מבלי להדרש לשאלה הפילוסופית בנוגע לרמת האושר שילדים מכניסים או לא מכניסים לחייהם של ההורים, הרי שעל דבר אחד אפשר להסכים: הם בהחלט מורידים את רמת העושר. לגדל ילד זה ענין יקר, ולמרות שאולי כרגע זה נראה לכם ככה – ההוצאה על חיתולים היא ממש לא נוראית בהשוואה להון שתצטרכו לוותר עליו בשביל צאצא. שלא לדבר על שניים ומעלה.

הדבר הראשון שגידול ילדים מצריך מאיתנו חוץ מסבלנות אין קץ הוא מקום פיזי. לכן המעבר מרווקות לחיי משפחה עם ילדים כרוך בדרך כלל במעבר לדירה גדולה יותר. בשנת 2016 פרסם אגף שומת המקרקעין של משרד המשפטים מחירון של ממוצעי דירות 4 חדרים ב-16 ערים בארץ. במקום הראשון נמצאת כמובן תל אביב, עם מחיר ממוצע של 3.09 מיליון שקל לדירה, ואילו במקום הנמוך ביותר נמצאת באר שבע עם מחיר ממוצע של 1.06 מיליון שקל. מנופחת ככל שתהיה בועת הנדל"ן, אי אפשר להתווכח עם זה שבמחיר של דירה אחת בתל אביב אפשר לרכוש 3 דירות בבאר שבע.

הוצאות קבועות נוספות שיש לקחת בחשבון הן כמובן עלויות של גנים, חוגים, אוכל ונסיעות. כל אלה יכולים להיות סכומי עתק במצטבר, וכמובן שהעלות של כל הוצאה והוצאה עשויה להשתנות דרמטית באזורים שונים בארץ. הדיון על פערי המחירים בין המרכז לפריפריה אינו חדש, ויש משפחות שמחליטות לעשות את הצעד ולעבור מהמרכז על מנת להוזיל את עלויות גידול הילדים, ושל יוקר המחייה בכלל. האם ההוצאות שלהן באמת פחתו בצורה משמעותית? האם יש הוצאות שדווקא התווספו? מה הם הרוויחו כתוצאה מהמעבר מבחינת החיים עצמם? והאם הם ממליצים על המהלך? פגשנו כמה משפחות כאלה, וזה מה שהיה להם לספר לנו.

"הרגשנו הקלה מאוד גדולה"

המשפחה של ליאת אביב, יועצת תקשורת, מומחית לשיווק באינטרנט ומנכ"לית סקופ יחסי ציבור מונה ארבע נפשות: ליאת בת 41, בעלה בן 42, הגדולה בת תשע והקטנה בת שבע וחצי. ליאת ומשפחתה גרו במשך שנים ברמת גן, בהמשך עברו לראש העין ולפני חמש שנים, כשהגדולה הייתה בת ארבע והקטנה בת שנתיים וחצי, עברו לקיבוץ סער ליד נהריה. לפני המעבר גרה המשפחה בדירת 80 מטר בבניין, ולאחר המעבר לצפון עברו  לבית פרטי בגודל של 110 מ"ר שכולל גם גינה. וככה נראות ההוצאות של משפחת אביב לפני ואחרי המעבר.

ליאת אביב (צילום: Angelika Istomina)
ליאת אביב | צילום: Angelika Istomina

איך הגיבו הבנות שלך למעבר?
"הבת הגדולה הגיבה למעבר בקלות בין היתר כי נכנסה לגן טרום חובה וגם ככה הייתה בשלב הזה מחליפה גן. הקטנה דווקא חוותה יותר קשיים. הייתה לה קבוצת חברים וחברות איתם גדלה מגיל חמישה חודשים והיה לה קשה להסתגל. כתוצאה מכך היא הפכה להיות הילדה הבעייתית בגן. שנה לאחר מכן נכנסה לגן עירייה אליו הלכה במשך שנתיים והשגרה לאורך זמן עשתה את שלה ומצבה השתפר פלאים. השתלבה ויצרה חברויות והיום היא כבר לחלוטין אחרי זה."

התרחקתם מחברים וממשפחה?
"בעקבות המעבר התרחקתי מאחותי הקטנה שגרה בקרית אונו ומזוגות חברים טובים. שמרנו עם חלקם על קשר אך המפגשים כבר לא תכופים כשהיו, מן הסתם. בעיקרון, עברנו לצפון כדי להתקרב למשפחה של בעלי  ולמשפחה שלי וזה אכן הצליח".

