אז מה בעצם צריך הבן אדם? קצת אוכל, קצת שתייה ו...להחליף חיתולים? מחקר חדש מטלטל את עולם הפסיכולוגיה ומרגיז לא מעט אנשים שלא רואים בהורות את פסגת שאיפותיהם; המחקר טוען שאנשים ללא ילדים אינם ממצים את הפוטנציאל שלהם, ולא יכולים להגיע לשיא האושר.
בראש הפירמידה: הורות וזוגיות
את המחקר ערכו פסיכולוגים מאוניברסיטת בריטיש קולומביה שבקנדה, והוא מבצע מתיחת פנים לאחת התיאוריות הידועות ביותר בתחום הפסיכולוגיה: פירמידת הצרכים של אברהם מאסלו, משנת 1943. הפירמידה מתארת את הצרכים אותם צריך האדם לספק כדי להיות שלם עם עצמו, כשבבסיסה נמצאים הצרכים הפיזיולוגיים: רעב, צמא ותשוקה מינית.
כל שלב מבוסס על הקודם לו – לדוגמה, אם האדם רעב, הוא לא יעבור לשלב הבא בפירמידה כל עוד לא השביע את רעבונו. בראש הפירמידה עמד עד כה הצורך להגשים את הפוטנציאל היצירתי.
מומחים רבים טענו שצריך לעדכן את שלבי הפירמידה בהתאם להתפתחות המחקרית מאז ועד היום. "ההתאמות שבוצעו משקפות ממצאים מתחומי מדעי המוח והפסיכולוגיה ההתפתחותית", אומר דאגלס קנריק, אחד החוקרים. "הפירמידה הפכה עם הזמן מיושנת ופחות רלוונטית. הרעיון הבסיסי היה מעולה, אבל הוא פסח על כמה מהצרכים הבסיסיים ביותר של טבע האדם".
בגרסה החדשה תחתית הפירמידה נשארה כמעט זהה, אבל שינויים גדולים נערכו בראשה. השינוי הגדול ביותר – השאיפה להגשמה עצמית הוסרה ממנה לחלוטין. את השפיץ של הפירמידה מאכלסים עכשיו שלושה ערכים שמאסלו התעלם מהם: מציאת בן זוג, שמירה על קשר זוגי והורות.
לדעת החוקרים, הגשמה עצמית באמצעות יצירתיות היא בעצם צורך ביולוגי שמשרת את המטרה הסופית: מציאת בן זוג והפצת הגנים שלנו לדור הבא. "אפשר לטעון שנוצות הטווס יפות כמו עבודת אמנות, אבל לנוצות האלה יש מטרה ביולוגית ברורה – למשוך בת זוג", מסביר קנריק, ומדגיש: "התרבות אנושית היא מעבר לעשיית סקס והבאת ילדים לעולם. מדובר גם בגידול הילדים עד לשלב בו יוכלו להתרבות בעצמם. וכך, הורות יושבת בראש הפירמידה כמטרה הנעלה מכולן".
רק רבייה יש לנו בראש?
"אני חושבת שמדובר בעיקר בהסתכלות על אותה הפירמידה דרך פריזמה שונה", אומרת הפסיכותרפיסטית אופירה שור-לוי. "השינוי הגדול פה הוא שהם העזו לומר שרבייה, בעצם, היא כל מה שמניע אותנו. נושא המימוש העצמי הוא עניין של העשורים האחרונים. בתקופה של מאסלו כל נושא ה'עצמי' בפסיכולוגיה האמריקאית היה מאוד חזק.
"אני לא חושבת שמישהו יופתע מכך שזוגיות והורות הם הנושאים המרכזיים שמעסיקים אותנו. אלה ללא ספק הנושאים הבוערים ביותר לרוב המטופלים שלי שמעל גיל 25, כי רוב בני האדם לא רוצים להיות לבד. אבל אי אפשר להתעלם מכך שאצל רוב הנשים יש קונפליקט בין הגשמה עצמית להקמת משפחה, ואני לא יודעת אם הייתי מסכימה שכל ההגשמה עצמית תלויה בהורות ובזוגיות.
"הפירמידה הקודמת משקפת את דיכוי הנשים בכך שההורות לא מופיעה בה בכלל, אז כנראה שבמחקר החדש היה צורך ללכת למקומות מוקצנים לצד השני. סביר להניח שהמחקר יעורר הרבה חילוקי דעות ושבהמשך יהיה צורך לאזן אותו".