"זהירות ילדים בדרך", אומר השלט שמיועד לנהגים פזיזים, אך כעת מתברר שמי שצריכים להזהר הם דווקא ההורים. מחקר חדש מתריע שכניסת ילדים לתא המשפחתי מסכנת את בריאות ההורים. על פי תוצאות המחקר המפתיע, הורים לילדים קטנים בריאים פחות מעמיתיהם בני אותו הגיל נטולי הילדים.
למרות שנדמה לנו שאנחנו רק מתרוצצים ורודפים כל היום אחרי הילדים, הממצאים מראים שגם אבות וגם אמהות עושים פחות פעילות גופנית מנשים וגברים ללא ילדים, ואמהות לילדים קטנים צורכות יותר קלוריות ומאכלים שמנוניים, כמו גם יותר משקאות ממותקים מנשים שאינן אמהות. שני ההורים נוטים לאכול יותר מזון מוכן ומתועש, ולאכול את השאריות מצלחות הילדים.
"שנות החיים הראשונות של הילד מסוכנות להורים"
"זה אינו מחקר שבא להאשים את ההורים, או לבייש אותם", אומרת ד"ר ג'סיקה ברג, עורכת המחקר, שנערך באוניברסיטת מינסוטה שבארה"ב. "המטרה שלנו היא לזהות את הבעיה. מדובר בתקופת סיכון מוגבלת בעבור ההורים: שנות החיים הראשונות של הילדים. היינו רוצים להפנות את תשומת לבם של הרופאים והגורמים המקצועיים על מנת שיוכלו להיות מודעים לבעיה, לייעץ להורים בהתאם, ולהציע פתרונות, כמו הפניה לדיאטנים ושיעורי התעמלות עם הילדים".
במחקר, שפורסם באתר האינטרנט האמריקני "רפואת ילדים", השתתפו 1,520 מבוגרים שגילם הממוצע היה 25, ביניהם הורים לילדים עד גיל חמש מאיזור העיר מיניאפוליס שבמדינת מינסוטה. המשתתפים לקחו חלק גם במחקר רפואי ארוך טווח שהתחיל כמה שנים קודם לזה הנוכחי, וכך עמדו לרשות החוקרים נתוני המשקל, הגובה וההיסטוריה הרפואית של המשתתפים משנים עברו.
על פי התוצאות, אמהות לילדים שתו בממוצע 7 משקאות ממותקים בשבוע, לעומת 4 משקאות כאלה אצל נשים שאינן אמהות. הן צרכו בממוצע 2,360 קלוריות ביום, כ-368 קלוריות יותר מנשים ללא ילדים, ועשו פעילות גופנית ברמה בינונית כשעתיים בשבוע, לעומת שלוש שעות שבועיות אצל הנשים נטולות הילדים. אצל הגברים לא חל שינוי משמעותי בצריכת הקלוריות ברגע שהיו לאבות, אך הם עשו הרבה פחות פעילות גופנית, כחמש שעות שבועיות, אל מול חבריהם שאינם אבות, שהפעילו את הגוף שבע שעות בשבוע בממוצע. מחקרי עבר רבים קשרו בין שעות שינה מועטות לבין עלייה במשקל, כשמחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד הראה שלהורים שישנים 7 שעות בלילה יש סיכוי גדול פי 3 לרזות מאשר לאלה שישנים 5 שעות.
שואבים אנרגיה מפחמימות במקום שעות השינה
"העייפות היא בעיה משמעותית אצל ההורים", אומרת סיגלית פז, דיאטנית קלינית ומאמנת כושר. "למי שישן פחות יש צורך להשיג את האנרגיה החסרה דרך אוכל, ובדרך כלל דרך פחממות זמינות, סוכרים ומתוקים. המטרה היא לקבל אנרגיה מהפחממה במקום הכוחות ששואבים מהשינה".
אם אתם לא יכולים להשלים את שעות השינה החסרות, פז מציעה מספר טיפים שעשויים לעזור לכם לרדת במשקל:
1. החליטו שאתם מוציאים חלק מהדברים הלא בריאים מהבית.
2. אל תנשנשו מהחטיפים של הילדים.
3. דאגו שיהיו לכם באופן זמין ירקות חתוכים ומרק ירקות מבושל.
4. סדרו את המקרר אחרת, כך שאת הדברים הבריאים תראו לפני הממתקים והחטיפים.
5. היו מודעים לכך שהאכילה אינה נובעת מרעב.
6. ערכו יומן אכילה שיתן לכם מעקב על המזון שאתם צורכים.
7. אפשרו לעצמכם ממתק אחד ביום, בסדר גודל של 100 קלוריות.
8. אם אתם מתקשים לרדת במשקל, הצטרפו למסגרת, אישית או קבוצתית.