מלחמת "חרבות ברזל" נמצאת בעיצומה כבר כמעט שנה, וגם אם נראה לנו שנכנסו ל"שגרה", הנתונים מראים אחרת: על פי נתוני הלמ"ס כ-24% מבני 20 ומעלה דיווחו על נדודי שינה פעם בשבוע או יותר , לעומת 31% אחרי מלחמת חרבות ברזל. 18% מדווחים על נדודי שינה שלושה ימים בשבוע ויותר, כאשר נשים מדווחות יותר מגברים על נדודי שינה בחודשים שמאז המלחמה.
נדודי שינה הם תופעה מוכרת וידועה והיא קשורה לא מעט פעמים לדאגות וטרדות. הסטרס שהמלחמה מביאה איתה מקשה על הגוף להיכנס למצב של שינה עמוקה ורציפה, ועל כן לא מפתיעה העלייה במדד זה, בעיקר אצל אנשים שפונו מבתיהם, נמצאים בחוסר ודאות לגבי מסגרות החינוך, שמקור פרנסתם ירד או שבן או בת זוגם נמצאים במילואים ועוד.
הורים שאינם ישנים מספיק עלולים לאבד ריכוז או שיקול דעת, לשכוח דברים חיוניים או לסבול מקבלת החלטות מוטעית. לצורך השוואה, האפקט של מחסור בשינה לאורך 24 שעות, עלול להשפיע על ההורה כאילו צרך אלכוהול פי שניים מן המותר. חשוב לדעת כי גם רף נמוך של עייפות עלול לגרום לפגיעה בשנת התינוק, מכיוון שההורה יהפוך לעצבני או מדוכדך, והתקשורת עם הילד תוביל אותו לחוסר שקט וקושי לישון.
מהו חוסר שינה אצל תינוקות וילדים וממה הוא נגרם?
עד גיל חודשיים ממוצע שעות השינה של התינוק עומד על כ-14 שעות במצטבר לאורך היום והלילה, כאשר בגיל זה השינה אינה מוסדרת או רציפה. החל מגיל ארבעה חודשים יכולה להתפתח, באמצעות הקניית הרגלים נכונים, שנת לילה מסודרת הכוללת פרקי שינה רצופים וארוכים יותר לאורך היום. משך השינה הצפוי לתינוק הוא בסביבות 10-11 שעות בלילה ועוד כ-3-5 שעות במהלך היום. בגיל שנה עד שלוש, הלילה מתארך לכ-13-14 שעות שינה ושנת היום כשעתיים.
חוסר שינה זמני אצל תינוקות לא יגרום נזק משמעותי, מלבד אי נוחות לתינוק ולהורה. אולם הפרעה קבועה יותר בשנת הלילה עלולה לפגוע במספר מערכות חיוניות להתפתחות. תינוקות ופעוטות שלהם חוסר שינה או שינה לא עמוקה ורציפה, עלולים לסבול מעיכוב התפתחותי פיזיולוגי. כאשר המוח לא מקבל את שעות השינה, עלולה להיווצר פגיעה בהפרשת הורמוני גדילה, במנגנון "שובע/רעב", במערכת החיסון ועוד. תינוק או פעוט שאינו ישן מספיק יהיה נרגן, עצבני ויתקשה לגלות עניין בסביבתו כדי להתפתח קוגניטיבית וחברתית בהתאם לגילו. כמו כן, תינוק שלא ישן שינה רציפה ואיכותית יסבול בסבירות גבוה יותר מהפרעות קשב וריכוז, השמנת יתר ואי מיצוי מלוא פוטנציאל ההתפתחות שלו.
כיצד אפשר לאפשר שינה טובה יותר לילדים?
גם ללא מילים, תינוקות חשים את הוריהם ואת האנרגיות שלהם דרך מגע, אווירה, צלילים ואפילו ריח גוף. אצל נשים מניקות עלול אף להתפתח מחסור בחלב, כך שהתינוק חשוף לשינויים בהרגלי השינה של האימהות גם בדרכים נוספות.
כדי לשבור את מעגל הקסם של חוסר השינה אצל הילדים וההורים יש לטפל בבעיה "מלמעלה-למטה". דוגמא טובה לכך אפשר ללמוד מהנחיות החירום בטיסה – אם חס וחלילה מתגלה מצוקה, על המבוגר לשים את מסיכת החמצן על עצמו ורק אחר כך על הילד. הנה כמה טיפים שאספנו בשבילכם:
שתפו: אל תתמודדו לבד עם מצוקה רגשית, שתפו את הסובבים אותכם - את רופא המשפחה או רופא הילדים, ובקשו עזרה ותמיכה נפשית. אתם תופתעו לגלות עד כמה אנשים סביבכם יכולים לעזור.
שינה באמצע היום: שינה באמצע היום תסייע בשבירת מעגל הקסם. שינה מייצרת תחושה של רוגע ולכן נהוג לומר ששינה מביאה שינה. כלומר, ככל שתשנו יותר, כך תהיו רגועים יותר וחוזר חלילה. בקשו סיוע מבייביסיטר, או מסבא וסבתא, ונסו לישון כמה שעות במהלך היום. כך גם תתרעננו וגם תופתעו לגלות שהתינוק שלכם מסגל לעצמו הרגלי שינה טובים יותר כאשר מבוגר רענן ורגוע נמצא לידו.
סדר יום: נסו להיערך עד כמה שניתן לסדר יום מאורגן, לא לחוץ וחלקו משימות עם בן/ת הזוג. לא מעט פעמים שני ההורים נשארים ערים ונשחקים ביחד. גלו אחריות וחלקו את שעות הטיפול בלילה ביניכם.
התאווררות: נסו לשנות אווירה גם אם אתם עייפים ומדוכדכים, שהייה במרחבים חברתיים או בסביבת טבע עם הקטנטנים תסייע לכם בהסחת הדעת ותמלא אתכם באנרגיה חדשה שתתועל בלילה למחשבות חיוביות ושינה רגועה.
לצחוק, להתחבק ולנשק: חום אנושי משחרר אנדורפינים במוח הגורמים לתחושת רוגע ושלווה. חבקו את בן או בת הזוג שלכם ואת הקטנטנים, תנו מילים טובות ומעודדות, נסו להצחיק ולהשתעשע ביניכם. תחושת הרוגע שתצליחו להפיק במהלך היום, תתורגם בהמשך לשינה טובה ואיכותית בלילה.
עזרה מקצועית: גייסו עזרה מקצועית של יועץ שינה מומחה. חלק מקופות החולים מסבסדות ייעוץ שינה, בדקו את זכויותיכם. חשוב לגרום לילדים ביטחון בנו ההורים, וללמד אותם טכניקות להרגעה עצמית.