סיימתם להאשים את אמא בחרדת הנטישה שלכם? אוכלים סרטים על האזניים הבשרניות שהילדים ירשו מאבא? אם חסרו לכם סיבות להבין שהכל, אבל הכל מתחיל במשפחה - הנה מחקר שמראה שגם לדבר טריוויאלי, כמו סדר הלידה של האחים, יש השפעה על המשך החיים של הילדים.
פסיכולוגים מהמרכז האמריקאי להתפתחות הילד ערכו מחקר רחב היקף (שהתבסס על ניתוח מחקרים שונים בתחום שנאספו מרחבי העולם), והגיעו למסקנות נחרצות באשר להשפעה של סדר הילודה על משתנים כמו קריירה, בריאות, זוגיות, מעמד כלכלי ויחסים זוגיים.
בכורים. לפי תוצאות המחקר, בכורים נוטים להיות בעלי משמעת עצמית חזקה, והיו (בממוצע) אינטלגנטיים יותר מאחיהם הקטנים. לבכורים יש סיכוי גבוה ב-16% לסיים יותר מתואר אוניברסיטאי אחד, ונוטים לבחור במקצועות "יוקרתיים" (כמו רפואה או ראיית חשבון). גם במשרות ניהוליות בכירות, גילו החוקרים, יש רוב לבכורים. הסיבה? ההורים חסרי הניסיון נוטים להיות קפדנים יותר עם בכורים. בכורות ממין נקבה היו ב-13% שאפתניות יותר מבכורים זכרים. מאידך, בכורים בריאים פחות מאחיהם הקטנים - בין היתר, מכיוון שלא היו להם אחים גדולים שיחשפו אותם לחיידקים שונים מגיל צעיר כדי שיפתחו עמידות. בכורים מתחתנים מוקדם יותר מילדים אמצעיים או בני זקונים, ונוטים לעשות זאת דווקא עם פרטנרים בגיל קרוב לשלהם - לפי השערת החוקרים, פשוט מפני שהם התרגלו לעשות הכל כדי לרצות את ההורים.
"סנדוויצ'ים" נוטים להיות חברותיים יותר, ומצטיינים בעבודת צוות לעומת בכורים ובני זקונים. מכיוון שהם רגילים לא לקבל תשומת לב רבה, גורסים החוקרים, נוטים הסנדוויצ'ים לפחות התנהגויות מוקצנות ומפתחים אישיות סולידית יותר. הם בוחרים בקרייריות שמצריכות יחסי אנוש טובים - מקצועות טיפוליים, מכירות וכדומה. מבחינה בריאותית, הם עמידים יותר מאחיהם הבכורים, נוטים להיות רזים יותר ושיעור הילדים האמצעיים בקרב חולי הסוכרת נמוך יותר. עם זאת, הם נוטים יותר לפתח מחלות תשישות כרוניות, וכן מועדים יותר ללקות בווירוסים ובמחלות נדירות. ילדים אמצעיים מדרגים את אושרם במערכות יחסים במקומות גבוהים בהרבה מאחיהם הגדולים והקטנים, ולדעת החוקרים, מדובר בתוצאה ישירה של חוסר צורך בתשומת לב מתמדת, ויכולת להכיל אחרים.
בני זקונים. תשומת הלב המורעפת עליהם מההורים הבשלים ומהאחים הגדולים הופכת את הילדים הצעירים במשפחה לבעלי ביטחון עצמי גבוה, והם נוטים להיות פופולריים במיוחד בגן, בבית הספר ובהמשך החיים. עובדה מעניינת שגילו החוקרים היא שככל שפער הגילים בין האח הבכור לאח הצעיר גדול יותר, כך היחסים ביניהם טובים יותר והאח הצעיר מנסה לחקות את הבכור, כאילו היה "הורה שלישי". עם זאת, בני זקונים נוטים להצליח פחות מבחינה אקדמית, לפי החוקרים מפני שההורים שבעי הקרבות לא מקפידים איתם על משמעת כפי שעשו עם האחים שקדמו להם. הם נוטים יותר למקצועות יצירתיים, כמו פרסום, אמנות ומשחק. בענייני בריאות, בהתאם למודל שזיהו החוקרים לפיו ככל שיש יותר אחים גדולים מפתח הילד עמידות יתר בפני חיידקים, נוטים בני הזקונים לחלות פחות, אולם הם מפתחים יותר התמכרויות מזיקות (כמו סיגריות ואלכוהול) לעומת בכורים ואמצעיים. בני זקונים יבחרו במערכת יחסים שבה בן או בת הזוג יטפלו בהם, בדומה למודל שאליו הורגלו בבית.
ילדים יחידים. מכיוון שהם גדלים ללא אחים, ילדים יחידים נוטים להיות עצמאיים יותר, ולפתח קשרים אמיצים יותר עם חברים. גם כמבוגרים, הם מקיפים את עצמם במעגל חברים קרוב, ופחות קשורים למשפחה המורחבת. מבחינה לימודית ואקדמית, ההישגים שלהם דומים להישגים של בכורים, בעיקר בזכות השקעה הורית ניכרת. גם בתחום הקריירה, קווי המתאר של ילדים יחידים מזכירים את אלו של הבכורים, והם נוטים להגיע למשרות בכירות ולהישגים מרשימים. גם מבחינה בריאותית, הפרופיל של ילדים יחידים דומה לזה של בכורים, אולם הם נוטים יותר למחלות הנגרמות מסטרס. במערכות יחסים זיהו החוקרים הבדל משמעותי בין ילדים יחידים להורים נשואים לכאלו שהוריהם התגרשו בשלב מסוים. לדברי החוקרים, כאשר אין לילד אחים הוא הופך למעין "בן זוג מדומיין" של ההורה מהמין הנגדי, מה שעלול להקשות עליו לקיים מערכות יחסים בריאות בעתיד.
תאומים. מבחינה אישיותית, תאומים מתרגלים מגיל אפס ליחסים של אינטימיות יתרה וקרבה עמוקה. מצד אחד, זה מסייע להם מאוד במערכות יחסים עם פרטנרים עתידיים, אך מאידך עלול לגבות מהם מחיר שמתבטא בקושי להגדיר את עצמם, רצונותיהם וצורכיהם כאינדיבידואלים. כאשר הם רוכשים השכלה ומפתחים קריירה, התאומים מגיעים להישגים בהתאם למיקומם במשפחה (כלומר, האם יש להם אחים גדולים או קטנים), אולם החוקרים הבחינו כי תאומים מייחסים פחות חשיבות לגורמים חיצוניים כמו ציונים או שכר בהפקת הסיפוק שלהם מהעבודה או מהלימודים.
עוד במשפחה:
>> התאומות הזהות חגגו יום הולדת 103
>> אחים בדם: מה עושים כשהילדים רבים כל הזמן?
>> אלון שליו נעשה אלמן +3 בגיל 35