ההבטחה היתה גדולה. אחרי קיץ האוהלים החולף, התיישבה הממשלה בחורף 2012 וזרקה עצם שמנמנה להורים הצעירים המוחים: החל משנת הלימודים הקרובה יוכלו בני השלוש שלהם ללמוד חינם אין כסף בגני עירייה. השמחה היתה גדולה אך האותיות הקטנות שנכתבו בתחתית המסמכים פחות תוקשרו: יישום החוק בצורה הדרגתית תוך שלוש שנים והימנעות מהתחייבות לקבל את כל ילידי השנתונים הרלוונטיים בשל מחסור זמני במבנים מתאימים לגני ילדים. התוצאות מתגלות בשטח בימים אלו: ילדים שקיבלו תשובות שליליות ונאלצים לחזור לגן הפרטי היקר, קבלה לגנים מרוחקים מאזור המגורים או הורים שלא גיבו עצמם ברישום כפול לגן פרטי ומוצאים עצמם כעת מול שוקת שבורה.
הבשורה על חינוך חינם נועדה להשתיק את רוחות המחאה? | צילום: APהרשויות לא נערכו היטב
רונן דניאל, מפיק מתל אביב ואם לתאומות בנות שלוש, הוא אחד מאותם הורים שייאלצו גם השנה לשלם במיטב כספם על מסגרת לימודית פרטית לילדות, למרות החוק החדש שעבר. "לפני הרישום התלבטנו כי היה חשש שלא נקבל את הגן שקרוב למקום מגורינו, אך בכל זאת נרשמנו. בסופו של דבר קיבלנו אתמול תשובה שלילית, כנראה על בסיס הגיל והתאכזבנו. הבנות יהיו בספטמבר בנות 3 ו-4 חודשים כך שהן לא ממש בין הקטנות, אבל כנראה מחוסר מקום העדיפו את הגדולים בשנתון. מבחינתנו מדובר על תשלום כפול וזה אינו דבר של מה בכך. בעירייה אמרו לי שהם נורא מצטערים ואין כרגע מקום פנוי והציעו לבדוק אם התפנו מקומות בתחילת שנת הלימודים, שזה מגוחך. אם לא הייתי מבטיח את מקומי בגן הפרטי, אני לא יודע באיזה מצב היינו כרגע".
גם שחר הלפרין מת"א, מנהל פרויקטים בחברת הייטק רשם את בנו בן ה-3 לגן העירוני ומתוך תחושת בטן דאג לשריין מקום גם בגן הפרטי בקרבת הבית וטוב שכך. שלשום קיבל הלפרין מכתב מאגף גני הילדים הקובע שלבנו לא נמצא מקום בגן העירוני בשנה הקרובה. "אנחנו גרים בנאות אפקה. והילכו פה שמועות שלא תהיה בנייה של גנים חדשים באזור ולגנים הקיימים מתעדפים את הילדים הגדולים יותר. לצערנו, כרגיל, למרות שהחוק עבר לפני חצי שנה העירייה לא נערכה מספיק הן מבחינת מבנים והן מבחינת כוח אדם".
תערער על ההחלטה?
"הרעיון חלף בראשי אבל אני לא חושב שאעמוד בקריטריונים שהם בדרך כלל על בסיס מצב סוציואקונומי. אולי אני וחבריי תושבי השכונה נתארגן ונערער יחדיו. בתור מי שהיה מעורב והתעניין במחאה החברתית ובדו"ח טרכטנברג, אני מרגיש שניסו לזרוק לנו סוכריה אך לא ממש טיפלו במצב וייצרו תנאים שיאפשרו לחוק לצאת לפועל".
החלת החוק התמהמהה 18 שנים
ההליך הזריז בו הועבר החוק תפס בהפתעה מסויימת את הרשויות המקומיות למרות שלא היה צריך להפתיע אף אחד. "חוק חינוך חינם מגיל 3 היה צריך להיכנס לתוקף כבר ב-1984 אך בגלל אילוצים תקציביים נדחה", אומרת מירב ויס סידי, מנהלת התוכן של אתר infogan. "הוא חזר לתמונה בשנת 1999 והופעל בהדרגה ביישובים שונים, מה שאומר שהרשויות אמורות היו להיות ערוכות אליו מזה תקופה ארוכה. למרות שנאמר במפורש שההחלה תהיה תוך 3 שנים זה לא ריאלי כי אין מספיק עתודות קרקע להקים כל כך הרבה גנים בבת אחת".
ומה קורה הלכה למעשה בשטח? מעיריית תל אביב נמסר כי מתוך 4,160 ילדים בני 3 שביקשו להירשם לגנים עירוניים, ייקלטו 3,560. בפתח תקווה מדווחים על 350 ילדים שעדיין לא נמצא להם מקום מתוך 7,500 נרשמים. לילדים אלו יוצעו כנראה גנים מרוחקים גיאוגרפית על בסיס מקום פנוי. בחיפה עובדים במרץ על בניית גני ילדים חדשים רבים - בשנה הקרובה ייפתחו 22 מבנים חדשים ובשנה שלאחריה עוד 44. בינתיים, אומר דובר העירייה, מתוך 5,864 נרשמים, לא נמצא מענה מתאים ל-497 ילדים.
