מוות בעריסה הינו תופעה שבה תינוק מת תוך כדי שינה. מדובר במוות פתאומי, בלתי צפוי, שקשה מאוד לחזות אותו ועלול להופיע אצל תינוקות בריאים, החל מלידה ועד גיל שנה, כאשר השכיחות הגדולה היא אצל תינוקות בני חודשיים ועד גיל ארבעה חודשים.
לפי נתוני משרד הבריאות, בארץ מתים מדי שנה כ-45 תינוקות באופן פתאומי כאשר 87% מתוכם מתרחשים עד גיל חצי שנה ו-50% מתרחשים בחודשי החורף מינואר עד מרץ. חשוב לציין, שמוות בעריסה הינה אבחנה בשלילה זאת אומרת שזהו תנאי הכרחי לשלול בעיות רפואיות שעלולות לגרום למוות בעריסה, כך שנוצר מצב שהסיבה למוות לא ברורה. אין הסבר ברור לתופעה זו למרות המחקרים הרבים שדנו בנושא אך ישנן המלצות שאם ננקוט בהן נוכל להפחית את הסיכון למוות בעריסה ולשמור על סביבה בטוחה לשינה בטוחה.
מדובר בהמלצות המתבססות על מחקרים שנעשו על תינוקות שנפטרו מסיבות לא ברורות שניתן ליישם אותן בקלות:
1. תינוק ישן על הגב:
אין להשכיב את התינוק לישון על הבטן או על הצד, יש להשכיב את התינוק על הגב בזמן השינה במהלך הלילה וגם במהלך היום, מחקרים מראים השכבת תינוק לישון על הגב מורידה משמעותית את הסיכון למוות בעריסה.
2. סביבה בטוחה לתינוק:
כאשר משכיבים את התינוק לישון, יש לשמור על סביבה ריקה מחפצים כולל צעצועים. חשוב מאוד לשמור על ראש ופנים חשופות על מנת לוודא שהתינוק נושם כפי שצריך. יש להקפיד על לבוש מתאים על מנת למנוע צניחה של טמפרטורת הגוף וכמו כן למנוע חימום יתר. חשוב לבחור במזרן קשיח שעומד בתקני מכון התקנים הישראלי ולהרחיק כל חפץ רך כולל כריות.
3. למנוע שינה בסלקל, כסא בטיחות של הרכב או במנשא:
כאשר התינוק ישן בסלקל, כסא בטיחות של הרכב או במנשא קיימת סכנה לחסימת דרכי הנשימה לאור תנוחת הראש ולכן, במידה והתינוק נרדם בהם יש להעבירו לשינה על הגב על מזרן ישר במיטתו.
4. מיטת התינוק בחדר ההורים:
כאשר התינוק ישן במיטתו הממוקמת בחדר ההורים הסיכוי למוות בעריסה נמוך יותר מאשר תינוק שישן במקום אחר. חשוב מאוד לציין שהתינוק ישן במיטתו ולא במיטת ההורים. ההמלצה היא שתינוק ישן במיטתו בחדר ההורים לפחות עד גיל חצי שנה ואף עדיף עד גיל שנה.
5. להימנע מעישון, סמים ואלכוהול:
כבר בהיריון יש חשיבות גדולה להימנעות האישה ההרה מעישון, נטילת סמים ואלכוהול וכמו כן חשיפת התינוק לעשן סיגריות לאחר הלידה.
6. הנקה:
ההנקה נחשבת לגורם מגן על תינוקות ממוות בעריסה ומפחיתה את הסיכון ביותר מ 50% מאחר ובמהלך ההנקה ישנם תאים המגנים על גוף התינוק שעוברים אליו מהאמא, תאים אלו מפחיתים את הסיכוי להידבק במחלות זיהומיות. עם זאת, חשוב לשמור על הרגלי שינה בטוחים גם אם התינוק ניזון מבקבוק.
7. מוצץ:
המוצץ, כמו ההנקה, נחשב לגורם מגן על תינוקות ממוות בעריסה מאחר והוא שומר על מצב ערנות מסוים אצל התינוק למרות שהוא ישן. התינוק לומד להשתמש במוצץ בדרך כלל מגיל 3 שבועות, יש להקפיד שהמוצץ אינו מחובר לשרשרת או כל חפץ אחר שעלול לגרום לחנק התינוק.
הכותבת היא מומחית ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום.