קורל דץ  (צילום: אלבום פרטי)
קורל דץ וילדיה | צילום: אלבום פרטי
 קורל דץ מנהריה היא אם לשני ילדים קטנים הרשומים למעונות ויצו בעיר. מדי חודש, היא ובעלה, קצין במשטרה, משלמים עבור המעונות של ילדיהם 7,000 שקלים. ב-22 בספטמבר, בעקבות הסלמת המצב בצפון ובהמשך להנחיות פיקוד העורף, הודיעה עיריית נהריה על סגירת מערכת החינוך. מאז אותו יום חלקו ביניהם קורל ובעלה את השהות עם הילדים. עם זאת, ואף שהמעונות אינם עובדים בימים אלה - התשלומים ממשיכים לרדת.

דץ, שבדיוק החלה עבודה חדש במועצה המקומית, מצאה עצמה נאלצת לבקש ימי חופש כבר בתחילת עבודתה. היא ביקשה להימנע מתשלום עבור התקופה שבה הגן לא פעל, אך נאמר לה שהדבר אינו אפשרי שכן ויצו אינה מוציאה את אנשי הצוות לחל"ת, אלא ממשיכה לשלם להם משכורות. לאחר התשובה שקיבלה החליטה קורל באופן חד צדדי לבטל את הוראת הקבע שלה עבור חודש אוקטובר, שכן, בחודש זה לא רק שהיא לא קיבלה שירות, אלא גם נאלצה כאמור לקחת חופש מעבודתה כדי להישאר עם הילדים.

ב-3 בנובמבר, כשנפתחה שוב מערכת החינוך, קורל ביקשה להחזיר את ילדיה למעון, אלא שנאמר לה  שעד שלא תסדיר את התשלום עבור אוקטובר, הילדים לא יוכל לחזור לגן. "ויצו רוצה לקבל תשלום מלא", אומרת קורל, "למרות שאנחנו לא עבדנו כדי להישאר עם הילדים שהיו ללא מסגרות. עכשיו מחזיקים אותי כבת ערובה ולא מאפשרים לי להחזיר אותם למעון עד שלא אסדיר את התשלום עבור החודש שבו לא קיבלתי שירות".

לדבריה, בניגוד לויצו, הגנים הפרטיים החזירו להורים את החלק היחסי של התשלום בשל התקופה שבה לא פעלו. "אני המומה מכך שארגון כמו ויצו מתנהל בצורה הזויה כזו", היא אומרת. "פשוט ניצול ציני של ההורים. אנחנו קורסים תחת הנטל בצפון. אף אחד לא רואה אותנו. כיצד ייתכן שויצו רוצה לשלם משכורות לעובדים על הגב של הורים שלא עובדים? למה אנחנו צריכים לשאת בנטל בתקופה שגם ככה קשה בצפון מכל הבחינות?".

 

מויצו נמסר בתגובה: "מעונות היום של ויצו מהווים עוגן משמעותי בקהילה בכל הקשור בטיפול, בחינוך ובקידומם של תינוקות ופעוטות. גם בימים מורכבים אלה, אנו מפעילים כמה שיותר מעונות יום ברחבי הארץ מתוך ההבנה הברורה כי למעונות היום חשיבות עליונה ברציפות התעסוקתית להורים וליצירת שגרה חינוכית-טיפולית לפעוטות.

"עם תחילת המבצע בצפון, ויצו התגייסה להפעיל מעונות יום בבתי החולים כדי לסייע לצוותים הרפואיים לבצע עבודתם מצילת החיים, כפי שעשתה עם פרוץ המלחמה לפני כשנה, ואף היתה הראשונה לפתוח את מעונות היום בפריסה ארצית רחבה כדי לאפשר המשך עבודה רציפה ככל הניתן ומענה לפעוטות וההורים.

"רשת מעונות היום של ויצו הינה גוף מפוקח הפועל בהתאם להנחיות הרגולציה ולהוראות שלושת הגורמים: פיקוד העורף, משרד החינוך והרשויות המקומיות. בהתאם להנחיות הגורמים הללו מוחלט בכל מצב אילו מעונות יכולים לפעול ואילו מעונות נדרשים להיסגר זמנית. זאת ועוד, שכר הלימוד נקבע על ידי הממשלה והוא מחושב על בסיס העלויות בכל שנת הלימודים. הוא כולל את עלות השכר של צוותי המעונות, העושות עבודתן נאמנה לכל אורך השנה ובמיוחד בתקופה זו. כולן מעניקות שירות מסור, עוטף, מקצועי וחינוכי לפעוטות, וזוכות על כך לפרגון ואהדה מההורים. אנו מחויבים לצוותים החינוכיים-טיפוליים שלנו באזור הצפון בתקופה זו ועושים מאמצים עילאיים כדי לשמר אותם, מאחר והם מהווים את עוגן מרכזי וחשוב ביותר.

"במקביל אנו מצפים כי משרדי הממשלה ייצרו בהקדם מנגנון שיפוי על תקופת הימים שבה המעונות לא פעלו בצורה סדירה בשל המלחמה, כפי שדרשנו ליישם עם פרוץ המלחמה לפני כשנה, ואנו נפעל בהתאם להחלטתם. נפעל לסייע להורים במעונות שנסגרו ככל שיתקבל שיפוי עבורם מהממשלה."

בתגובה לטענה כי אינם מאפשרים חזרת ילדים למסגרת, אם לא שולם עבורם לתקופה שבה הגן לא פעל, נמסר בתגובה: "בהתאם לנוהלי ויצו וכמקובל - תשלום שכ"ל הינו תנאי לשהות במעונות היום".