ההורים של ימינו עושים כמיטב יכולתם על מנת לנתק את עיניהם של הילדים שלהם ממסך כזה או אחר ולהחזיר אליהם מעט מהקשב על מנת לשמור על מערכת יחסים תקינה. מחקר חדש ומפתיע טוען שמסך הטלוויזיה דווקא יכול לקרב בין בני המשפחה, זאת במידה וכולם יושבים יחד לצפייה משותפת וחווייתית של תכנים מתאימים.
על פי המחקר, שפורסם בכתב העת לחקר בני הנוער, וניתח מידע מ-633 בני נוער והוריהם, נמצא כי יש יתרונות במשפחות שמשתמשות בטלוויזיה ככלי שבאמצעותו ניתן לצחוק יחד, לאסוף אינפורמציה מעניינת, להתחבר אחד לשני ולפתח דיון. החוויה הזו, של צפייה משותפת קבועה, הובילה לפתיחות גדולה יותר מצד בני הנוער, בעיקר אצל נערים, ולמעורבות גדולה יותר של ההורים בחיי ילדיהם. מחקר נוסף של אוניברסיטת אילינוי, שהתפרסם בכתב העת למדיה אלקטרונית ניסה לברר אילו תכנים מובילים ללמידה. ״חפשו תוכניות וסרטים שמראים התנהגות אלטרואיסטית ושיתוף פעולה״, ממליצה החוקרת קלייר כריסטנסן. ״הימנעו מתוכניות בהן מוצגת התנהגות שלילית, אפילו אם זה על מנת ללמד לקח. ההורים שידברו עם הילדים על תוכן התוכנית מיד לאחר סיומה ילמדו יותר".
לא פשוט למצוא היום תכנים נקיים עבור ילדים, ועמותת ההורים לטלוויזיה של לוס אנג׳לס עוסקת בניסיון להבין אילו תוכניות מתאימות ואילו לא. בשנת 2013 מצאה העמותה כי 99 אחוזים מהפרקים בסדרות לילדים ונוער מכילות תכנים בעייתיים כמו מין, אלימות וקללות. ״משפחות מחפשות תכנים בטוחים שאפשר לצפות בהם יחד״, אומרת מליסה הנסון מהעמותה, ״ולא פשוט למצוא אותם. יש תמיד קלאסיקות שאפשר לחזור אליהן, כמו בית קטן בערבה וכל התוכניות של פעם״.
ד״ר כריסטיאנסון מציעה להורים כמה טיפים על מנת לבחור את תוכן הצפייה המשותפת:
הגדירו את מה שאתם רואים. תרגלו צפייה ביקורתית וככל שהילדים גדלים, דברו איתם יותר על מה עומד מאחורי רגשות הדמויות שעל המסך. נסו למצוא נקודות חיבור לחייו האישיים של הילד ולתת דוגמאות.
אל תתפתו לצפייה רצופה. למרות הקלות והפיתוי, צפו בפרק אחד מסדרה אהובה בשבוע, ביחד. זה יחזיק זמן רב יותר, יבנה ציפיה ויחזק את ההשפעה של כל פרק בפני עצמו.
תנו לילדים לבחור. תנו להם אפשרויות ואפשרו להם לבחור את התוכן לצפייה המשותפת על פי תחומי העניין שלהם. תוכנית כמו ׳חברים׳ יכולה ליצור שיחות מעניינות עם בני נוער גדולים.
תצחקו יחד. צחוק משותף מתוכנית טלוויזיה מקרב ומשכיח חיכוכים ומריבות. הצחוק מאוד מחזק את הקשרים המשפחתיים.
צרו מסורת. אם תצפו כל שבוע ביום ושעה קבועים באותה תוכנית, או בכל חג באותו הסרט, ייבנו זכרונות משפחתיים נהדרים. הילדים שואבים מהמסורת הזאת כח ובטחון, ואף תחושת שייכות. בזמן הצפיה הרחיקו את הסחות הדעת והתפנו לחלוטין.
יש לכם המלצות לתכנים ראויים? שתפו אותנו