שני סיפורים מרכזיים בעולם התרבות הישראלי והעולמי בסוף השבוע עסקו ביחסים שבין אב ובתו. מצד אחד חשיפתה של גליה עוז על האלימות שחוותה מאביה עמוס עוז, הסופר הידוע, ואילו מצד שני הסרט על בריטני ספירס, שחשף כיצד אביה החורג השתלט על חייה, עד כדי כך שהיא לא יכולה לקבל שום החלטה לבד בקריירה שלה.
אמנם מדובר בסיפורים שונים לחלוטין, כשבראשון האב הוא המפורסם ובשני הבת היא הכוכבת, אך הם חושפים דמות אב שנוהגת בקיצוניות כלפי בתו וחוצה את הגבולות המוכרים, מתוך רצון לחנך. כדי להבין את הקושי בגידול ילדים כשאחד מבני הבית מפורסם ומצליח והשוני ממשפחות אלמוניות, נעזרנו בפרופ' עמירם רביב, דיקאן הפקולטה לפסיכולוגיה במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן, שמיפה עבורנו את הגורמים העיקריים לתופעה.
1. החשיפה עלולה לגרום ללחץ רב במשפחה
"להורים רבים יש מודעות לאחריות הרבה לשלום הילד והתפתחותו וכן מוטיבציה גבוהה ונכונות להשקיע בטיפוח הילדים שלהם ובקידומם. במובן זה, אין הבדל בין הורה מפורסם ומצליח להורה אחר; ההבדל היחידי הוא הדיווחים עליהם בתקשורת והצפייה בהם. חשיפה תקשורתית (שלעיתים נעשית ביוזמת ההורים) עלולה לגבות מחיר הנובע מכך שההתנהגות שלהם ושל הילדים נבחנת בזכוכית מגדלת, מה שעלול לגרום ללחץ רב בחיי המשפחה," מסביר פרופ' רביב.
2. הפרצוף האפל שמאחורי הקלעים
"נקודה חשובה נוספת היא שלכולנו תפקידים שונים. הסוציולוג המפורסם אירווינג גופמן בספרו הצגת האני בחיי יום יום, תיאר את ההתנהגות האנושית במושגים של משחק ותיאטרון. כולנו ממלאים בחיינו תפקידים שונים, חובה עלינו להתאים את התנהגותנו לנסיבות המשתנות. אינה דומה התנהגות השחקן על הבמה, להתנהגותו מאחורי הקלעים. את מרבית המפורסמים - המדינאים, הסופרים ושאר האמנים, אנחנו רואים כשהם על הבמה, שם הם ממלאים את תפקיד המפורסם. בדרך כלל לא מתאפשרת לנו הצצה להתנהגותם מאחורי הקלעים. פעם היה בכלל קשה להגיע לאחרי הקלעים. היום הם יותר נגישים וכך אנו רואים לא אחת את פרצופם האפל שמאחורי הקלעים. סיפורי קווין ספייסי ו-וודי אלן הם רק מקצת מהדוגמאות".
3. לחץ ומתח בקריירה עלולים לתת אותותיהם במשפחה
על השאלה - האם יש קשר בין העובדה שהורה או ילד הם דמות מפורסמת, לבין קשיים בחיי המשפחה והקשר הורים-ילדים? - עונה פרופ' רביב בניתוח עמוק. "כשמדובר במפורסמים, מתקיים בהם לא אחת אפקט ההילה", הוא מסביר, "אותה הטיה קוגניטיבית של הכללת יתר מתכונה אחת של האדם, לאישיותו השלמה. דהיינו אם הוא חכם, או מפורסם או מוכשר מאוד בתחום אז הוא גם אדם טוב והורה טוב ועוד שלל תכונות טובות, כפי שרובנו השלכנו על עמוס עוז, עד שבתו חשפה את מה שעברה כילדה. העניין הוא כפי שציינתי, שיכול להיות אדם גאון בתחום אחד ועדיין הורה בעייתי. אין הכרח שהורים מפורסמים יפגעו בילדיהם וכנראה זו לא התופעה השכיחה, אבל לחץ ומתח בקריירה עלולים לתת אותותיהם בחוג המשפחה. אמנים מוכשרים ורגישים עלולים לעיתים לשאת 'שריטה' פסיכולוגית מעברם הגורמת להם לקשיים בתפקוד ההורי".
4. הילדים בארמון המלכה הבריטית
"לעיתים יכולה להיווצר תחרות גלויה או סמויה עם דמות הורה מפורסם. כשיש ציפיות גבוהות מהילד, כולל ציפיותיו מעצמו, יש בהחלט סכנה של מתח ופגיעה בתפקוד הילד. בסדרה "הכתר" אנחנו מקבלים הצצה אולטימטיבית למה קורה לילדים הגדלים בבית המלוכה, מה שאולי מסביר למה המלכה אליזבת' טרם העבירה את כס המלכות לבנה המזדקן"
"מי שמצפה למתכון לגידול ילדים מאושרים ומתפקדים", מסכם פרופ' רביב, "אציין כי את נוסחת הקסם קבע כבר מזמן הפסיכיאטר הבריטי דונלד.ו.וויניקוט שדיבר על Good enough mother - אם טובה דיה. כלומר, הורה המספק את צרכי ילדיו במידה המתאימה - לא פחות מידי, אך גם לא יותר מדי, ובעיקר מנסה לא לערבב בין צרכיו לצרכיהם. המשמעות היא: להעניק חום, אהבה, ביטחון, אך גם להציב גבולות ובעיקר לא להגזים בשום דבר".