בנם בן השנתיים וחצי של בני זוג משכונת שועפט במזרח העיר ירושלים, התלונן להוריו על כאבים בפה. ההורים המודאגים ניסו להבין מהו מקור הכאב, שכן מדובר בתינוק בריא בדרך כלל ומאוד תקשורתי, אולם ללא הצלחה. התלונות המשיכו גם כשהאם ניסתה להאכיל את בנה והוא סירב בטענה שזה מכאיב לו. משראו ההורים כי הוא נמצא במצוקה - הבהילו אותו לבדיקה במוקד החירום הרפואי שבמזרח העיר, שם הופתעו הרופאים לגלות טבעת תקועה בגרונו. 

הטבעת המדוברת, שייכת לאם, נתקעה בגרונו ובעקבות החשש לחנק שהתעורר - אדם והוריו הוףנו לבית חולים במזרח העיר, משם הובא בדחיפות למרכז הרפואי "שערי צדק". במחלקת אף אוזן גרון ביצעו הרופאים ניתוח דחוף של אדם, תחת הרדמה כללית מלאה, שלפו את הטבעת בהצלחה ולאחר התאוששות של יממה - הפעוט שוחרר לביתו אחרי שקיבל השגחה רפואית וניכר כי מצבו השתפר. מעבר לנס הגדול שאדם לא נחנק, שמחה גדולה הייתה כי המומחים הצליחו לשלוף את הטבעת ללא כל נזק לוושט.

"אדם הגיע אלינו כשהוא יחסית נינוח, ללא מצוקה נשימתית. למזלו של אדם הטבעת נתקעה בוושט הפרוקסימלית ולא נגרמה סכנת חנק, אולם החשש העיקרי במקרה של בליעת גוף זר בעל קצוות משוננים או חדים הוא כי הוא עלול לגרום לפרפורציה (נקב) של הוושט שכן הוא ננעץ בדופן. בחדר הניתוח, תחת הרדמה כללית, הגוף הזר הוצא בעזרת אנדוסקופ קשיח" מסבירה ד"ר ענת דינור, מנתחת ראש צוואר ורופאה בכירה במחלקה לאף אוזן גרון במרכז הרפואי שערי צדק שטיפלה בפעוט יחד עם ד״ר ג׳מיל גנטוס, רופא אף אוזן גרון.

 

הטבעת האבודה (צילום: באדיבות המשפחה)
צילום: באדיבות המשפחה

"לשמחתנו הפרוצדורה עברה בצורה בטוחה, ללא סיבוכים, ואדם חזר לאכול כרגיל זמן לא רב לאחר הפרוצדורה", היא מוסיפה, "העובדה שאדם דיווח להוריו שבלע את הטבעת והטיפול המיידי מנעו נזק בלתי הפיך לוושט".

חרחור, השתנקות או הכחלה

ד"ר דינור מזהירה ומדגישה כי זו הזדמנות מצוינת להזכיר שאחת הסכנות הגדולות נשקפת דווקא מבליעה של סוללות כפתור, שמצויות במשחקי ילדים רבים ומהווה מקרה חירום רפואי. "הסוללה,ֶ המתמקמת בין הרקמות, סוגרת מעגל חשמלי ומייצרת נזק משמעותי לרקמות הסמוכות,ֶ בצקת, כיבים ואפילו פרפורציה תוך זמן קצר, אם לא מחולצת במהירות. במקרה של אדם, הוא דווח בעצמו להוריו על הגוף הזר. אצל ילדים קטנים יותר, שאינם מדברים עדיין, הסימנים עשויים להיות לא ספציפיים. במקרה של ילד חסר שקט,ֶ שמסרב לאכול או לשתות ומרייר, יש לחשוד בבליעת גוף זר.

"כשהילד משתעל, מחרחר, מתנשם, משתנק או מכחיל בפתאומיות - יש לחשוד בשאיפת גוף זר שהיא מצב חירום רפואי. הטיפול הטוב ביותר, הן לבליעה והן לשאיפה של גוף זר - הוא מניעה! לכן יש להרחיק מהישג ידם של ילדים חפצים זעירים. במקרים בהם יש חשד לגוף זר שנשאף או נבלע, אין לנסות לחלץ את הגוף הזר מתוך הפה ללא הכשרה או ציוד מתאים, מחשש לגרום לגוף הזר לתזוזה וחסימה של נתיב האוויר. כמו כן, אין לתת לילד לנסות לשתות או לבלוע לחם במחשבה שזה יסייע לגוף הזר לרדת במורד הושט.ֶ אלא יש לפנות במיידי לקבלת סיוע רפואי. בשערי צדק אנו עדים לעשרות מקרים מדי שנה של בליעת גוף זר בילדים, בהם מקרים נוספים של בליעת טבעות. כמו כן, ישנה עליה בשכיחות סביב החגים".

"אלוהים שמר עלינו", מסכמם מוחמד, אביו של אדם, את האירוע, "אנחנו מודים לצוות בשערי צדק על הטיפול המיידי והמסור שהציל את חייו של אדם. זמן קצר לאחר הפעולה אדם כבר חזר לחייך ולאכול. האירוע הזה נתן לנו תזכורת שיש להיזהר ולשמור על הקטנים שלנו. אם תשאלו אותי - למרבה המזל הפעוט יחסית ורבאלי והצליח לענות למרות הכאבים, בבית החולים נחשפה הטבעת האבודה".