כש-א', אם לילד בן שלוש, הגיעה עם חברותיה לגן ילדים בכפר-סבא הנכלל בחוק חינוך חינם, כדי לבדוק אם תוכל לרשום את בנה לשנה הבאה, היא הופתעה כשהמסר שהגיע מהגננת היה כל כך מפורש: בנך לא יוכל לקבל את היחס הדרוש לו בגן שלי, או בכל גן עירוני אחר, עדיף לך לשלוח אותו לגן פרטי.
מסתבר שלא רק מבנים וגננות חסרים כדי ליישם את חוק חינוך חינם מגיל שלוש. חסרה גם מחשבה על שילובם של עוד עשרות אלפי ילדים בגילאי שלוש, גיל בו לילד יש הרבה יותר צרכים, בגנים עירוניים קיימים. האם המערך הקיים יכול לתת להם מענה? אם שואלים גננות העובדות בגנים הללו, התשובה היא לא. הגננות מסבירות, הפעם גם להורים, את ההבדל המשמעותי בין היחס שדורשים ילדים בני שלוש ובין זה שמצריכים בני ארבע. אם מספר הילדים הקטנים בקבוצה יעלה בעקבות האפשרות לחינוך חינם, הן מזהירות, לא נוכל להתמודד עם כמות הצרכים הזאת וילדכם לא יזכה ליחס אליו הוא זקוק.
"הגננת אמרה לי שאם הוא לא יצליח לנגב בעצמו את הטוסיק, זאת תהייה בעיה. גם אם יברח לו פיפי הוא עלול לחכות חצי שעה עד שיתפנו להחליף לו", היא מספרת.
א' רצתה לשלוח את בנה לגן עירייה בעקבות ההחלטה שקיבל ראש הממשלה כי החל מהשנה הבאה יחול על כל הילדים מגיל שלוש חוק חינוך חינם, אך לאחר האזהרה המפורשת שקיבלה מהגננת, חזרה בה מהחלטתה. "למרות שאנחנו שייכים למעמד הביניים-גבוה ולא למעמד הנמוך, אני עדיין אשמח לחסוך את שלושת אלפי השקלים האלה בכל חודש", מספרת א' ומוסיפה כי "מעבר לזה, חשוב לי ברמה האידיאולוגית שהבן שלי יתחנך בחינוך הציבורי כמו כולם, אבל אחרי ששמעתי את הדברים שאמרה הגננת, פניתי מיד לגן פרטי לשנה נוספת".
גננות בגנים הציבורים: גם אנחנו נשלח את ילדינו לגנים הפרטיים
הגננת בכפר סבא לא חריגה בעמדתה. מבדיקה שערכנו גילינו שעוד ועוד גננות מחזיקות בגישה כי במבנה המערכת הקיים היום, יהיה קשה להתמודד עם הוספתם של ילדים בני שלוש לגנים והיחס אליו זכוים הילדים עלול להפגע משמעותית.
"לחץ של הגננות יוצר אווירה לחוצה. הילדים מאוד רגישים לזה וסופגים את האווירה" | צילום: Stephanie Rausser, GettyImages ILתיכננתם גם אתם לשלוח את ילדכם בן השלוש לעירוני השנה בעקבות החוק החדש? שושי, גננת בגן ילדים עירוני בכפר סבא, ממליצה גם לכם לשקול את זה שוב. "את הנכדים שלי, בני השלוש, אני אשאיר עוד שנה בגן פרטי. אם הם יצטרכו עזרה הייתי שמחה שגננת או סייעת יהיו זמינות. בקבוצה של 30-35 זה כמעט בלתי אפשרי להתפנות אליהם", היא אומרת מניסיונה ומסבירה זאת גם להורים לילדים בגילאים האלה שמגיעים להירשם לגן לקראת השנה הבאה.