מה דעתכם על כך שמערכת הבריאות ובחלק מהמקומות גם מערכת החינוך נחשבת פחות טובה בפריפריה?
"אני לא חוויתי את זה. בעלי עבר ניתוח לפני מספר שנים במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה והיה לו מנתח מעולה. אם יש צורך בבעלי מקצוע ספציפיים, נוסעים למרכז. אני עובדת בתחום התקשורת ולכן אם ללקוחות שלי יש צילומי אייטמים בטלוויזיה, אני נוסעת למרכז ולקחתי את זה בחשבון. זה מחיר שאני מוכנה לשלם כדי ליהנות מאיכות החיים בצפון. לגבי מערכת החינוך - אנחנו במערכת החינוכית הקיבוצית והיא מצוינת. בחוויה שלי מבחינת מערכת החינוך והגנים דווקא חווינו עליה ברמה."

יש תחומים שבהם המעבר מהמרכז לפריפריה דווקא הוסיף עלויות שלא היו קיימות קודם?
"לא. כמעט בכל תחומי החיים העלויות ירדו. גם במזון הרגשנו הקלה מאוד גדולה, בעיקר על פירות וירקות. בנוסף, בגלל שעברנו לאזור שמוגדר כאזור עדיפות לאומית א', אנחנו מקבלים נקודות זיכוי ממס הכנסה ולכן משכורת הנטו שלנו גבוהה יותר".

את ממליצה למשפחות שגרות כיום במרכז לעבור לפריפריה?
"בהחלט. רמת החיים עלתה, הלחץ הנפשי ירד ובעלי מצא עבודה טובה יותר. איכות החיים עלתה משמעותית. יותר טבע, פחות פקקים, יותר רוגע ופחות פקקים. לפני כן עבדתי כארט דירקטורית בחברת הייטק באזור הבורסה ברמת גן ובזבזתי הרבה זמן מדי יום על עמידה בפקק. לאחר המעבר מצאתי עבודה כמנהלת מחלקת אונליין מרקטינג בחברת לואוטק בצפון, אבל למרות שמדובר בלואוטק, מבחינת התפקיד מדובר בשדרוג כי הידע איתו הגעתי היה מאוד מתקדם ביחס לצוות הקיים".

מה הטיפ שלך למשפחות ששוקלות לעשות צעד כזה?
"להתחיל בלמצוא עבודה. לשלוח קורות חיים עם כתובת בצפון. לברר מיהן חברות ההשמה החזקות בכל תחום בצפון ולפנות אליהן. לאחר שמצאתם עבודה, לחפש בית באזור המוגדר כעדיפות לאומית המקנה הטבות מס משמעותיות. לרשום את הילדים לחינוך קיבוצי שמעניק הרבה מאוד והאיכות שלו גבוהה. וכמובן, ליהנות".

"המשפחה כבר לא כל כך באה לבקר"

גם משפחת ורסנו, החליטה לעזוב את חולון לפני חצי שנה עם ילדיהם בני ה-15, 11 ו-8 ולעבור לכרמי גת. אם המשפחה, אודליה ורסנו, מספרת שכתוצאה מהמעבר עלתה רמת החיים שלהם ובעוד שבחולון הם גרו בשכירות בדירת 4 חדרים בעלות של כ-4,500 שקלים לחודש, בעקבות המעבר יכלו להרשות לעצמם לרכוש דירה וכיום הם מתגוררים בדירת 5 חדרים הנמצאת בבעלותם. בנוסף, מספרת אודליה שהופחתה עלות החוגים ב-50% וגם בקניות החודשיות ברשתות המזון שבעיר קריית גת הם חווים הבדל. יחד עם זאת, בגלל שעבודתה של אודליה מרוחקת, הוצאות הדלק של המשפחה דווקא עלו.

איך הילדים התמודדו עם המעבר ואיך הייתה ההסתגלות שלהם מבחינה חברתית?
"ההתמודדות של הילדים עם המעבר לא היתה קלה בכלל והגילאים של שלושתם הם גילאים לא פשוטים למעבר כזה. בהתחלה כל אחד מהם חווה קשיים חברתיים ולנו כהורים היה קשה מאוד לראות את הקשיים שלהם אבל בסוף ילדים מסתגלים מהר ואחרי תקופה לא ארוכה הם רכשו חברים."

התרחקתם מהמשפחה?
"למרבה הצער כן, ישנה התרחקות מהמשפחה שגרה באזור המרכז. לא כל כך באים אלינו לביקור וגם אנחנו פחות נוסעים למשפחה."

