החל מינואר 2022 יעבור אגף מעונות היום (חינוך מגיל לידה עד שלוש), ממשרד הכלכלה למשרד החינוך. את הצעד דרשה שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון עוד בהסכמים הקואליציוניים, וכעת הוא צפוי לצאת לפועל ולמעשה להפוך גם את המסגרות לפעוטות לחלק הוליסטי ממערכת החינוך הישראלית. משרד החינוך הצהיר לא פעם כי מדובר בבשורה חשובה להורים ולמערכת החינוך שתוכל לבנות ולשמור על רצף חינוכי מגיל לידה ועד גיל 18. אז איך זה בדיוק הולך לקרות? ריכזנו עבורכם את כל התשובות לכל השאלות:
איך זה יראה בפועל?
בשלב הראשון של המעבר נערך המשרד לקליט
מאיפה הכסף?
בשלב הראשון של המעבר נערך המשרד לקליטת כל האגפים אשר פועלים במשרד הכלכלה. לשם כך, מינה המשרד צוותי עבודה שכוללים, בין היתר, את הרישוי והבקרה, הפדגוגיה, הלוגיסטיקה, כוח אדם ומחשוב. הצוותים עובדים סביב לשעון כדי לבצע את ההעברה באופן מסודר וראוי. מיד עם תום השלב הראשון, יחל המשרד בשלב הבא, שיכלול תהליך מקיף של גיבוש מענים חינוכיים, התאמות ושינויים נדרשים.
מאיפה הכסף?
כחלק מקידום המעבר של המעונות למשרד החינוך יוקצו כ-200 מיליון שקל, שאושרו על-ידי הממשלה במסגרת תקציב המדינה הקרוב. בנוסף לכך יכלול התקציב גם את החלק היחסי של התוכנית הרב שנתית לחיזוק מעונות היום המתייחס לנושא התקינה, ההכשרות, מענים חינוכיים ייחודיים ועוד.
מתי זה יקרה?
שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון הנחתה כי מיד עם ההעברה במועד זה, המשרד יחל בהעמקת מבנה הפיקוח במסגרות אלו. בנוסף, גם חוק הפיקוח וחוק המצלמות - יורחבו עם העברת המעונות למשרד החינוך.
מהי אחריות משרד החינוך?
המשרד ייקח אחריות על כל המעטפת החינוכית של המעונות ובכלל זה על הפדגוגיה, הבינוי וההכשרות של הצוות החינוכי המועסק במעונות היום, זאת בעוד נושא סבסוד המעונות יישאר בידי משרד הכלכלה.
מה קורה במשרד הכלכלה?
אגף המעונות הוא אגף שעובר בין משרדים, אך בעיקרו הוא עובד בזרוע העבודה. פעם השתייך האגף למשרד עבודה ועבר למשרד הכלכלה וכעת יעבור למשרד החינוך. מטרת זרוע העבודה הייתה במקורה לתת מענה לאימהות בשנות ה-60 שרצו לצאת לעבודה, וזה נשאר שם, מאז ועד ההחלטה החדשה שקיבלו באמצע אוגוסט האחרון.
מה קרה בחודש אוגוסט?
משרד החינוך, לאחר חשיבה, הבין שהפלטפורמה חייבת להכיל את תחומי התוכן של מעונות היום מבחינת הרישוי, הפיקוח, הבקרה, ובטח מבחינת טובת הילדים.
כמה מעונות קיימים בארץ?
למעלה מאלפיים, המשתייכים - נכון להיום - ל-400 ארגונים. כל מעון יום יהיה מחויב בחוק הפיקוח ויהיה מחויב להוציא רישיון.
אז מי ידאג לילדינו?
ילדים מגיל לידה ועד גיל שלוש, לא נמצאים תחת חוק חינוך חובה. הם יושבים תחת הארגונים השונים (נעמת, ויצו, אמונה ועוד) או במסגרות פרטיות.
איזו הכשרה הם יעברו?
החוק מחייב את המעונות לעשות רישיון וכחלק מזה מחוייבים להכשרה של 22 שעות עזרה ראשונה, 14 שעות התנהלות בטוחה. עתידית, מדובר על 220 שעות הכשרה של חינוך, טיפול ופסיכולוגיה, התפתחותיות. הם יהיו חייבים לעבור את ההשתלמויות. התכנון הוא כי הכל יעשה בפעימות, בשלב הראשון העיסוק יהיה במעבר. יש צורך לעשות לא מעט שינויים עם המעבר למשרד החינוך, כי המעונות כבר מורגלים לשיטת עבודה אחרת. בשלב הראשון המעבר הוא תשתיתי לחלוטין, "אנחנו רוצים לייצר תשתית מבנית חזקה שעל בסיסה יהיה ניתן קל לתת מענה רחב יותר, וכחלק מזה אנחנו רוצים לשנות את החלוקה ל-6 מחוזות", מסבירים במשרד החינוך.
