ראש הממשלה בנימין נתניהו, הציג בתחילת השבוע את תוכניתו לחינוך לגיל 0-3 והכריז על השקת השלב הראשון בה שכולל מענק של עד 940 שקל לחודש, באמצעות נקודות זיכוי, עבור כל משק בית של הורים עובדים. "יש שלוש מטרות עיקריות - הראשונה היא הורדת יוקר המחייה. הדבר השני - החינוך. אנחנו רוצים ויודעים שאפשר על ידי שדרוג המערך החינוכי במעונות הללו לשפר את האיכות של החינוך שהילדים הללו מקבלים", הוסיף ואמר, "הדבר השלישי הוא להרחיב את המערכת הזאת בשביל לאפשר גנים מפוקחים לכל משפחה עובדת בישראל".
"מכתימים ציבור שלם בגלל כמה 'תפוחים רקובים'"
המטרה השלישית מכעיסה אנשים רבים במערכת החינוך, הן בעלי גנים והן הורים רבים. "אנחנו מברכים על ההחלטה להקצאת תקציבים לחינוך מלידה עד 3, שנים שאנחנו משוועים לכך וחבל שזה ייכנס לתוקף רק בשנה הבאה", אומרת סיגל שפיץ טולדנו, יו"ר ועד הגנים בהנהגת ההורים הארצית - ומסייגת את דבריה: "יחד עם זאת חשוב להדגיש כי תקציב לבדו לא מהווה פתרון אמיתי ומיטבי למורכבות והקשיים בשכבת הגיל הזו, חייבים לתמוך בתקציב גם בפעולות נוספות של פיקוח, הקטנת היחס בין מספר הילדים למטפלות, איכות הצוותים, הכשרות ועוד. אנחנו מצפים לתוכנית משמעותית ופרקטית למתן פתרונות. ולא פחות חשוב - רבע מיליון מילדי ישראל אשר מתחנכים בגנים פרטיים, בשל חוסר יכולת המדינה לתת פתרונות לכולם, לא ייהנו מהתקציבים הללו. מדובר על חוסר שוויון הזדמנויות שיש לתת עליו את הדעת פעם נוספת - ויפה שעה אחת קודם".
גם בשטח אנשים רבים יוצאים נגד התוכנית החדשה ואומרים שהיא פופוליסטית ולא רצינית. "אם באמת היו רוצים להקל על האזרחים, היו מגדירים קצבה חודשית או שנתית פר ילד שההורים עצמם היו מקבלים, ועל סכום הכסף הזה, בהתאם לגובה שכר הלימוד בגן שהם בוחרים, היו משלימים את ההפרש מכיסם או שהיו מבטלים ארנונה עסקית עבור גני ילדים - זה היה מוזיל משמעותית את סך ההוצאות של הגן ומכאן גם מוזיל משמעותית להורים", אומר ישי, בעלים של גן בתל אביב.
"יוקר המחיה גורם לדרישות שכר מצד העובדים שלא תמיד הגן יכול להרשות לעצמו", הוא ממשיך ומוסיף, "וזה גם מוביל למחסור חמור של סייעות וגננות. אנשי החינוך מרגישים שהם תחת עין בוחנת באופן מוגזם, בין היתר בעקבות מקרי ההתעללות בילדים שמדווחים בתקשורת - וזה כל כך מצער כי מדובר על אחוז מאוד קטן מבין כלל הגנים ברחבי הארץ. מכתימים ציבור שלם של עובדי חינוך בגלל כמה 'תפוחים רקובים' ועוד מנסים לצייר תמונה כאילו זה קורה בעיקר במסגרות פרטיות שבהן יש פחות פיקוח, למרות שזה שקר! חצי מהמקרים המדווחים היו בגני עירייה או במעונות נעמת וויצו, איפה שכביכול יש פיקוח".
זה מפעל החיים שלנו
ישי לא לבד. "עיקר המשבר הוא שכגן פרטי שמנו את מבטחנו במשרד החינוך שהחליט לקחת אותנו תחתיו ודורש מאיתנו להתאים את עצמנו לכל גחמה חדשה שהוא מעוניין בה. זה עולה לנו מאות אלפי שקלים כגן פרטי", מצטרפת מיה, בעלת גן מראש העין, "לצערנו אין לנו החזר על כך ולכן העלויות מתגלגלות להורים. חשבנו שכחלק מההחלטה גם אנחנו כגן פרטי נהייה חלק, הרי אנחנו תחת פיקוח של משרד החינוך וממלאים כל דרישה שבגנים מפוקחים בעלי סמל אין כלל, ואם יש - זה לא יוצא מכספם האישי ועוד פוגע בפרנסתם!"
את כועסת על ראש הממשלה?
"אני מרגישה שזה כמו שלפני כמה שנים, כשהוציאו את חוק חינוך חינם מגיל 3 והממשלה לא הייתה עדיין מוכנה - אז אפשרו לגנים הפרטיים לפתוח כיתות ולקבל החזר, ולאחר שהממשלה הקימה את הגנים שהיא הייתה צריכה לאט לאט - אותם גנים פרטיים פשוט נסגרו. ככה עושים לנו עכשיו, אבל למה?! זה מפעל החיים שלנו.
"יש בעלי גנים כמוני שעושים את זה מתוך שליחות, תשוקה ואהבה ענקית למקצוע. אני למשל, לאחר הפסקה של כמה שנים, חזרתי לתחום כי זה הייעוד שלי וזאת האהבה שלי. למה אני צריכה עכשיו לדאוג לקיומי כשאני פועלת לפי חוק? למה לא לדאוג לנו, הגנים הפרטיים? הרי אנחנו הפתרון עבור כל ההורים, אנחנו בעצם עונים לכל הדרישות תחת הפיקוח של משרד החינוך, אך אף אחד לא עוזר לנו ובגלל זה הרבה גנים לצערי לא מצליחים לשרוד".