מחקרים מראים שמוזיקה – ולא רק קלאסית – תורמת להתפתחות המוחית של תינוקות. החל מלמידת השפה, התמצאות בזמן ובמרחב ואפילו פיתוח חשיבה מתמטית
אחד הזיכרונות שמלווה אותי עוד מילדות היה שיר הערש שאימי שרה לי כל ערב, ממש מלידה. מהרגע שהתחילה לשיר, הרגשתי ביטחון ורוגע שעד מהרה פינו את מקומם לכבדות העפעפיים וצלילה לשינה עמוקה. אימי מספרת שעד סיום השיר, עיניי כבר היו עצומות בשלווה, וזאת כבר בגיל מאוד צעיר, עוד לפני שידעתי את משמעותן של המילים שהיא שרה לי. המנגינה הייחודית, השמורה לשעת ההשכבה בלבד, היא זו שנחרטה בליבי עד עצם היום הזה.
מחקרים מצאו שלמוזיקה – שירה של ההורים לתינוקם או השמעת מוזיקה מוקלטת – יש יתרונות התפתחותיים שעוזרים לתינוקות להסתגל מהר יותר לעולמם החדש. למשל, תרומה פיזיולוגית, חיזוק קשר הורה-ילד, התמצאות בזמן ובמרחב, יצירת שגרה, למידת שפה וכן, אפילו פיתוח הקוגניציה ובפרט חשיבה מתמטית.
ומה באשר לשאלה אם עדיף לכם לשיר בעצמכם או להשמיע פלייליסט מיוטיוב? והאם יש הבדל בין מוזיקה קלאסית לפופ משנות ה-90? גם כאן התוצאות עשויות להפתיע אתכם.
תרומה פיזיולוגית
"השמעת מוזיקה משמעותית וחשובה בינקות, בילדות ובבגרות," טוענת מאור נאוי, תרפיסטית מוסמכת במוזיקה ובקול בעלת תואר MA. "מחקרים מהעשורים האחרונים מראים שטיפול במוזיקה מווסת תגובות פיזיולוגיות כגון הסדרת נשימה, קצב פעימות לב וזרימת דם, ואף נמצא כתורם לעלייה במשקל אצל פגים."
לא רק תינוקות, גם האימהות מרוויחות מהיתרונות המוזיקליים: נמצא שמוזיקה משפרת גם את בריאותה הנפשית של האם ומסייעת בהפגת מתח והפחתה של דיכאון אחרי לידה.
חיזוק הקשר עם התינוק שלכם
"מחקרים מראים כי עוד בשהותם ברחם תינוקות מזהים את קול הקרובים אליהם ובייחוד את קול האם," מציינת הדס שמואל, מטפלת באמצעות אומנויות-מוזיקה עם תואר MA. "בצאתם לעולם, הם יזהו את הקצב, הטון והעוצמה וידעו לשייך את הקול למקום בטוח. במחקר מקיף שנערך בשנת 2019 הוכח מעל לכל ספק כי קול האם משמעותי מאוד בחיזוק המערכת החיסונית, בהפחתת חרדה ובהענקת ביטחון."
ומה בנוגע לשירה? מתברר כי לשירת ההורים עשוי להיות יתרון על פני השמעת מוזיקה מיוטיוב (או כל שירות מוזיקלי אחר). "קול ההורה הוא קול מוכר ולכן תהיה לו השפעה רבה יותר על הילד," מסבירה שמואל. "הוא יפנה אליו קשב ולא פחות חשוב, הוא יזמין אותו לתגובה, בעוד השמעת מוזיקה מיוטיוב תזמין הקשבה פסיבית ופחות דיאלוגית. יחד עם זאת," מציינת שמואל, "גם להשמעה פסיבית יש יתרון של יצירת הסחת דעת וגידור עולם פרטי המאפשר נפרדות ובניית זהות."
לפיכך, הבחירה בין שירה אקטיבית שלכם להשמעת פלייליסט מהספוטיפיי תלויה בנסיבות, שכן לכל סוג מוזיקה יתרון משלו. אבל לענייננו, אם ברצונכם לחזק את הקשר עם התינוק ולספק לו הרגעה וביטחון, שירת ההורים תהיה בעלת השפעה גדולה יותר במקרה הזה – גם אם אתם זייפנים רציניים.