מי יהיה אחראי למעונות מבחינה פדגוגית?
לדברי משרד החינוך, יקומו תפקידים חדשים כמו למשל מפקחת פדגוגית. המפקחים שעוברים מזרוע העבודה הם מפקחים לחינוך וטיפול ולא מפקחים פדגוגיים. מפקחים מנהלתיים. לאחר המעבר הם יעברו להיות עובדי משרד החינוך וכל התקנים האלו יהיו תחת משרד החינוך.
האם כל אדם יכול לעבוד כמטפלת?
"תנאי סף למטפלות – כרגע, בשלב הראשון, הבעלים הם אלו שמעסיקים את המטפלות אבל משרד החינוך מתכנן שינוי גם כאן לטובת האקלים החינוכי בגן, עם הכשרות לצוות והדרכה פנימית בתוך המעונות עצמם.
בשלב הראשון, התנאים יהיו סף מבחן עזרה ראשונה, מבחן של התנהלות בטוחה. תוך כדי יקבלו הצוותים הדרכה פדגוגית וכמובן יידרשו לעבור בדיקה שאין להם שום רקע פלילי.
ומה עם הכסף?
סוגיית השכר היא משהו ידוע בתחום, ויש סיכוי טוב שיהיה דיון מול האוצר. התקצוב והסבסוד נשארים בידי משרד הכלכלה. המשכורות לא יינתנו על ידי הרשות ולא על ידי משרד החינוך אלא על ידי הבעלויות של המעונות – ויצו, נעמת או מטפלת פרטית שמעסיקה. אין ספק שהמשכורות בעולם הזה נמוכות מאוד, ככל שהמשכורות לעובדים גבוהות יותר, כך גם השכר שההורים צריכים לשלם גבוה יותר. צוותי חינוך שנשארים לאורך זמן מקבלים תגמול מתאים לאנשי הטיפול.
ומה קורה לגבי המעונות הפרטיים?
הפיקוח יהיה במעונות של שבעה ילדים ומעלה. אם יש סבתא ששומרת על מספר ילדים - לא יהיה פיקוח. הנהלים נשארים כמו שהם מהבחינה הזו והתפקיד של משרד החינוך יהיה לעשות פיקוח ובקרה ובעתיד גם לסייע מבחינת פדגוגית, וכן בחינוך וטיפול.
מדוע כדאי להיות מעון מפוקח?
הדבר שמחייב מעון כלפי המדינה הוא סמל מוסד, שמהווה אינדיקציה להקצאה כספית ברגע שהמעון נחשב למפוקח, משרד הכלכלה מסבסד חלק כלשהו מפעילות המעון.
האם ההורים ישלמו פחות?
המחירים לא ישתנו, אלא משרד החינוך יממן ויסיע לתחום ההכשרות והדרכות. מעונות היום מפוקחים יהיו תחת פיקוח על המחיר ובמעונות פרטיים לא יהיה פיקוח על המחיר ומשרד החינוך לא אחראי לתשלום אותו הם גובים. לצורך העניין, אם בעלת המעון מחליטה שהיא נותנת ארוחה בשרית כל יום, היא יכולה לקחת איזה מחיר שהיא מוצאת לנכון. יחד עם זאת, את כל הדרישות שמשרד החינוך מוסיף למעונות, הוא גם מתכוון לממן, והן לא אמורות לבוא לידי ביטוי בתשלום.
אם חלילה קורה משהו, למי ההורה צריך לפנות?
במקרה של תלונה – משרד החינוך יהווה כתובת. במידה ויהיו מקרים של אלימות - החוק מאוד ברור: יהיה צו סגירה והתערבות של משטרה. גם כאן הכתובת תהיה משרד החינוך".
מה לגבי המצלמות?
חוק המצלמות לא קשור לדברים שנכתבו לעיל. בשנת 2018 עבר חוק המצלמות בשביל לשמור על הפעוטות שלא יכולים לדבר, בלי מצלמות לא היה ניתן לחקור. חשוב לומר שבכל העולם יש מצלמות במסגרות לפעוטות ומדובר בעניין נפוץ. המצלמות גם מאפשרות למנהלת להראות את ההתנהלות, לראות ולהדריך וכמובן, ברגע שיש מצלמות יכולים להוכיח מקרים בעייתיים. חוק המצלמות לא משתנה. לפי חוק המצלמות, אם 70 אחוזים מהורי המעון מסרבים לשים מצלמות, אז הארגון לא מחויב לכך. אם לא מדובר במקרה כזה, המעון מחויב במצלמות וזה חלק מהתנאים לקבלת הרישיון שלו. הוא צריך להראות מצלמות ורק אז יכול לקבל את הרישיון שלו".
במשרד החינוך מבקשים להדגיש ולומר שכל שינוי לוקח זמן. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שיש משבר כוח אדם גדול וחשוב שיהיה תיאום ציפיות מול ההורים על מנת ששלב ההכשרה יוכל להתחיל.