בירושלים, על מגוון הזרמים החינוכיים שבה, ייקלטו 98% מהתלמידים בגילאי 3-4 מהזרמים הממלכתי והממלכתי-דתי במסגרת העירונית, שהם למעלה מ-1,300 תלמידים חדשים. בנוסף, יקלטו במערכת העירונית עוד כ-700 תלמידים מהמגזר הערבי ועוד כ-1,000 תלמידים מהמגזר החרדי, כאשר מוטב לציין כי מרבית ההורים במגזרים אלה בוחרים לרשום את ילדיהם למסגרות פרטיות ולא למערכת העירונית. כיתות הגן החדשות בירושלים יפתחו לרוב במבני ציבור קיימים והעירייה ממשיכה לפעול לאיתור מבנים נוספים לקליטת תלמידים, כאשר בטווח של 3 שנים אישר משרד החינוך בנייה של כ-200 כיתות חדשות ייעודיות לחוק החדש.
בחולון ההורים כנראה יכולים להתרווח בנחת לאחור. כל הילדים שנרשמו במועד ותאריך הלידה שלהם הוא עד ה-30.8.2009, התקבלו. כדי לעשות זאת על הטוב ביותר נערכו בעיר מבעוד מועד והוכשרו למטרה זו 35 מבנים חדשים.
משרד החינוך: "בשנה הראשונה לא כולם יכולים לקבל מענה"
ברוב הרשויות ניתן להגיש ערעור דרך האינטרנט | צילום: istockphoto"העובדה שהחלת החוק מדורגת ותיעשה תוך שלוש שנים ולא מיידית - לא תוקשרה מספיק ופה שורש האכזבה של ההורים", אומרת סידי. "יש גידול אדיר ברישום לגנים עירוניים בעקבות החוק החדש. הורים יכולים לשלם עכשיו רק עלות צהרון וזה משמעותי ביותר. זו הסיבה שאתמול למשל ראיתי במחלקת הרישום לגני הילדים יותר מ-130 איש שעמדו בתור להגשת ערר כשחלקם מיררו בבכי. יש עדיפות למשפחות במצב כלכלי רעוע, על בסיס זרם חינוכי, קירבה גיאוגרפית או מסיבות אישיות ורפואיות מסוימות שקיבלו סבסוד גם קודם".
כדאי להגיש ערעור על החלטה שלילית?
"במרבית הרשויות המקומיות ניתן, החל מהשנה, להגיש ערעור באמצעות האינטרנט, ותשובה אמורה להתקבל עד אוגוסט כך שזו לא טרחה גדולה ושווה לנסות. הסיכויים תלויים במספר המקומות הפנויים בגן עצמו משום שאי אפשר לקבל יותר מ-35 ילדים לגן ואם יש מקום הילדים ייכנסו בתעדוף לפי גיל".
ייתכן שבעלי הגנים הפרטיים ינצלו את המצב ויעלו מחירים?
"רוב הגנים הפרטיים לא יעלו מחירים. גם ככה מדובר על מחירים גבוהים מאד הנעים בין 2,500-4,000 שקל בהתאם למיקום. מי שרצה להעלות כבר עשה זאת סביב קבלת ההחלטה ינואר. בכדי להתמודד עם שיעור הרישום הנמוך יותר, התכוננו ברוב הגנים לפתיחת קבוצות קטנות יותר, ולקבלת גילאים צעירים יותר. יש גנים רבים שבפירוש שינו את קהל היעד שלהם והגבילו אותו לגיל 3".
איתי ברשדצקי, בעליו של הגן הפרטי "פשוט גן" ברמת השרון הוא אחד מהבודדים שהצליחו להתמודד עם השינוי הצפוי דווקא בסיוע משרד החינוך ובימים אלו משלים תהליך שיהפוך את הגן שלו לגן מסובסד. "התהליך היה בירוקרטי ונמשך כשנה וחצי, אך כיום אנחנו מציעים את האופציה הטובה ביותר לבני השלוש. אני מקבל סבסוד ממשרד החינוך על כל ילד מעל גיל שנתיים ותשעה חודשים כך שההורים צריכים לשלם את עלות השהייה רק מהשעה 14:00, כמו צהרון, ובתנאים משופרים לעין ערוך מבחינת איכות ומספר אנשי הצוות, הזנה ועוד. אני כבר צופה את הקטסטרופה לפחות בשנה הקרובה בגנים העירוניים ואת התסכול של ההורים שישלחו ילדים רכים כל כך, חלקם לא גמולים, לגן עם כל כך הרבה ילדים וגננת וסייעת בלבד. במקרים מסוימים אני יודע שמדובר אפילו על סטאז'ריות שעומדות לנהל גן לפני שסיימו את הלימודים רק בגלל מצוקת זמן".
במשרד החינוך דוחים את הטענות על הבטחות לקבלת כל התלמידים בשנת הלימודים הקרובה ואף מופתעים מההורים המאוכזבים. "בשנת הלימודים הקרובה, כ-85 אחוז מקרב שנתון 3-4 יזכו ליהנות מחינוך חינם", מגיבה מיכל צדוקי מדוברות משרד החינוך. "מדובר בהישג חסר תקדים, שכן החלטת הממשלה התקבלה בינואר 2012. המשרד נערך לתת מענה להורים בטווח זמן קצר יחסית. לצורך מתן המענה קיצר המשרד הליכים בירוקרטיים לבניית גנים, הכשיר גננות ב-5 מסלולים והעניק רישיונות לפתיחת גנים. החלטת הממשלה התייחסה ליישום הדרגתי שיתפרס על פני 3 שנים, כך שבשנה הראשונה לא כל הילדים יכולים לקבל מענה".
>> רגע לפני שהם מתחילים ללמוד בגן: כמה הילדים עולים לנו בחופש הגדול?