כבר זמן מה שהתמונות הקלאסיות של 'סבא וסבתא' כפי שהן מופיעות בספרי הילדים הישנים - צמד ישישים לבני שיער, כפופים, ממושקפים ואוחזי מסרגות - ממש לא משקפות את המציאות. למעשה, התיאור מתאים יותר לסבא וסבתא רבא, וגם לא תמיד. רוב הסבים של היום עוד עובדים, מנהלים חיי חברה שוקקים, חלקם יוצאים לדייטים, משתתפים בתחרויות ספורט אתגרי ופעילים בפייסבוק. מה שכן משותף ביניהם לבין הסבים של פעם היא האהבה העצומה לנכדיהם, והרצון לבלות איתם, שרק גדל.
סקר אינטרנטי גדול ויחיד מסוגו שנערך ביוזמת פורטל מוטק'ה, אתר לבני 50 פלוס, ובו השתתפו כאלפיים נסקרים בגילאים אלו, מראה בדיוק כיצד השתנו הסבאות והסבתאות בשנים האחרונות.
"לא רוצים להיות הורים שוב"
על פי הסקר, תדירות הביקורים אצל סבא וסבתא גבוהה משמעותית מבעבר: 46% מהסבים והסבתות נפגשים עם נכדיהם בתדירות של אחת לשבוע, 21% נפגשים עם נכדיהם בתדירות יום-יומית, 17% אחת לשבועיים, ורק 9% מהנשאלים סיפרו כי הם רואים את נכדיהם אחת למספר חודשים. 38% מהסבים והסבתות היו שמחים להיפגש עם נכדיהם בתדירות גבוהה יותר, או שאינם מסופקים מתדירות המפגשים והיו שמחים לשנות זאת. לעומתם, 34% ענו שהם מסופקים מהתדירות בה נפגשים עם נכדיהם. 3% מהנשאלים אף טענו שהם נפגשים עם נכדיהם יותר מדי.
רבים מהריבים בין הורי הילדים להוריהם שלהם, ועניין זה חזק במיוחד בין אמהות וחמותיהן, נוגעים להתערבות הסבים בחינוך הילד. מדובר בנושא ותיק שיוצר לא מעט קשיים בתוך המשפחה. אולי זה יפתיע הורים רבים, אבל כאשר נשאלו הסבים על דעתם בנוגע למעורבות בחינוך הנכדים הדעה הייתה חד משמעית: 58% מהנשאלים אמרו שיש להשתדל שלא להתערב בחינוך כלל. 24% ענו כי לדעתם ההתערבות צריכה להיות במידה מועטה ו-13% חושבים שבשום אופן אין להתערב בחינוך הילדים. רק 5% מכלל הנשאלים טענו כי לדעתם יש להתערב במידה רבה בחינוך נכדיהם, נתון מפתיע לכל הדעות, המתריע, כנראה, על חוסר מודעות עצמית מצד הסבים, אך גם על שיפור ברגישות ובהבנה הבין-דורית.
ההורים ישמחו גם לשמוע כי 55% מהנשאלים לא מרגישים מנוצלים למטרות בייביסיטר, 15% ענו שכמעט ולא יצא להם להרגיש מנוצלים, 11% סיפרו כי מדי פעם הם מרגישים מנוצלים ורק 8% אמרו כי בדרך כלל הם מרגישים מנוצלים למטרות בייביסיטר לנכדיהם. 11% מבני הדור השלישי הצהירו כי הם אינם עושים בייביסיטר לנכדים כלל.
שאלה נוספת שהוצגה לסבים היא האם ניתן להגיד "לא" כשההורים מבקשים עזרה עם הנכדים. במקרה זה הדעות חלוקות. 35% מהנשאלים אמרו כי אינם מרגישים בנוח להגיד לא למתן עזרה עם הנכדים ו-30% מהנשאלים הודו כי הם מסרבים למרות שאינם מרגישים בנוח. מאידך, 35% הצהירו כי הם מרגישים בנוח לסרב לבקשת שמרטפות או כל עזרה אחרת אם זה לא נוח או מסתדר להם.
"תוצאות הסקר אכן משקפות את המציאות החדשה של השנים האחרונות", אומרת קרן גואטה, מנהלת פורטל מוטק'ה. "התקדמות הטכנולוגיה והמודעות לאורח חיים בריא מביא את סבא וסבתא למקומות חדשים. הם מעדיפים לבלות, לצאת, לטייל, ללמוד וליהנות מחיים. בנוסף לבילויים האישיים הם כמובן גם מאוד רוצים ושמחים להיות עם המשפחה, אבל התפקיד של 'השומרים על הילדים' כבר מזמן לא מתקבל אצלם כמובן מאליו".
"היום רוב הסבים והסבתות לא יהיו המטפלת, כפי שהיה נהוג פעם", אומרת ענת ליכטר, מלוות הורים ויועצת התפתחותית, "יש להם חיים ועיסוקים משלהם, והם ולא יצאו לפנסיה כדי להיות הורים שוב. כדאי להיערך מראש עם עזרה מספקת ולהבין מראש שזו הסיטואציה. כן מומלץ לנסות לשמר משהו קבוע, פגישה של יום או יומיים בשבוע, פחות בשביל להקל על ההורים, יותר בשביל זמן איכות עם הילד. מחקרים חוזרים ומראים שהילדים מאוד נתרמים מהזמן הזה. חשוב לקבוע מסגרת בה נפגשים, אחרת יהיו מריבות. כל צד צריך להצהיר כמה הוא צריך ומה הוא מוכן לתת. ויש להתנהל מול זה".
>> ומי עושה אצלכם בייביסיטר? ספרו לנו בתגובות
>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" כבר עשיתם לייק?
ואיך סופר נני בתור סבתא?