תינוקות צריכים עזרה בלא מעט דברים, הם צריכים את עזרתנו בהאכלה, הם סומכים עלינו שלא יהיה להם קר או חם מדי, ובעיקר הם זקוקים להרגעה. לתינוקות חסרות האסטרטגיות והמיומנויות לפתרון בעיות והם זקוקים למבוגר אחראי כדי להתמודד עם מצבי לחץ. אז איך אנחנו, כהורים, נוכל להשרות עליהם את הרוגע שלו הם כל כך זקוקים, ונעזור להם לפתח איתנו התקשרות בטוחה? אספנו לכם כמה דרכים שהוכחו מדעית:
תנו לתינוקות שלכם הרבה מגע פיזי, רק שימו לב למה שהם אוהבים ולמה שלא: מגע עוזר לתינוקות מפני מתח שמזיק להם, ועל פי החוקרים הוא גורם לשחרור של כמה כימיקלים שמפרים את הסטרס במוח, בהם אוקסיטוצין (מה שמכונה הורמון האהבה), ואופיואידים אנדוגניים (משככי כאבים טבעיים). לאלה יש השפעה מרגיעה שמורידה את רמת הקורטיזול שמיוצר במצבי לחץ. כתוצאה מכך המוח נוטה לפתח דפוס ארוך טווח של עמידות בפני מתח. עם זאת חשוב לזכור: תינוקות עלולים גם להגיב באופן שלילי למגע, הם עשויים למצוא את המדע מעצבן.
ניסויים מצביעים על כך שלא מעט תינוקות קטנים אינם אוהבים את התחושה של ליטוף קל, ונראה שהם מעדיפים מגע "מוצק" יותר. הם עשויים אף להילחץ ממגע פתאומי שנמצא מחוץ להקשר של אינטראקציה ידידותית שמפעילה את שאר החושים שלהם. ניסויים אחרים הראו ירידה ברמות הקורטיזול כאשר ליטפו אותם בתוספת נענוע, יצרו קשר עין ודיברו איתם תוך כדי. כאשר ליטפו אותם בלי לדבר או ללא יצירת קשר עין רמת הקורטיזול עלתה.
אם כך, חשוב להתאים את המגע לתינוק – גם אם זה לפעמים אומר לא לגעת בהם כלל. מדי פעם תינוקות מרגישים גירוי יתר ואנחנו עלולים לגרום להם ללחץ מיותר אם לא נכבד את רצונם. במחקר שנעשה חוקרים צפו באימהות ותינוקות משחקים יחדיו, וציינו שכאשר האימהות שמו לב לאותות שהתינוק שלהן משדר לגבי נגיעה רמת הסטרס של התינוק ירדה. לתינוקות שקיבלו גירוי של מגע לא רצוי הרמה עלתה.
דעו שהחודשים הראשונים קשים במיוחד ושמרו גם על עצמכם: תינוקות צעירים חווים לעתים קרובות עליות בקורטיזול כאשר הם נתקלים במשהו שהוא יותר מדי אסרטיבי מבחינה פיזית. זה כולל כמובן כל דבר שכואב להם, כמו בדיקת דם או חיסון, אך הדבר יכול לכלול גם צורות מסוימות של טיפול, כמו מקלחת או בדיקה על ידי רופא. עם זאת תגובה זאת נוטה לרדת ככל שהם גדלים. מחקרים מסוימים מדווחים כי תינוקות בני ארבעה חודשים ומעלה כבר לא חוו עלייה בקורטיזול בתגובה לבדיקה גופנית שגרתית.
מייגן גונאר, מומחית בתגובתיות לסטרס אצל תינוקות, מאמינה שתינוקות גדולים יותר פיתחו את היכולת לווסת את עצמם על ידי התכווננות לנוכחות המרגיעה של דמויות ההתקשרות. למעשה, תינוקות גדולים למדו איך להוריד סטרס מתמיכה חברתית. על כן הטיפול הרגיש והאוהב שלכם הוא חלק חשוב בתהליך זה.
כמו כן, עלינו הבין עד כמה החודשים הראשונים האלה עלולים להיות קשים ומעייפים. אנחנו חווים חוסר שעות שינה, וחלק מהתינוקות בוכים ללא סיבה מוגדרת. מצבים אלה מעמידים את ההורים בסיכון לבעיות במצב הרוח ואפילו לדיכאון וחרדה. בנוסף בכי מוגזם יכול לגרום לחלק מההורים לנער את התינוקות שלהם – מה שעלול לגרום להם לפציעות. אז אם כך, אתם כהורים צריכים לשמור גם על הבריאות הנפשית שלכם. אם התינוקות שלכם נראים לכם לחוצים אל תחשבו שזה בגללכם, שוחחו עם איש מקצוע אם צריך, אל תטפלו בתינוק כאשר אתם בעצמכם במצוקה אן מרגישים לא בטוחים שאתם יכולים לטפל בו כראוי. זהו מתי אתם צריכים פסק זמן ותנו לעצמכם את ההזדמנות להירגע. זה חלק מלהיות מטפל רגיש.
חשבו כמו תינוק: זה לא קל להיכנס לראש של תינוק ולראות דברים מנקודת מבטו. מתי בפעם האחרונה מצאתם את עצמכם חסרי יכולת לתקשר באמצעות מילים? ככל שתבינו יותר את רגשותיו של התינוק כך יגדלו הסיכויים שלכם למזער את הלחץ שלו.
