זו אולי יכולה להיות ההחלטה הכי נכונה, ולגמרי הכי משמעותית, בחייכם, אך בואו נודה על האמת: גירושים, גם שהם מגיעים ממקום מאד נכון ושלם אינם דבר קל.
בין אם המחשבה רק חולפת לכם בראש ועדיין לא שיתפתם בה אף אחד או בין גם כבר גמלה ההחלטה בליבכם, הנה כל מה שתצטרכו להתחיל לחשוב עליו בתקופה המורכבת הזו. ושיהיה בקלות ובמהירות כמה שאפשר.
זקוקים לייעוץ משפטי? לחצו כאן
או: שעורך דין יחזור אליכם תוך 24 שעות
1. איסוף מסמכים: יש לא מעט כאלה שתזדקקו להם
נסו לאסוף כמה שיותר מסמכים להם תזדקקו בהליך הגירושין. שימו לב שאין חובה לאסוף את כל המסמכים על מנת להתחיל את ההליך:
א. נסח טאבו, שטר משכנתא, חו"ד שמאי, קבלות עבור שיפוצים,הסכם שכר דירה עדכני.
ב. תדפיסי חשבון בנק מהשנה האחרונה וריכוז יתרות.
ג. פרטי הלוואות, פרטי חובות, הסכמי הלוואה, הסכמי מתנה.
ד. לשכירים: 12 תלושי שכר אחרונים של שני בני הזוג, לעצמאים: אישור רו"ח על הכנסות בשנה שקדמה להגשת התביעה. לבעלי חברה: דו"ח מרשם החברות + פרטי המערך הכלכלי של החברה. למקבלי קצבאות: אישור קבלת קצבאות מהמוסד לביטוח לאומי עבור השנה האחרונה.
ה. רישיון רכב.
ו. פירוט כרטיסי אשראי מהשנה האחרונה, קבלות נוספות עבור רכישות מוצרי מזון והיגיינה, ביגוד והנעלה, קוסמטיקה, הוצאות רכב, בריאות, נייד, בילויים, חינוך, חוגים, צהרון, הוצאות אחזקת הבית (ארנונה, מים, חשמל, גז, ועד בית, עוזרת, אינטרנט, כבלים, טלפון ועוד) וכיוצ"ב.
ז. רשימת תכולת הבית.
ח. מסמכים רפואיים רלוונטיים שלכם ושל בני הזוג.
ט. תלונות במשטרה, באם ישנן כאלה.
י. מסמכים סוציאליים (עובדים סוציאליים, פקידי סעד).
יא. מסמכים משפטיים (הליכים משפטיים קודמים בין בני הזוג, הליכים משפטיים של אחד מבני הזוג הקשורים לגירושין).
יב. כתובה.
יג. עוד מסמכים שנראים לכם רלוונטיים, וגם כאלה שלא. עורך הדין שלכם כבר יסנן עבורכם את המסמכים החשובים.
2. במקרה הצורך, הצטיידו בחוקר פרטי
אם קיים חשד לבגידה מטעם בן הזוג השני, כדאי להצטייד בחוקר פרטי, אשר יאמת או יפריך את חששכם.
כמו כן, לפעמים בני הזוג אינם מודעים לכל המערך הכלכלי של המשפחה, ולכן יש לערוך חיפוש מקיף של כספים, נכסים ורכוש שיתכן ששייכים לכם ואינכם מודעים לכך.
3. וגם במכשיר הקלטה
אם נסיבות הגירושין שלכם הן נסיבות של איומים ואלימות (נפשית, מילולית, פיזית), הצטיידו במכשיר הקלטה קטן ויעיל, וברגע שאתם נמצאים ליד בן/ת הזוג הקליטו את המפגש עד סיומו. הקלטות אלה יעזרו לכם בהמשך התהליך להוכיח את טענותיכם.
כיום כמעט כל טלפון סלולרי כולל פונקציה של הקלטת שיחת טלפון ושל שיחות פנים אל פנים. רק חשוב לא לשכוח להטעין את הטלפון הנייד במלואו לפני, ולהתאמן בהפעלתו לפני השימוש על מנת למנוע אי נעימויות גדולות.