ועכשיו ברצינות, זייפנים יקרים, זה המקום שלכם לזרוח לפי דבריה של נאוי: "קורה לא מעט שאימהות אומרות לי, 'וואו, אני כל כך רוצה לשיר לו/לה, אבל הקול שלי נוראי' או 'אני שרה לו והוא כל כך מסכן כי אני ממש מזייפת.' זה המקום שלי לספר להן עד כמה הקול שלהן משמעותי ועד כמה התינוק שלהן מחובר ומשתוקק אליו, עוד מהרחם, עם או בלי זיופים."
התמצאות בזמן ובמרחב ויצירת שגרה
תינוקות יכולים לזהות שירים שחוזרים על עצמם ולקשר אותם לפעולות ולזמנים מסוימים במהלך היום, מה שעוזר להם להתמצא בזמן ובמרחב וכמו כן להסתגל לשגרה. "מומלץ להשתמש במוזיקה כסימן למעברים," אומרת שמואל. "כמו ששיר ערש מסמן את השינה, כך ניתן ליצור למשל שיר שילווה חוויה של מקלחת ובאמצעותו הפעוט ילמד ויזכור את רצף הפעולות, וכן הלאה." אם נשיר או נשמיע לתינוק שירים שונים שילוו אותו לאורך שלבי היום, נעזור לו להבין מתי והיכן הוא נמצא, ולא פחות חשוב – מה עומד להגיע.
ולא רק שירים שונים, גם לקצב שלהם יש השפעה בהתאם לשלבי היום: "אם אנחנו בשעות הערב ורוצים לעזור לתינוק שלנו במעבר הלא פשוט הזה מערות לשינה, כדאי יהיה לבחור במוזיקה איטית יותר שתכין את הגוף לשינה," מציעה נאוי.
למידת שפה
הצמדה של מילים למוזיקה עוזרת למוח ללמוד אותן מהר יותר ולשמר אותן זמן רב יותר. נאוי מביאה כדוגמה את העובדה שאנחנו זוכרים מילים של שירים ששרנו בילדותנו גם אם לא שמענו אותם שנים. אגב, גם כאן לשירה הביתית על יש יתרון על השמעת מוזיקה, כי היא מאפשרת לתינוק להיות יותר בקשב ולהתמקד בצליל בודד בכל פעם, מה שמסייע בלמידת השפה.
שירה לתינוקות מסייעת להם ללמוד קצב, להכיר מילים חדשות ולפתח מיומנות הקשבה – כולם חשובים להתפתחות השפה. עוד לטענת נאוי, תינוקות מוכוונים יותר לשיר מאשר לדבר: "למשל, עוד בהיריון הייתי שרה לבני ים שיר קבוע, שבהמשך הפך גם לשיר ההירדמות שלו. כבר כשהיה פצפון היה משלים את המשפטים של השיר עם צלילים בהתאם למלודיה. יום אחד, לקראת שנת הצוהריים, שרתי לו את השיר ופתאום הוא השלים אותו במילים ובמשפטים – עוד לפני שידע לדבר!"
רק תעשו לי טובה, הורים יקרים, אם אתם בוחרים שיר ערש קבוע, שימו לב למילים שאתם שרים – או שהמילים הראשונות של הילד שלכם יהיו גסויות של אמינם (מבוסס על סיפור אמיתי).
פיתוח חשיבה קוגניטיבית ומתמטית
לפני שתינוקות לומדים לדבר – או אפילו לזחול לצורך העניין – הם מסוגלים לעבד, לזכור ואולי להבין מוזיקה ומתמטיקה זו לצד זו. מחקרים מראים שאלמנטים מוזיקליים כמו קצב ומלודיה מגלמים בתוכם עקרונות מתמטיים חשובים. באמצעות המוזיקה תינוקות מפתחים הבנה של אספקטים חשובים במתמטיקה כמו חזרתיות, דפוסים, תדירות וקשרים.
