היום בבוקר (ד') נערך דיון בוועדת החינוך בכנסת בנושא "קריסת מעונות היום המפוקחים", לאחר ההבנה כי יש מחסור חמור במטפלות במעונות אלו, המיועדים ל-120,000 תינוקות ופעוטות בישראל מגיל 3 חודשים עד 3 שנים. על פי הטענות שהושמעו, השכר של המטפלות אינו הולם את הדרישות מהן ואת העבודה הקשה שמושקעת.

כך למשל לרעות מוסקוביץ מרחובות יש שני ילדים במעון מפוקח: "במזל נכנסתי למעון הזה, כי אין בשום מקום בעיר כבר מקומות. אפילו לא במעונות שנחשבים גרועים וששומעים עליהם דברים מאוד לא טובים. גם שם אין מקום", היא אומרת בשיחה עם mako. "ספציפית המעון הזה נחשב טוב ואני יחסית שקטה, אבל תחלופת המטפלות כאן היא בלתי נסבלת ממש. כל חודש עוזבת מישהי ומגיעה חדשה ועד שהיא מתרגלת לילדים והילדים אליה - היא מחליטה שזה קשה מידי ועוזבת. ואני לגמרי מבינה אותה".

ואכן במסגרת מו"מ שנערך בעבר בין הממשלה לארגונים המפעילים את מעונות היום, הובטח ששכר המטפלות במעונות היום המפוקחים יושווה לשכר הסייעות בגני הילדים, אלא שבפועל שכר הסייעות עלה באלפי שקלים ותנאי המטפלות נשארו מאחור. משרדי האוצר, העבודה והחינוך עוד לא העבירו את התקציבים שלהם התחייבו, בהם "מענק התמדה" שכבר אושר והתעכב בגלל ענייני בירוקרטיה בין משרדי משרד החינוך, משרד העבודה ומשרד האוצר.

כתוצאה מכך, המטפלות במעונות היום עוזבות את מקום עבודתן, ואלו מצטמצמים או נסגרים - מה שכמובן משפיע על ההורים הנדרשים למצוא מסגרות חלופיות, שלא מעט פעמים אינן מפוקחות. לפי הערכת גורמים בפורום מעונות היום המפוקחים, המצב הנוכחי הביא לכך שחסרות כרגע אלפי מטפלות, והחשש הוא שהמצב לא רק יימשך, אלא שיוביל לסגירה ו/או צמצום של מעונות יום נוספים.

"אני ערה למה שקורה בארץ ובגלל זה אני והורים אחרים על הקצה ממש. אם הילד חוזר הביתה טיפה רעב זה ישר טלפון למנהלת כי אולי מרעיבים אותם שם. אם הילדה חזרה עם סימן אז אני ישר בחרדות ומחפשת באינטרנט איפה קונים מקליט", אומרת מוסקוביץ'. "הייתי עדה לסיטואציות לא נעימות שאימהות צורחות על המטפלת כי הילד לא הוחלף כשהן הגיעו לקחת אותו, והמטפלת עומדת שם מושפלת, ולכי תסבירי לאמא שאולי היא החליפה לו לפני רבע שעה ומאז החיתול הספיק להתמלא. כל דבר מקפיץ אותנו וגורם לנו לחרדות".

לדברי ליאור גבאי, יו"ר פורום מעונות היום המפוקחים הבעיה היא חוצת מגזרים וערים: "יש מחסור במטפלות במעונות היום המפוקחים - גם בגלל שכר ותנאים מצד המדינה וגם בגלל תדמית המקצוע. הן רואות את המצב והן פשוט עוזבות. התחייבו להן בכתב, אבל המדינה לא עושה. אנחנו, מפעילי מעונות היום, משלמים את המחיר ונאלצים לסגור ולצמצם מעונות. וגם ההורים כמובן משלמים את המחיר - לילדים שלהם אין מסגרות מפוקחות. אנחנו לא נוכל לפתוח במצב הזה את הרישום לשנת הלימודים הבאה. בעיה נוספת היא שאין לנו משרד ממשלתי אחד שאחראי על מעונות היום, זה מתחלק בין משרד החינוך, האוצר והרווחה. למדינה כנראה לא אכפת מהגיל הרך".

מעונות הגיל הרך  (צילום: באדיבות פורום מעונות היום המפוקחים)
צילום: באדיבות פורום מעונות היום המפוקחים

"מדינת ישראל אומרת למטפלות שהן לא שוות כלום"

כך גם, על פי חגית פאר, יו"ר נעמת, יש כיום רק כ-140 מעונות יום מפוקחים בכל רחבי הארץ. "כ-40,000 ילדים מגיל 3 חודשים עד גיל 3 נמצאים היום במסגרות לא מפוקחות, ואין מסגרות. מדינת ישראל כנראה חושבת שילד נולד בגיל 3. מעבירים אותנו ממשרד ממשלתי אחד לשני - ואין לנו אוזן קשבת או מי שמטפל בנו. יש לנו מטפלות שרואות בעבודתן שליחות, עושות עבודה מדהימה, ומדינת ישראל אומרת להן שהן למעשה לא שוות כלום. חייבים להשוות את שכר המטפלות במעונות היום המפוקחים לשכר הסייעות בגני הילדים".

עינב משה, מנהלת מעון מטעם עמותת אליעד במושב חמ"ד מספרת כי אובדת עצות: "אני נמצאת במלחמה יום יומית כאן על הצוות. כל היום אני בחיפושים אחרי מטפלות חדשות כדי לתגבר את הצוות הקיים שיש לי, ולתת מענה במקרה שמישהי מחליטה פתאום לעזוב, וזה יכול לקרות כל רגע". משה מדברת בעיניים נוצצות על צוות המעון שלה: "הן מטפלות מדהימות, מסורות ואחראיות אבל לקח לי להשיג כל אחת המון המון זמן. היינו במצבים של מחסור ענק במטפלות. חודשים שלמים שאני מראיינת אולי מתעניינת אחת בחודש. ועל מי זה בא? על חשבון הילדים כמובן. חייבים להבין שהן עובדות מאוד קשה, בתנאים ובשכר כמעט מעליבים ונותנות את הנשמה. אין להן הטבות, אין כמעט חופשים, זאת עבודה פיזית מאוד קשה. בתנאים האלה מי תרצה לבוא? אני כל היום חושבת על זה ודואגת. ואני עוד במצב טוב כי יש לי צוות מדהים שלקח לי הרבה זמן להשיג, ואני נלחמת כל יום לשמר. יש מנהלות שאין להן בכלל צוות או שהן נאלצות להתפשר על הצוות רק כדי לפתוח את המעון. משהו חייב להשתנות מהר אחרת לא יישארו מעונות במדינת ישראל. בטח לא כאלה שההורים יהיו רגועים להשאיר את הילדים שלהם שם".

"מדינת ישראל חייבת להבין שהמטפלות במעונות היום המפוקחים חייבות לקבל יותר", אמר בדיון דוד הדרי, מנכ"ל תנועת "אמונה", המונה כ-120 מעונות יום בכל רחבי הארץ, "לא רק השוואת תנאים ביחס לסייעות בגני הילדים, דבר שהמדינה הבטיחה ועדין לא קיימה, אלא יותר מכך. המטפלות עובדות יותר ימים במהלך השנה, אין להן כמעט חופשות בחגים, הן עובדות עד השעה 16:00, הן צריכות להחליף חיתולים, להרים ילדים על הידיים ועוד. מדינת ישראל חייבת להבין זאת".