ביום חמישי הקרוב תעמוד ד', בת 29 ממרכז הארץ, בפני בחירה בלתי אפשרית: האם לתת לרשויות לקחת ממנה את בנה הבכור לפי צו בית משפט ולהשיבו לאביו שבהולנד, או להצטרף אליו יחד עם בנה הצעיר, כשהיא מסתכנת במעצר כשתדרוך על אדמת הולנד.
לפני יותר מעשור נסעה ד' להולנד במטרה ללמוד רכיבה על סוסים. היא הכירה שם את ס', אבי שני ילדיה – הבכור בן חמש והקטן בן שלוש. לפני כשנה וחצי, לאחר שלדבריה גילה האב אלימות כלפיהם, לקחה את שני הבנים וחזרה איתם לישראל. במשך חמישה חודשים, כך היא מספרת, לא שמעה מהאב – ואז הגיעה התביעה להחזיר את הילדים.
"אם אשוב עם הילד להולנד, כנראה שייעצרו אותי"
על פי אמנת האג, שישראל חתומה עליה, מחויבת האם להשיב את בנה להולנד – כיוון שהוא הוצא מהמדינה שלא כחוק, ולכן נחשב לחטוף. כך הכריעו בישראל גם שלוש ערכאות בית המשפט. הבן הצעיר, לעומת זאת, לא הוכר על ידי אביו במשרד הפנים ההולנדי, ולכן הפסיקה לא חלה עליו. כעת צריכה ד' להחליט מה לעשות, כאשר היא עומדת בפני בעיה חדשה.
"כל פסקי הדין התבססו על זה שאני יכולה לחזור עם הבכור להולנד, וכך לא ייגרם נזק לילד", היא מספרת ל-mako הבוקר. "בשבוע האחרון גילינו שמשטרת ההגירה בהולנד לא מוכנה לתת לי אישורי שהיה, כי האבא הגיש נגדי גם תלונה פלילית במשטרה על חטיפה. אם אטוס להולנד, יש שני תסריטים: או שיעצרו אותי, ייקחו את הילד ויעכבו אותי לחקירה, או שייקחו את הילד ואותי לא יכניסו בכלל למדינה".
לדבריה של ד', ההחלטה להוציא את הילדים מהולנד התקבלה אצלה בעקבות עצה של עורכת הדין המקומית שסייעה לה, בזמנו. "הוא היה אלים כלפינו במשך תקופה ארוכה, אבל הקש ששבר את גב הגמל היה כשהוא בעט בי כשהילד הקטן היה על הידיים שלי, ופגע גם בו. הגשתי נגדו תלונה במשטרה - והם הפעילו את המרכז לאלימות במשפחה. התחילו הליכים נגדו, אבל בינתיים הוא היה משוחרר, חופשי ורדף אותנו. עורכת הדין שלי אמרה לי קחי את הילדים וסעי".
"הפשע שלה הוא שהיא קיבלה ייעוץ לא טוב", פוסק עורך הדין של ד', שמואל מורן. לדבריו, הפסיקה לפי אמנת האג היא טכנית, אבל גם בהמשך הוא צופה לד' קשיים. "בית המשפט בהולנד, לכאורה, צריך יהיה לדון בכל מה שקשור במשמורת העתידית על הילדים - אבל מן הסתם, העובדה שהיא חטפה אותם תפעל לרעתה, כמו גם העובדה שהיא לא הולנדית, אין לה מעמד חוקי בהולנד והיא תהיה בעמדה הרבה פחות חזקה ממנו במהלך המאבק המשפטי על הילדים".
"לאבא אין שום עניין בילדים האלה, זה סתם מאבק על שליטה"
"זה מסע נקמנות, האבא לא מסוגל לגדל ילד", אומרת ד'. "הוא פנה לרווחה, דיווח שאני מסוכנת לילדים. נציגי הרווחה ביקרו אצלי בבית, וכמובן שקיבלנו דו"ח מעולה. בכלל לא אכפת לו שזה יהיה על חשבון הילדים, הוא צריך את הנקמה שלו", היא אומרת. "האב לא התעניין בילדים במשך שנה וחצי", מספר גם עו"ד מורן. "הוא לא בא לבקר אותם בארץ, לא משלם מזונות, לא כתב להם מזל טוב ליום ההולדת. אין לו שום עניין בילדים האלה והוא לא עשה שום פעולה שמראה את הרצון שלו להיות אבא. זה סתם מאבק על כבוד ושליטה".
"האם ביצעה חטיפה", אומרת לנו עו"ד ורדה אפרת, המייצגת את האב בבית המשפט בישראל. "היא חטפה את שני הילדים וניסתה לנצל את החוק ההולנדי, שהוא שונה מהחוק במדינת ישראל לגבי זכויות משמורת של אב על ילדיו. בהולנד אב שאינו נשוי צריך להירשם בנוסף לרישום כאב גם בפנקס אחזקות. האם סירבה שהאב יירשם לגבי הילד הצעיר, וניסתה לטעון שבית המשפט מפריד בין אחים - בעוד היא זו שמפרידה ביניהם".
עו"ד של האב: האם הייתה צריכה לנהל את עניינה בבית משפט בהולנד
בנוסף, טוענת עו"ד אפרת שטענות האם בעניין אלימות במשפחה נדחו והופרכו על ידי בית המשפט. "האב כשיר, הוא הגיע לארץ להעיד והיה בקשר עם הילדים. הוא שילם הון עתק לעו"ד שייצג אותו בבית הדין לענייני משפחה - מאות אלפי שקלים, זהו לא סכום שמשלמים כאשר לא אכפת מילדים. האם קורעת את הילדים מאביהם ומזכותו לגדל את ילדיו. לא יעלה על הדעת שאשה ישראלית נוסעת לחו"ל, מכירה גבר, עושה ילדים - וברגע שנשבר לה ממנו לוקחת את הילדים ומבצעת חטיפה. הילדים האלה הולנדים, יש להם שמות הולנדים, הם אזרחי הולנד. היא הייתה צריכה לנהל את עניינה בבית משפט בהולנד - ואם רצתה לחיות בישראל הייתה צריכה לקבל אישור מבית משפט בהולנד". האבא, לדבריה, לא מתכנן לקרוע את האחים זה מזה – אלא מקווה שהאם תחזור להולנד עם שני הילדים.
בימים האחרונים מנסה ד' לגייס כל עזרה למען המאבק שלה – היא מפרסמת בפייסבוק את הסיפור הכאוב, ומבקשת סיוע כספי למימון ההליך המשפטי. "בינתיים הוצאנו מעל מיליון שקל רק על הוצאות משפטיות", היא אומרת. "כל תרומה קטנה תעזור לנו. אני יודעת שאני צריכה לפנות לתקשורת, אבל פשוט אין לי זמן לזה – איכשהו בתווך אני גם מגדלת שני ילדים לתפארת".
היא עוד לא יודעת מה תעשה ביום חמישי הקרוב, כאשר האבא יגיע לקחת את בנו. "אני עוד לא מאמינה שדבר כזה יכול לקרות. החלטת בית המשפט התבססה על ההנחה שאני יכולה לחזור להולנד, אבל כרגע המצב הוא שאני לא יכולה לחזור. זה לא אנושי שמישהו ייקח את הילד ממני. אנחנו לא תיק מספר כך וכך עם הילד ר'. זה הילד שלי".