יום האב הבינלאומי מצויין היום (ראשון) ברחבי העולם ומפרגן לגברים של המשפחה. בעולם של היום, ברור לכולנו שהתפקידים של האמהות והאבות השתנו ושהציפייה מהם לתפקד באופן שונה השתנתה בהתאם בעשרות השנים האחרונות. בזמן שהנשים כלואות בתסביך הקריירה-אמהות הידוע, גם האבות לא מוזנחים וכלואים בתסביך מודרני משלהם, כי בין הפאסון הקולי שמצופה מהם לתחזק לרצון להיות הורים מתפקדים ומעורבים, נמצא בדרך כלל גבר מבולבל שלא בטוח מה הוא אמור לעשות.
בעוד נשים מקבלות מהחברה באופן תמידי מסרים לגבי האמהות המצופה מהן ותפקידן כמטפלות בילדים, גברים מוצנחים לתפקיד החדש ממקום אחר –פעמים רבות בהתנגשות למודלים עליהם חונכו ולפעמים מבלי שהחזיקו תינוק מעולם. לא בדיוק נתוני הפתיחה הכי פשוטים לאבהות חדשה, תסכימו. מה אפשר לעשות? קבוצה של אבות בקליפורניה החליטה לקחת את העניינים לידיים ולהקים את מחנה ה"טירונות לאבות".
אין כניסה לאמהות
אם דמיינתם מסדרים, מדים מעומלנים וטרטורים בצורת החלפת חיתולים בשלושים שניות, זוז! – אתם לא בכיוון. מחנה הטירונות הזה מוגדר על ידי המקימים כ"פעוטון בחדר ההלבשה". הכל התחיל ב-1990 בקליפורניה, כשכמה אבות החליטו לפגוש חברים שעומדים להפוך לאבות כדי לזרוק להם חבל הצלה ולהסביר להם מי נגד מי. במשך שלוש שעות תמימות האבות הטירונים צפו בוותיקים מאכילים, מחתלים, משחקים, צוחקים ומטפלים בתינוקות שלהם, בלי שום זכר לאמא בסביבה.
האבות ה"וטרנים" ולמודי הקרבות סיפרו על החוויות שלהם, נתנו עצות וחילקו תובנות, כך שהטירונים הבינו שהחששות שלהם שכיחים ושהם יכולים לעמוד במשימת האבהות. כמה חודשים אחר כך, אותם טירונים הפכו לווטרנים בעצמם והעבירו את הידע לקבוצת הטירונים הבאה.
כך זה נמשך ונמשך עד שב-1995 החליטו החברים להקים את ה"קרן לאבות חדשים”, שמטרתה להפיץ ולתפעל את מחנות הטירונות, כך שלכל ילד יהיה אבא שהוא יכול לסמוך עליו. "האבות מוצאים בטירונות שלנו סביבה תומכת ובטוחה בה הם יכולים לפתוח את הלב ולהתמודד עם הפחדים והדאגות שלהם", מסבירים מארגני הטירונות. "זה המקום שלהם להיות מאותגרים על ידי גברים אחרים וללמוד מניסיון של מי שכבר היה שם".
אולי תופתעו לשמוע, אבל הטירונות תפסה תאוצה וכיום אפשר להצטרף אליה בחמישים מדינות בארה"ב, והיא מועברת גם באנגלית וגם בספרדית. התופעה הפכה בינלאומית ואפשר למצוא את הטירונות לאבות גם בקנדה, באיטליה ואפילו ביפן. תשמחו לדעת שגם הגברים של בריטניה מגיעים לסדנאות של הקבוצה ו"מפקדי הטירונות" מקבלים פניות ובקשות מכל רחבי תבל.
נכון להיום, יותר מ-300,000 גברים הם בוגרי מחנה הטירונות לאבות חדשים, מספרים מפעילי הקבוצה. “אנחנו מגיעים רק ל-2% מהאבות החדשים בארה"ב אז העבודה שלנו עוד מרובה, אבל אנחנו מרגישים את השינוי”, הם כותבים באתר שלהם. "כל בוגר של הטירונות הופך לדוגמא ומופת במשפחה שלו והדור הבא של הגברים הצעירים מקבל אותם כדוגמא".