שושי מסבירה כי ילדים בני שלוש לדעתה מצריכים מסגרת הרבה יותר קטנה ותיגבור של אנשי צוות נוספים, אך נזהרת בדבריה. "חוק הוא חוק וברור שאני אקבל לגן גם ילדים בני שלוש. אני יכולה רק להמליץ", היא מסבירה.
ענבל, גננת בגן עירייה בחולון, מספרת גם היא שאת הבת שלה, בת שלוש ותשעה חודשים היא כבר רשמה לגן פרטי. "אני חושבת שילד בגיל שלוש זה גיל צעיר מדי. הילדים רק מתחילים ללמוד איך הולכים לשירותים לבד, איך לאכול לבד. הם עדיין לא בשלים ללמוד בקבוצה של 35 ילדים, רק עם גננת אחת וסייעת".
גם אנג'לה, גננת בגן עירייה בתל-אביב מזהירה כי "בקבוצה גדולה כל-כך של ילדים לא תמיד אפשר לתת לילדים בגיל הזה את היחס שהם דורשים", אך מציינת שאת בנה שלה, היא דווקא כן בחרה לשלוח לגן עירוני. "שלחתי אותו לגן של העירייה אבל כדי לאפשר לילד להסתדר עם המצב החדש העברתי לו סדרה של הכנות שיאפשרו לו להיות עצמאי יותר".
מחסור בתשומת לב, אווירה של לחץ
אתי אבינועם, עובדת סוציאלית, מטפלת משפחתית ומטפלת בילדים, מדגישה כי "יחס של שני מבוגרים על 35 ילדים בגילאים האלה אינו מספיק. ככל שהילד יותר קטן הוא זקוק ליותר תשומת לב אישית. יותר פעולות שלו מצריכות ליווי ותיווך של מבוגר, דבר שמשפיע על הביטחון העצמי שלו". אבינועם מוסיפה כי לילדים בגילאים אלה יש יותר צרכים. "ככל שהצרכים גדלים, הגננות מתקשות לעמוד בהן", היא מסבירה, "לחץ של הגננות יכול להביא לאווירה לא נעימה וילדים בגילאים האלה מאוד מגיבים לכך וסופגים את האווירה".
אביטל יעקובי, פסיכולוגית התפתחותית וחינוכית מסכימה עם אבינועם ומציינת כי "ילדים בגיל שלוש דורשים יותר יחס אישי ועדיף כמובן לשלוח את הילד לגן פרטי". עם זאת, היא מציינת כי לא מדובר בדבר בלתי אפשרי. "צריך לזכור שכבר כיום ישנם בני שלוש שנמצאים בגנים העירוניים. יהיה קשה להתנהל עם כמות כזאת של ילדים, אבל לא בלתי אפשרי. לאנשים שלא יכולים להרשות לעצמם ואין להם ברירה אחרת, זה בהחלט יכול לשמש כפתרון מספק".
סימה חדד, מנהלת אגף לחינוך קדם יסודי במשרד החינוך, מסרה בתגובה לדברים כי:
"כ-230 אלף ילדים בגילאי 3-4 כבר מתחנכים בגנים הציבורים. מטרתם של הנהלים החדשים היא לאפשר לכמאה אלף ילדים נוספים להצטרף אליהם.
עצם העובדה שההורים בוחרים במערכת הציבורית, ועצם הכעסים שאנו שומעים על כך שאין עדיין מספיק מקום בגנים הציבוריים, רק מוכיחים שהמערכת היא טובה. גם אנחנו בוחנים אפשרות של הוספת עוד סייעות, אך יש להדגיש כי האיכות וההדרכה שקיימת במערכת הרשמית, חשובה יותר מהכמות.
משרד החינוך אינו מתנה את הרישום לגנים לילדים גמולים בלבד. אם הילד מגיע לגן לא גמול, הצוות יעזור להורים לגמול אותו בחודש הראשון. לרוב התהליך מסתיים בתום אותו חודש".