אך יתרונותיה של המוזיקה במישור הקוגניטיבי אינם מוגבלים למתמטיקה בלבד. "מחקרים מראים שלמוזיקה יש השפעה נרחבת על תפקודים מוחיים שונים, כמו למשל שיפור מיומנויות קוגניטיביות ומוטוריות," מציינת נאוי. "והיא גם מעוררת אזורים נרחבים במוח – אזורים שאחראים על זיכרון, שפה, קשב, שמיעה, תנועה. כשמאזינים למוזיקה, האזורים האלה פועלים בו-זמנית ובסנכרון."
הפחתת חרדה והתמודדות עם קשיים רגשיים
"מפני שבמוזיקה יש מרכיבים של מבניות וחזרתיות, כמו שיר עם פזמון חוזר, עצם הציפייה לחזרה של מילה או מנגינה מסוימת משמשת כהסחת דעת ובכך עשויה להפחית חרדה," מסבירה שמואל. "מוזיקה קלאסית, למשל, היא ברובה עם מבנה קבוע ולכן היכולת שלה להפחית חרדה גבוהה. בנוסף, נמצא שלמוזיקה בעלת משמעות מיוחדת עבורנו, כמו שיר אהוב או מנגינה ששרו לנו לפני השינה, תהיה השפעה גדולה אף יותר."
שמואל מציעה דוגמאות לאופן שבו תוכלו להשתמש במוזיקה כדי להפחית חרדה בקרב ילדיכם גם בחיי היומיום. למשל, בעת חיסון או בדיקה רפואית שאינה נעימה לילד, ניתן להשמיע מוזיקה באוזניות או לשיר לתינוק בטיפת חלב. אפשר להכין רשימת שירי הרגעה להשמעה במצבים מלחיצים, אפילו רק לשם רגע של בידוד מרעשי העולם. אפשר לנסות לנגן ביחד – גם אם הפעוט אינו יודע לנגן, עצם העיסוק המשותף והמשחקי יכול להיות חוויה משמעותית של קשר כבר מגיל צעיר מאוד.
גם במקרה הזה לשירה יש יתרון מסוים על השמעת מוזיקה, שכן הקול והשירה משחררים אוקסיטוצין ואנדורפינים שפועלים כמשככי כאבים ומרגיעים את הגוף. "אם תביטו בפני התינוק הרך בזמן שאתם שרים לו, לעיתים תוכלו להבחין בתנועות חיקוי בשפתיים שכמהות גם הן להפיק את הצלילים האלה," מוסיפה נאוי. "התינוק בעצם מכוונן לקשר, ובמוחו יפעלו נוירוני מראה שכל כך משמעותיים להבנת רגשות והאחר."
גם שמואל וגם נאוי ממליצות בחום להכין פלייליסט קבוע לתינוקות ולילדים. "צריך לזכור שילדים, כמו מבוגרים, אוהבים להצטרף לחוויה - וכאשר המילים בשיר מוכרות להם, יהיה להם יותר קל לעשות זאת," מסבירה שמואל.
ואם כבר דיברנו על פלייליסטים, איזו מוזיקה כדאי לנו להשמיע לילדים שלנו?
"יש המון מחקרים בתחום," עונה נאוי. "חלקם מעודדים השמעה של מוזיקה קלאסית וחלקם יגידו שכל מוזיקה שאנחנו מחוברים אליה רגשית תהיה בעלת השפעה מרגיעה ומיטיבה. הייתי מציעה לשמוע מוזיקה מגוונת, כזו שגם אתם כהורים מחוברים אליה, מהסיבה הפשוטה שיש למוזיקה השפעה ישירה עלינו, על מצב הרוח שלנו, על הגוף שלנו ועל המוח. עדיף שההורה יוכל להיות בהנאה ובחיבור למוזיקה המשותפת לה הוא מאזין עם התינוק, משם תוכל לצמוח משחקיות, הנאה וחיבור נעים יותר."
הכותבת היא סופרת שספריה הפכו לרבי-מכר בינלאומיים. ניתן ליצור איתה קשר דרך עמוד הסופרת שלה בפייסבוק או בלינקדאין