לנשים בלבד: מה יותר חשוב, משפחה או קריירה? ובכן, לפני שאתן עונות, כדאי שתדעו כי מחקר שנערך בארה"ב קובע כי מדובר בהחלטה היכולה להשפיע על הבריאות הנפשית שלכן. המחקר שפורסם החודש בכנס השנתי של האגודה הסוציולוגית האמריקאית, מצא כי אמהות שיוצאות לעבוד מאושרות יותר. אולם נשים עובדות שמצפות מעצמן להצליח גם בעבודה וגם בחיי המשפחה גילו יותר סימנים של דיכאון, מאשר אלו שהטילו בכך ספק והבינו שתחום אחד יבוא על חשבון האחר.
בעבודה יש יותר מפגשים חברתיים
"המחשבה של נשים כי הן יכולות לעשות הכל מגבירה למעשה את הרמה של תסמיני הדיכאון בהשוואה לנשים שהיו סקפטיות יותר ומראש לא ציפו שחיי העבודה והמשפחה יכולים להיות מאוזנים", מסבירה החוקרת קתרינה לאופ מאוניברסיטת וושינגטון בסיאטל.
לאופ ניתחה את התשובות של 1,600 נשים נשואות שהשתתפו במחקר שהתפרס על פני כמה שנים. המחקר התחיל בשנת 1987, אז הן ענו על שאלון שעוסק בתעסוקת נשים, עם שאלות כמו "האם נשים מאושרות יותר אם הן נשארות בבית ומטפלות בילדים?". שנים מאוחר יותר, כשאותן נשים היו בגילאי הארבעים לחייהן, הם נשאלו לגבי סימפטומים של דיכאון.
בדומה למחקרים קודמים, התוצאות הראו כי נשים עובדות גילו פחות סימפטומים מאלו שנשארו בבית. "אולי זה בגלל שבעבודה יש להן יותר מפגשים חברתיים, יותר גיוון בפעילויות והכנסה יותר גבוהה", אומרת לאופ.
למרות זאת, מתוך אלו שעובדות, המאושרות יותר היו אלו שבשאלון הראשון האמינו פחות כי ניתן לשלב בין הקריירה למשפחה. "זה קצת אירוני שלנשים שלא מצפות להיות מסוגלת לאזן בין העבודה לבין המשפחה יש בריאות נפשית טובה יותר מאשר לאלו שכן מצפות", ממשיכה לאופ.
למרות שהמחקר לא עונה על השאלה מדוע זה קורה, לאופ משערת כי נשים שרוצות לאזן בין שני התחומים בצורה מושלמת מבינות שבעולם העבודה המודרני זה מאוד קשה, והן מתמלאות בתסכול ורגשות אשם. "תבינו שאם אתן מרגישות שזה קשה לכן, זה בגלל שזה באמת קשה", היא מסכמת.
"אמהות צריכות לדאוג גם לעצמן"
"כולן רוצות להיות אמהות טובות. יש בישראל גישה המעודדת אמהות טוטאלית ששמה את הילד במרכז ולעיתים גורמת להורים לשכוח את הצרכים שלהם", מסבירה מיכל דיאמנט, פסיכולוגית, פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית. "נשים שמנסות להיות סופר וומן לוקחות מעצמן הרבה אנרגיה ושוכחות להכניס אנרגיה חדשה בבילויים או טיולים. מצב כזה גורם לשחיקה נפשית שיכולה להביא למריבות בין בני הזוג ואף לבעיות בריאות בחלק מהמקרים. האמא לא צריכה לכרכר סביב הילדים כל הזמן. היא צריכה לדעת גם לדאוג לעצמה".