קרן עתי-לוי, תושבת צורן, לא ראתה את משפחתה כבר חודשים בגלל נגיף הקורונה. דווקא לקראת הסגר השני, המשפחה מתכוונת להתאחד. ביום חמישי הם יערכו את ארוחת החג המסורתית, יום לפני המועד, כמה שעות טובות לפני כניסת הסגר לתוקף.
"לא פגשתי את אחותי כמעט ארבעה חודשים וגם שאר בני המשפחה", היא מספרת בהתרגשות. "עד מרץ היינו נפגשים אחת לשבועיים, אנחנו משפחה מאוד חמה ומלוכדת והקורונה קטעה וגדעה הכול. כעת החלטנו להיפגש יום לפני הסגר כי אנחנו לא יודעים עד מתי הוא יהיה. החלטנו להיפגש ולציין את ראש השנה. התבטל לנו נופש משפחתי בסוכות בגלל הסגר והזמן שבר אותנו. אני חושבת שצריך לנצל הזדמנויות שהן קורות, וננצל את ההזדמנות ונחגוג. ההורים שלי נפגשו בנפרד אבל לא כולנו ביחד, אנחנו ארבעה עשר אנשים. הפגישה הולכת להיות מאוד מרגשת ואני כבר מחכה לה בקוצר רוח".
ההכרזה על סגר של שלושה שבועות (בשלב הראשון), הייתה מחד צפויה, ובכל זאת הרסה תכניות של משפחות רבות שקיוו למפגש משפחתי שנמנע מהם בפסח. אלא שבממשלה חשבו אחרת. "אם מישהו ייסע לפני החג למשפחה, הוא יצטרך ככל הנראה להישאר שם שבועיים. לא נוכל לנסוע להורים במרחק של יציאה מהעיר", הבהיר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי.
אבל לא עניין פעוט כמו הנחיות ממשלתיות יעצרו את הישראלים. כשהדלת סגורה, נכנסים דרך החלון. ואם אי אפשר לחגוג בערב החג בשישי, תמיד אפשר להתכנס לפני.
"אחרי שהבנו שלא נצליח לחגוג את ראש השנה ביחד בגלל הסגר, החלטנו שניפגש כולנו אצל אחד מבני המשפחה בשעה 10:00 בבוקר ביום שישי", אומר אילן, תושב הצפון. "למפגש יגיעו מכל מיני נקודות בארץ והמטרה היא לסיים את האירוע עד 12 בצהריים כדי שכולם יוכלו לחזור עד 14:00 לביתם ולהיכנס לסגר.
עבור אילן ומשפחתו מדובר בפתרון הכרחי. "כמובן שהחוויה היא לא אותו הדבר, אך ההרגשה הייתה מאוד קשה אחרי שהכריזו על הסגר אתמול והרגשנו שאנחנו חייבים להיפגש במסגר החוק, רגע לפני שכל אחד מסתגר בביתו למשך שלושה שבועות לאורך כל החגים".
משפחות אחרות לא חיכו להודעה הרשמית על הסגר, ומיהרו לדאוג לבני המשפחה. הוריה של נעמה ראו אותה בסוף השבוע האחרון ודאגו לצייד אותה בכל טוב. "מכיוון שידענו שגם את החג הקרוב לא נעשה ביחד אצל ההורים בחיפה מכיוון שאני גרה בתל אביב ואחי גר עם משפחתו בחולון אמי ביקשה שנגיע בסוף השבוע האחרון, וציידה אותנו עם אוכל לחג שנוכל לחמם בזמן אמת ועוגת דבש, שבטעות לא ייחסר לנו משהו ונוכל לפתוח את השנה עם טעם של בית ומשפחה".
"משהו לא הגיוני שפוגע בי"
משפחות אחרות ראו את הנולד ופשוט הקדימו את החג לשבת שעברה. טל מרום מכפר אורנים מספרת כי חגגה אצל אמה בארוחת שישי, "בגלל החשש מהסגר והאפשרות ששוב לא נקיים את החג החליטה אמי להזמין אליה את כל המשפחה, האחים ובני הדודים ולחגוג ערב חג ראש השנה מוקדם, העיקר שנהיה ביחד. עכשיו, עם הטלת הסגר וההגבלות אנו מרגישים שעשינו טוב וטוב שכך".
אושרת זלמנסון מראשון לציון החליטה להפתיע את משפחתה ולהקדים את ארוחת החג. "החלטתי להקדים את הארוחה בגלל השמועות שיגיע סגר בתקופת החגים, דבר שגרם לי למצב רוח נוראי. אפילו בחלומות לא האמנתי שגם בחגי תשרי יהיה על כולנו סגר, אך מיד הבנתי שאת התמונה שחווינו בליל הסדר( סגר) חוזרת לנו בחגי תשרי, אז במתכונת המשפחה הגרעינית שלנו וכדי לרומם את מצב רוחי החלטתי על ארוחת חג ביום שישי האחרון, אכלנו תפוח בדבש כדי להמתיק לנו את השנה החדשה, הרמנו כוס יין וברכנו לשנה טובה. ישבנו סביב השולחן ממש באווירת חג. מרגישה שעשיתי את הדבר הכי נכון שאפשר היה לעשות מבחינתי ובכך גרמתי לעצמי ולסובבים מצב רוח נהדר".
ליאור, בנה חשב כי הוא מגיע לארוחת שישי רגילה. ״הנחתי שאני מגיע לארוחה אחרונה לפני הסגר. כשהגעתי ראיתי שהשולחן נערך באופן חגיגי לפי מנהגי ראש השנה, ונקנו אפילו כלים מיוחדים להגשה ברוח החג. הייתי גאה באמא ואבא על עצם הרעיון ועל זה שהצליחו לא לספר לנו ולשמור בסוד".
אל מול כל מי שמוצא פרצות בתקנות, יש את אלה שמתכוונים לדבוק בתכנון המקורי ויהי מה. דריה, תושבת הדרום, מתכננת להגיע אל משפחתה ולחגוג את ראש השנה. "אני לא רואה שום הגיון בסגר בראש השנה. אני לא מבינה למה לגעת בחגים, ולהרוס לעם ישראל את החגים? למדנו לחיות עם הקורונה כי אין ברירה, אך לעשות איסור לחגוג עם המשפחות כי ההורים שלי גרים 100 ק"מ ממני? אני לא מקבלת את זה. אני לא מסכנת אף אחד. לא אלך להסתובב ללא מסיכה ולחגים ניסע מבית לבית אבל קשה לי לעשות משהוא שהוא לא הגיוני שפוגע בי".