רואים צורך קריטי בהוספת סייעת נוספת לגני העירייה לגילאים 3-4", כתבו ההורים בעצומה שנשלחה לראש עיריית תל אביב, רון חולדאי. "תוספת גדולה כל כך של ילדים קטנים לגני העירייה חייבת להיות מלווה בתוספת סיוע. המחסור הכרוני באנשי צוות בגנים פוגע בבטיחות ילדינו, בבריאותם, ברווחתם, בכבודם, בהתפתחותם הרגשית והקוגניטיבית, ביכולתם ליצור קשרים חברתיים תקינים, בחינוך שלהם, והוא בבחינת בכייה לדורות.
"אנו מוצפים בסיפורים על ילדים שחזרו עם בגדים מלוכלכים בצרכים שלא נוגבו, על סייעות שמתקשרות לאימהות באמצע יום עבודה כדי לבוא ולהחליף לפעוט שלהן חיתול 'כי אין זה תפקידה', על ילדים שחוזרים הביתה מורעבים או מיובשים לחלוטין כי אף אחד לא שם לב שהם לא שתו או אכלו יום שלם.
"עיריות שהחינוך נמצא בראש סדר העדיפויות שלהן ומממנות סייעת נוספת בגנים הן נס ציונה, הרצליה, רעננה, חיפה, נתניה, ראש פינה, באר יעקב".
"פנינו מספר פעמים לעיריית תל אביב ובכל פעם הם הסתתרו מאחורי תקן משרד החינוך שהוא מינימום סייעות, הם אמרו לי זה התקן וזה מה שיהיה", אומרת ציפי ברנד, יוזמת העצומה בתל אביב ואם לארבעה ילדים. "אבל כשהתחלתי לבדוק לעומק התברר לי שיש לא מעט רשויות שהכניסו לגני הילדים סייעת שלישית, אז הבנתי שגם בתל אביב זה חייב להתבצע. תל אביב זו עיר שצומחת וגדלה ויש בה פיצוץ אוכלוסין של ילדים. סייעת נוספת זה שכר מינימום וקצת. תל אביב עיר עשירה, מארגנת מרתונים ואירועים רבים, אז היא יכולה להשקיע את הסכום הזה ולעזור להורים".
לאחר שלא קיבלה מענה ראוי, קיבצה סביבה ילנה הורים נוספים ששותפים לבעיה, ויחד הם פרסמו עצומה הקוראת לממונים בעיריית רחובות להעסיק סייעת שלישית בגנים בעיר. "אנו כועסים ונסערים. הילדים שלנו, בגנים רבים בארץ, עוברים חוויות קשות, שלרובן איננו מודעים", כתבו ההורים.
בהרצליה, כאמור, המצב שונה ושם יש שלוש סייעות בגני טרום-טרום חובה. בתחילת השנה הוחלט בעירייה על העסקתן לתקופה של חצי שנה בלבד, אולם לאחר שנבחנה התאקלמות הילדים בגנים, הוחלט להמשיך לממן את תגבור הסייעות בגנים עד לסוף שנת הלימודים. ההשקעה העירונית בכל הנוגע להמשך העסקתן עד סוף השנה נאמדת בכ-600 אלף שקלים. "ההחלטה להשקיע בגני הילדים בני ה-3 הינה חלק מתפיסת עולמי בנושא החינוך לגיל הרך", אומר ראש העיר, יהונתן יסעור. "אני מאמין בחשיבות הגדולה והמכרעת של שנות החינוך הראשונות של הילדים, ולכן רואה צורך בהשקעה עירונית משמעותית דווקא בגילאים אלו".
מיקי, הורה לילדה בת ארבע וחצי מהרצליה מספר על חשיבות העסקת סייעת נוספת בגנים, כפי שקרה בגן של בתו. "כשיש עוד סייעת בגן אני רגוע יותר. אני מרגיש שיש עוד עין והשגחה צמודה על הילדה שלי. ככה הן יכולות להתרכז בכל ילד ילד ולתת לו את תשומת הלב שכל כך חשובה בגילאים האלה. ליבי יוצא אל ההורים ברחובות ובתל אביב. אני חושב שזה חוסר אחריות וסכנה גדולה להשאיר גננת וסייעת אחת על כל כך הרבה ילדים. הם צריכים להתאגד ולצעוק, אסור להם לוותר".
"הצענו להשתתף בעלויות"
"גני הילדים מאוישים על פי החוק ותקנות משרד החינוך". רון חולדאי קבוצות ההורים, גם בתל אביב וגם ברחובות הציעו מענה לרשות המקומית, אך לדבריהם ללא הועיל. "הצענו להם להעסיק בנות שירות לאומי, אפילו הסכמנו להביא סייעת בחצי משרה וכל אחד מההורים יוסיף 100 שקל, אבל הם לא הסכימו לבקשותינו. יש נכונות של ההורים לשלם, למרות שאנחנו לא אמורים לשלם על זה", אומרת ילנה.
ציפי, לעומתה, מסרבת לשלם מכיסה. "אני מניחה שלא הייתי מוכנה לשלם מכיסי עבור סייעת, מכיוון שאנחנו לא רוצים שתהיה אפליה בעיר בין גנים צפוניים לדרומים, בין כאלה שמסוגלים יותר לכאלה שפחות", היא אומרת. "לא מדובר בהרבה כסף, אלא רק בסדר עדיפות בעיר תל אביב".
מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "העירייה השקיעה עשרות מיליוני שקלים כדי ליישם כבר בתחילת השנה את חוק חינוך חינם לגילאי 3-4 במלואו והצליחה לתת מענה לשירות חינם לכלל ילדי העיר. משרד החינוך, קרי המדינה, מתקצב סייעת אחת בלבד בגנים. מעבר לכך, עיריית רחובות הוסיפה סייעת נוספת לחודשי הקליטה הראשונים במימון מלא. העירייה נותנת שירותים לכ-25 אלף תלמידים ותמשיך לעשות את כל המאמצים לענות על כלל הצרכים של כולם בהתאם למסגרת התקציבית".
מעיריית תל אביב נמסר: "גני הילדים מאוישים על פי החוק ותקנות משרד החינוך. עיריית תל אביב-יפו הציבה בראש סדר העדיפויות העירוני את תחום החינוך, ופועלת באחריות ושיקול דעת. התקציב העירוני המוקצה לתחום החינוך הינו הגבוה ביותר מבין כלל היחידות העירוניות ועומד על למעלה מ-700 מיליון שקלים. העירייה משקיעה משאבים רבים בחינוך לגיל הרך בפרט, ולראיה בשנה החולפת נבנו בעיר 40 גנים חדשים, מתוכננים להיבנות 60 גנים נוספים בשנה הנוכחית ועוד 50 גנים בשנה הבאה. זאת על מנת לספק מענה הולם לכלל ההורים המבקשים לרשום ילדיהם לגנים עירוניים".
ממשרד החינוך נמסר: "מספר הילדים בגן הוא בין 31-35, כאשר צוות הגן מורכב מגננת אחת וסייעת אחת. צוותי הגן מנוסים במתן מענה לילדי הגן ומקדישים לכל ילד את מלוא תשומת הלב. יש לציין, כי הסייעות בגני הילדים, מועסקות על ידי הרשות המקומית. בתוך כך, העסקת סייעות נוספות, נתונה לשיקול דעתה של כל רשות בפני עצמה".
טקבקו לנו: האם לדעתכם העיריות צריכות לסבסד סייעת נוספת? האם ההורים צריכים לשלם מכספם על סייעת נוספת?
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?