אודליה לא מתחברת לטענות כנגד מערכת החינוך בפריפריה. מערכת הבריאות היא כבר סיפור אחר. "על מערכת החינוך אין לנו תלונות, ואני לא חושבת שהיא פחות טובה. לגבי מערכת הבריאות אני נאלצת להסכים והיא הרבה פחות טובה מאשר במרכז. אין מספיק שירותים ואין מספיק רופאים מקצועיים וצריך לצאת מהעיר על מנת ללכת לרופא מקצועי."

 את ממליצה למשפחות לעבור?
"בהחלט כן. בעבר אני הייתי זו שלא רצתה לעזוב את המרכז אבל במבט לאחור והיום כשאני בת 40, אני מרגישה שהתעקשות שלי בעבר להמשיך ולהתגורר בחולון לא הייתה לטובתי. שווה להתרחק בשביל לזכות בדירה גדולה יותר שהיא בבעלותנו. בנוסף, הירוק מסביב והשקט שווים את הכל. אי אפשר להגיע לתחושות האלה במרכז".

איזה טיפ אתם יכולים לתת למשפחה ששוקלת לעשות צעד דומה לשלכם?
"החיים קצרים, שווה לנסות ולהעיז. במקרה הכי גרוע, תמיד אפשר לחזור. כדאי לזכור שהמדינה שלנו קטנה, המרחקים קצרים ובסוף מתרגלים להכל."

ליאת קנזי
ליאת קנזי
 

עוד אחת שעזבה את המרכז לטובת קריית גת היא ליאת קנזי, הבעלים של חברת "ליאת קנזי נכסים ונדל"ן" בקריית גת, ומהתומכות הגדולות בצעד של עזיבת המרכז לטובת הפריפריה. "ראשית, אני עצמי תושבת חוזרת לקריית גת. גדלתי בעיר, עזבתי ובמשך 17 שנה חייתי במרכז", מספרת קנזי. "לפני כעשור חזרתי לקריית גת ונדהמתי לראות עד כמה התפתחה התעשייה בעיר: יש פארק תעשייה גדול וכמובן את חברת אינטל. גם דרכי הגישה אל העיר ולמרכז התפתחו מאוד בשנים האחרונות ובזכות כביש 6 ורכבת ישראל אפשר להגיע למרכז תוך 35 דקות".

לגור רחוק, לעבוד במרכז

אורטל ברוך, יועצת משכנתאות, יועצת לכלכלת המשפחה ולעסקים, מציעה כמה דרכים להקטנת העלויות החודשיות למשפחה ומתייחסת לשאלה האם כדאי למשפחה לעבור ממרכז הארץ לפריפריה כדי להקטין את העלויות השוטפות. "כ-80 אחוז מכלל האוכלוסייה חווים קשיים כלכליים ברמה כזו או אחרת, ובשנים האחרונות חלה צמיחה משמעותית בחובות משקי הבית", מסבירה ברוך. "לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2017 כ-67.5 אחוז מהישראלים חיו בדירה שבבעלותם, ואילו בשנת 2018 ירד השיעור ל- 66.5 אחוז. נכון לשנת 2018 עומד ההחזר החודשי הממוצע על משכנתא על כ-3,400 שקל ואילו שכירות ממוצעת עולה כ- 3,200 שקל לחודש. הוצאות על שכירות או משכנתא מהוות כ-20 אחוז מתוך ההכנסה הפנויה הממוצעת, וקשה מאוד אחרי כל ההוצאות השוטפות להצליח לחסוך".

מה הפתרון?
"אחת הפעולות שניתן לעשות היא לעבור מהמרכז לפריפריה, וכך להפחית משמעותית גם את עלויות השכירות או החזר משכנתא, וגם להקטין משמעותית את ההוצאות השוטפות על חינוך. משרד החינוך מתקצב בתקציבים גבוהים הרבה יותר אזורים פריפריאליים, ובחלק מהאזורים הפריפריאליים אפשר למצוא גם הסעות מסודרות ומסובסדות למוסדות החינוך. כשמביאים בחשבון את העובדה שהתשתיות התחבורתיות רק הולכות ומשתפרות, אפשר בהחלט לנהל חיים טובים בפריפריה ולעבוד במרכז".

מה החסרונות במעבר כזה?
"חשוב לדעת שמהרבה היבטים הפריפריה עדיין לוקה בחסר. בהרבה מקומות על אף תקציבי החינוך, בתי הספר עדיין מדורגים במיקומים נמוכים יותר מאשר בתי ספר וגנים של המרכז וגם הנגישות לשירותי בריאות בחלק ניכר מהמקומות הפריפריאליים לוקה בחסר משמעותי ביחס למרכז. בסופו של דבר ההחלטה היא כמובן אישית, וכל משפחה צריכה לעשות את השיקולים שלה".