4. נסו לא לעורר חשד
במצב של הכנה לגירושין שלא בהסכמה, עדיף להפתיע את בן/ת הזוג עם אסטרטגיה מנצחת וכתבי תביעה מוכנים מראש, אחרת הצד השני עלול לפעול נגדכם, להעלים רכוש וכספים, לפנות לעורך דין, ויתחילו מריבות מיותרות בבית. לכן, עד למסירת כתבי התביעה לבן/ת הזוג, מומלץ לנסות להתנהג כרגיל, ולא לעורר חשד שהתחלתם בהליכי גירושין.
5. נסו לא להישמע לעצות של חברים/משפחה שכבר עברו את התהליך
הם מצידם רואים את עצמם כ"מומחים בגירושין" מה שלא תמיד נכון. רובנו מכירים לא מעט אנשים שעברו תהליך גירושין. אותם אנשים הם ארסנל של עצות, שלא יכולים לחכות ולהעביר את הידע והניסיון שלהם לחבר הבא. הבעיה היא שהאנשים האלה הם אינם עורכי דין המתמחים בתחום דיני המשפחה, אלא אנשים המתמחים בדיני המשפחה האישיים שלהם, ושל ההליך הפרטני שהם עברו עם בני הזוג שלהם – התמחות שאינה קשורה למקרה הפרטני שלך.
לכן, עם כל הרצון הטוב, ויש הרבה ממנו, אל תפעלו על פי עצות חבריכם הנאמנים, אל "תפתחו תיקים", אל תגישו תביעות/בקשות, ואל תחתמו על הסכמים שהורדתם מהאינטרנט או של חברים שלכם. אם תעשו כן, מרבית הסיכויים שתבצעו פעולות שיהיה קשה ויקר לתקן אותן. תמיד כדאי לא לפעול מהר אלא לפעול בחוכמה. אל תשכחו: אסטרטגיה היא כוח.
6. תתחילו לחפש עורך דין
בשלב זה רצוי למצוא עורך דין שהתמחותו הינה תחום דיני המשפחה בלבד, וביחד למצוא את האסטרטגיה הכי טובה עבור המקרה שלכם. מאחר ועורך הדין יהפוך להיות החבר הכי טוב שלך במהלך תקופת הליך הגירושין, עליך למצוא עורך דין אמפטי, שתוכל להתחבר אליו, שיבין אותך, שמדבר בגובה העיניים, והכי חשוב עו"ד הזמין גם לאחר השעות המשרדיות, בעיקר עבור מקרי חירום בדיני משפחה (וכאלה יש בשפע).
בעת בחירת עורך הדין, וודאו מי עורך הדין המטפל בתיק שלכם. וודאו האם עורך הדין שבחרתם מטפל בתיק שלכם בעצמו, או שהוא מעביר את הטיפול בתיק שלכם לעורך דין אחר שכיר במשרדו או למתמחה שלו.מאחר ונושא הגירושין הוא אחד מהנושאים הדיסקרטיים ביותר עבורכם, וחשוב לספר לעורך הדין שלכם את כל הפרטים, אל תמהרו לקחת עורך דין שאתם מכירים אישית, ושבשל כך אתם עשויים שלא לספר לו את כל הפרטים.
ההליך המשפטי בנושא הגירושין הוא הליך מאוד מורכב, ועליך לשכור את שירותיו של עורך הדין הטוב ביותר שידך משגת, בשלב הכי מוקדם שניתן, על מנת שלא תבצעו מהלכים שישמשו לרעתכם, ושלא ניתן יהיה לחזור מהם.
7. קחו בחשבון שמדובר בהליך ממושך, תבואו מוכנים נפשית
הליך הגירושין הוא הליך ממושך, ושום דבר לא קורה בין לילה. אם בני הזוג לא מגיעים להסכמות ביניהם, ההליך המשפטי יכול להימשך זמן רב, ויכול אף לנוע בין שנתיים ל-4 שנים, ולעיתים אף מעבר לכך.
אם כבר קיבלתם החלטה לסיים את מערכת היחסים עליכם לפעול במהירות בהתאם להנחיות הללו.
ואם אתם עדין מתלבטים, שמרו לכם את ההנחיות הללו ליום סגריר.
עו"ד שרונה מאיר בן זאב, עורכת דין לענייני משפחה, מגשרת מוסמכת ומייעצת במתחם פרקליטי IL