זה אולי הקייס המפולפל ביותר, שמנפקים לנו בתי המשפט – תביעת אבהות מכילה את כל מה שנדרש מסיפור קלאסי: סערת יצרים, מאבקי הורות וכסף. הרבה כסף.
תביעה לאבהות, בשונה ממה שנהוג לחשוב, אינה מוגשת אך ורק על ידי האם, המבקשת לקבל הכרה ודמי מזונות. ביכולתו של האב להגיש תביעה לאבהות על ילד אשר קיים חשד סביר כי הינו בנו, וגם לאב אשר מבקש לוודא או לשלול, כי ילדו אשר הינו מגדל אכן שלו. בנוסף, ביכולתו של הילד עצמו, או אפוטרופוס מטעמו לתבוע הכרה באבהות ולחייב את האב במזונות ובחובות נוספים.
מדוע הדבר קריטי? מעבר לחשיבות של מקום האב בחייו של הילד מבחינה התפתחותית, וזכות היסוד של כל אדם להכיר בבנו או באביו, בישראל נוצרה זווית נוספת לסוגיית התביעה לאבהות. בבתי המשפט בארץ בהם דיני משפחה נתמכים על הדין העברי, ישנה משמעות מכרעת לסטאטוס האם, הקובע את סטאטוס הילד.
במידה והאם פנויה ואינה נשואה ומוגשת תביעה לאבהות, יוכר מעמדו של הבן כ"כשר". במקרה זה בתי המשפט מעודדים לבצע בדיקת אבהות, מאחר ואין סיכון ממזרות הנוגע לילד. סירובו של האב לבצע את הבדיקה במקרה זה, תתפרש על ידי בתי המשפט כהודאה באבהותו, וייתכן כי תחייב אותו בחובות המוטלות על אב.
במידה והאם נשואה בשעת הגשת התביעה לאבהות, המצב הופך למורכב ומסובך יותר. מתוקף "טובת הילד", יעשה בית המשפט ככל שביכולתו על מנת למנוע את ביצוע הבדיקה, וזאת כדי להימנע ממצב "ממזר" – מצב חמור, אשר קובע כי הילד על דורותיו מוגדרים כ"ממזר", אשר נולד כתוצאה מניאוף, ועל כן אסור לנישואין עם בן זוג כשר.
>> כך ניצל מאהב מאשמת אונס בעזרת הקלטות
>> איך תדאגו שוועד הבית ידאג לאינטרסים שלכם
יחד עם זאת, לאחרונה הורה בית המשפט לבצע בדיקת אבהות אף במקרה בו האם נשואה. בית המשפט קבע, כי זכות היסוד להכיר בבן ובאב כשייכים זה לזה, עולה על החשש ממזרות וזאת בשל ההשלכות הנפשיות, החברתיות והכלכליות המשפיעות על הילד.
כיצד בודקים אבהות? לאחרונה נמצא כי 3% מהאבות בעולם אינם מגדלים את ילדיהם הביולוגיים, וזאת ללא ידיעתם. בדיקת רקמות היא הדרך הפשוטה ביותר לוודא או לשלול אבהות. בדיקת תביעה לאבהות נעשית על ידי לקיחת רקמות מהרוק או השיער. את הרקמות מסווגים על פי סוג הרקמות, סוג הדם ומטען הDNA. הבדיקה מתבצעת במעבדות מורשות ומאושרות על ידי בית המשפט, בהשתתפות כל הנוכחים באותו הזמן ובאותו המקום ובנוכחות אנשי הצוות. בדיקה זו חשובה במיוחד במצבים רפואיים שונים, שכן ביכולתה להצביע על ליקויים גנטיים ודרכי טיפול בהם.
בדיקת תביעה לאבהות תבוצע מתוקף צו בית המשפט, ותוכר גם על ידי בתי הדין הרבניים. במידה ואין ברצונו של אחד הצדדים לבצע את הבדיקה, הינו נחשב כמבזה את בתי המשפט, וניתן להביא למאסרו. כתוצאה מלקיחת הבדיקה בבתי החולים ניתן לאשר על סמך המטען הגנטי את אבהותו של האב.
עם התקבל התוצאות המצביעות על שיוך ביולוגי וודאי של האב לבנו, נוצרים מצבים מחייבים עבור הילד והאב כאחד. האב מחויב לשלם מזונות לילדיו עד גיל 18, וזכאי לקבל משמורת על פי הסדרי ראייה ואף להתערב בשיקולי התפתחותו כגון מגורים, חינוך ועוד. ילד שהוכר כביולוגי זכאי לרשת את אביו, ולקבל דמות משמעותית בעל השפעה מכרעת על חייו.