משפחתנו משמשת כמשפחת אומנה במשך 20 שנים, במהלכן זכינו לגדל שלושה ילדי אומנה נהדרים. למרות ששלושתם כבר בוגרים, מבחינתנו האומנה לא נגמרה, להיפך. כשהגיעו לגיל 18, הגיל שבו הם רשאים להתחיל לנווט את חייהם כרצונם, הם היו אלו שבחרו בנו. הם החליטו להמשיך להיות חלק ממשפחתנו ובראש השנה האחרון ישבנו לשולחן החג בהרכב מלא (כמעט) והודינו על הכוח המשפחתי שלנו, שהביא אותנו למעמד זה.
הגענו להיות משפחה אומנת בתקופה שבה עבדתי בחינוך מיוחד ומישהי מהעבודה סיפרה לי שלקחה לטיפולה שני ילדי אומנה. ברגע ששמעתי את הסיפור, נדלק אור בתוך הלב שלי. ראיתי את זה כאתגר יוצא מן הכלל. שוחחתי עם אשתי והיו לה כמה השגות, ולכן הרמנו טלפון לעמותת "אור שלום" ושם הסבירו לנו במה מדובר. השלב הבא היה לדבר עם חמשת הילדים הביולוגיים שלנו, שגם להם היו הרבה שאלות. עובדת סוציאלית של העמותה ענתה על כולן ולאחר מכן, החלטנו ללכת על זה. לאחר מיונים ארוכים וקורס הכנה, גילינו שעברנו את כל השלבים, התקבלנו להיות משפחת אומנה.
הילד הראשון שהגיע אלינו היה בן 5. היום הוא כבר נשוי והקים משפחה משלו. שנתיים אחרי שלקחנו את הילד הראשון, בחרנו לצרף למשפחה ילדת אומנה, שהיום היא סטודנטית באוניברסיטה. הילד השלישי הגיע אלינו לפני כשנתיים, כששימשנו עבורו משפחה מארחת, רק לתקופת החופש הגדול. חלפו חודשיים והילד, שהיה אמור לעבור לפנימייה, סירב לעזוב את הבית שלנו. הפכנו להיות משפחה אומנת שלו והיום הוא חייל בצה"ל.
"כשאני אגיע לגיל 18, בטח כבר לא תרצו אותי"
כששואלים אותי מהם האתגרים בגידול ילדי אומנה, אני אומר שהאתגר הכי גדול הוא יצירת אמון. אחרי הכול, אנחנו לא ההורים הביולוגיים של הילדים הללו. גם שנים אחרי שגדלו בבית שלנו, היינו צריכים להוכיח להם שאנחנו עדיין שם בשבילם, שאנחנו לא הולכים לשום מקום. צובט בלב לשמוע מילים כמו: "כשאני אגיע לגיל 18, בטח כבר לא תרצו אותי. אני אצטרך ללכת מפה". היינו מסבירים להם שוב ושוב: "מה פתאום, אתם נשארים אתנו". היה צריך לרכוש את אמונם גם כשהם היו יותר בוגרים. אבל דווקא בגלל שהקשר המשפחתי הזה לא מובן מאליו עבורם, אותם ילדים מעריכים אותו פי כמה וכמה.
הרגע הזה, שבו ילד אומנה קורא לך בפעם הראשונה "אבא" ונפתח אליך, כשהוא מתחיל לספר לך מה עובר עליו, הוא רגע מכונן ומרגש מאין כמוהו. אחד מהילדים נפתח דווקא לאחת מהבנות הביולוגיות הבוגרות שלנו והקשר הייחודי שנוצר שם, מראה עד כמה הילדים הביולוגיים יכולים להיות משמעותיים באומנה.
במשך 20 השנים האחרונות, היו לנו אתגרים רבים מספור. כולנו נאלצנו להתפשר, לתת מעצמנו, לפנות מקום, לוותר למען מישהו אחר. מה שהדריך את דרכנו היה אמונה. אמונה בנו כהורים, שיודעים כיצד לגדל ילדים מאושרים ובריאים. אמונה בנו כמשפחה, שיודעת להתלכד גם ברגעים קשים ולצלוח אותם. אמונה בילדי האומנה, שהם מסוגלים להתגבר ולהצליח. לצד זאת, קיבלנו ליווי צמוד ממנחת האומנה של "אור שלום" וילדי האומנה שלנו הפכו מילדים שעתידם היה לא ברור, לצעירים שיש להם עתיד.
יש אנשים שרואים את האתגר בחיים בלנסוע רחוק, לראות עולם ולעשות טרקים ויש את האנשים, כמונו, שמוצאים את האתגר ליד הבית. החלטנו להעניק לילדי האומנה שהגיעו אלינו בית חם. בו זמנית, לא ויתרנו וראינו גם עולם. נסענו לטייל וגם טסנו לחו"ל לטיול שורשים. עם ילדי האומנה כמובן. הרי אנחנו משפחה אחת.
ארגון "אור שלום" מחפש בימים אלה משפחות אומנה לכ- 35 ילדים ממקומות שונים ברחבי הארץ. משרד הרווחה מעניק לכל משפחה תקציב חודשי להוצאות גידול הילד, וזאת במטרה שהאומנה לא תהפוך לנטל כלכלי על המשפחה. המשפחות שיזכו לשמש כמשפחות אומנה, יעברו ב"אור שלום" קורס הכשרה וגם ילדיהם יזכו לסדנת הכנה לקראת קליטת ילד חדש בבית. עובדת סוציאלית של הארגון תלווה את המשפחה לכל אורך הדרך, ותסייע בפתרון קשיים ודילמות בתהליך האומנה. עם קליטת הילד/ה במשפחה חדשה, זכאי אחד ההורים לחופשת לידה על פי חוק. משפחות המעוניינות להיות משפחות אומנה מוזמנות לפנות ל"אור שלום" בטלפון 03-5417000 או במייל Omna@Orr-Shalom.co.il .