לדוגמא, קחו את זמן המקלחת: האם אתם מכינים הכל קודם, ואז מפשיטים את התינוק רגע לפני שאתם מכניסים אותו למים, או שאתם מפשיטים אותו ואז גורמים לו לחכות לאמבטיה שלו? החוקרים איימי ויהאן ולורן פילברוק ציינו מה עלול להשתבש אם אתם מבצעים את השיטה השנייה. נניח שההורה מנסה להחזיק את התינוק ביד אחת בזמן שהוא מכין את האמבטיה ביד השנייה, ובזמן הזה התינוק עירום וקר לו. הוא בוכה, מה שמקשה על ההורה להחזיק בו, וכשהמים מוכנים ההורה עלול להכניס אותו לאמבטיה באופן פתאומי, ואז המים מרגישים חמים מדי על עורו הרגיש של התינוק - מה שמעלה לו את הסטרס.
אם אתם חווים סיטואציות כאלה ואחרות שבהן התינוק מגיב באופן שלילי אתם צריכים כנראה לשנות את הטקטיקה שלכם, אם אתם לא בטוחים בקשו עצה ממומחים. הבינו: מאמץ לראות את העולם כפי שהתינוק רואה אותו יביא רק ליתרונות, ליחסי התקשרות חזקים יותר – ולתינוקות שיודעים לפתח כישורים חברתיים טובים יותר.
התינוק שלכם יכול להרגיש אתכם: האם תינוקות יכולים להרגיש מתי ההורים שלהם לחוצים? האם הם מושפעים מהרגשות שלנו? מחקרים מראים שכן. תינוקות – אפילו כאלה שרק נולדו – חשים מצוקה כאשר המטפלים שלהם אינם מגיבים אליהם רגשית. עד גיל שישה חודשים תינוקות יכולים להבחין בשפת גוף שמחה או לחוצה. אם אנחנו לחוצים – גם הם ירגישו לחוצים. מחקרים שונים אף מראים שתינוקות מושפעים מריבים של ההורים, וחוויות אלו עשויות להעמיד תינוקות בסיכון גבוה יותר לפתח מערכות תגובה רגישות יותר ללחץ. לפיכך, ניהול הלחץ שלכם ישפיע על התינוק שלכם. אם אתם מרגישים כך, חפשו תמיכה חברתית ובמקרה הצורך אפילו טיפול תרופתי. זה עשוי ליצור הבדל חשוב בהתנהגותו ורווחתו של התינוק.
תקשרו עם התינוק שלכם, רק אל תכריחו אותו: כמו חיבה פיזית, גם דיבור רך ושפת גוף יכולים לשחרר הורמונים במוח שעוזרים לנו ולתינוקות שלנו להרגיש טוב. מחקרים מראים שתינוקות מרוויחים כאשר אנו מתייחסים אליהם כאל שותפים לשיחה, מכירים ברגשותיהם, מגיבים לשאלותיהם ומציעים להם תמיכה כשהם במצוקה. לא רק שהטקטיקות האלו מלמדות תינוקות להתמודד עם הרגשות השליליים שלהם, הן עוזרות להם לפתח יחסי התקשרות בטוחים ובריאים.
עם זאת, אנחנו צריכים להיות זהירים. כמו שתינוקות יכולים להילחץ ממגע פיזי, הם יכולים להיות מוצפים מתקשורת פנים אל פנים. אפ הפנים שלכם קרובות מדי לתינוק, שהוא פשוט התעייף מהשיחה הוא יראה לך את זה. הוא עשוי להתכופף או לשים את הידיים על הפנים או להפנות את המבט.
הליכה: תינוקות אוהבים שהולכים איתם, ונראה שהם מוצאים את זה מרגיע יותר מלהיות בידיים של אדם שלא זז. בסדרה של ניסויים חוקרים מצאו שתינוקות חוו קצב לב רגוע יותר ובכי מפוחת כאשר הם הוחזקו על ידי מבוגר שהלך איתם ממקום למקום.
היו זמינים רגשית לפני זמן השינה: מאז ומעולם הורים ישנו ליד התינוקות שלהם, כיוון שהישרדותו של התינוק היתה תלויה בהישארות ההורה בקרבת מקום. אם כך זה לא צריך להפתיע אותנו שתינוק נלחץ מלהישאר לבד בחושך. יש עדויות לכך שתינוקות חווים עלייה בקורטיזול במצב זה – גם אם הם "אומנו" לישון בחדרים שלהם ונשארים שקטים יחסית.
סידורי שנת הלילה לא משפיעים רק על הלחץ שחשים התינוקות בזמן זה אלא גם על הדרכים שבהם הם חווים סטרס במצבים אחרים. כאשר חוקרים הכניסו תינוקות בני שנה למצב מלחיץ הם גילו שהתגובה שלהם משתנה בהתאם להיסטוריה שלהם. תינוקות שבילו יותר זמן בחדר עם הוריהם חוות פחות תגובתיות של קורטיזול. מחקר אחר הראה שתינוקות בני חמישה שבועות עם היסטוריה של שינה משותפת הראו רוגע גדול יותר, למשל כאשר קיבלו חיסון או עשו אמבטיה.
אם כך, קרבה פיזית בזמן השינה עוזרת לווסת את תגובות התינוק. עם זאת יש עוד משהו חשוב שכדאי לשים לב אליו: זמינות רגשית לפני השינה. מה זה בדיוק אומר? חוקרים מחשיבים אתכם כזמינים רגשית אם אתם עושים את הפעולות הבאות: משתמשים בשגרה שקטה ומרגיעה כדי לעזור לתינוק להירדם בלילה; נמנעים מליזום אינטראקציות חברתיות עם התינוקות כאשר הם נרדמים; שומרים על מעט גירויים בסביבה; ומגיבים מיד כאשר התינוקות בוכים וצריכים אתכם לידם.