טיול בת המצווה לארצות הברית, השיחה הקבועה עם אבא לפני השינה על הספה בסלון וארוחת שישי אצל סבתא עם סלט הטונה וסלט הירקות המתובל. אילו זכרונות ילדות נצרבו אצלכם במשפחה? אם תעצמו את העיניים, האם תוכלו לדמיין אותם ואולי אפילו להריח את הניחוח של החוויה?
"זכרונות ילדות הם תשתית בסיסית לבריאות הנפשית, ובדיוק על הדברים האלו שנעשה או לא נעשה היום - ידברו הילדים שלנו על ספת הפסיכולוג כשהם יתבגרו", אומרת M.A שני יעקבי ברמן, יועצת ומדריכת הורים ומנחת ההרצאה "למיטב זכרוני".
"כמעט כל הורה יצהיר שההורות היא התפקיד הכי המשמעותי בחייו, אבל מה בעצם הילדים שלנו יזכרו עוד 20-30 שנים מהילדות שלהם? ולמה בכלל חשוב שהורים ישקיעו בזכרונות ילדות? לפעמים נראה לנו שלקנות לילדים את האייפון הכי חדש, את המשחק המעודכן לאקס בוקס או את הלגו הכי יקר בחנות - זו המתנה הגדולה שאנחנו יכולים לתת להם. לעתים זה קורה משום הילד לוחץ, לעתים כי מדובר בסמל סטטוס ולא פעם גם כי זהו התיקון שלנו והפיצוי שאנחנו לא יכולנו לקבל כילדים, אבל בעידן השפע של היום - אנחנו שוכחים שהמתנות החומריות פחות משמעותיות. נכון, לכולנו יש את ההתרגשות הראשונית מקבלת המתנה, אבל זו חולפת מהר מאוד".
לדברי יעקבי ברמן, הדברים שאנחנו באמת צריכים להשקיע בהם מחשבה על מנת שייצרבו בספר החיים שלנו הם אלו שיש בהם הנאה לצד ערכיות, משמעות לצד עונג. הנה 5 אבני יסוד שכדאי להתייחס אליהם כבר היום.
1. את האווירה המשפחתית והמודלינג של ההורים
"לשני המרכיבים האלו יש חשיבות קריטית בבניית האישיות של הילד. מבחינת ילדים - המשפחה שלהם מהווה מיקרוקוסמוס לעולם. הם מתבוננים ולומדים את ההתנהלות של ההורים בזמן קשיים, בניהול מערכות יחסים, בהתאמה לציפיות חברתיות ולמעשה כל דבר שאנחנו עושים או לא עושים", אומרת יעקבי ברמן. "מרבית המסקנות שהילד מגיע אליהן כיום על העולם הן אלו שיישארו אתו גם כמבוגר", לכן היא ממליצה לנסות להפחית בביקורת, בציפיות גבוהות מדי ובהשוואות לאחרים. נסו להעניק תגובות פרופורציונאליות לטעויות והכניסו יותר הומור ושמחה, לצד הכרה בדרך האישית של כל ילד. כמו כן, תנו לו להתנסות בסביבה בטוחה.
2. את הזמן שהשקיעו בהם 1 על 1
ילדים רוצים וזקוקים לזמן איכות. "ילדים צריכים לפחות פעם בשבוע זמן ממוקד, לבד עם אחד ההורים או עם שניהם יחד אבל הכי חשוב שזמן הזה יהיה נטול אחים", אומרת יעקבי ברמן. "נצלו את הרגעים האלו לשיחה אינטימית שבה תשתפו בחייכם ובזכרונות הילדות שלכם והילדים ישתפו בחוויות שלהם, בקשיים וברגעים הנעימים. רצוי שהזמן הזה יהיה ללא הסחות דעת כמו קניות ופלאפונים".
מה כן: משחקי קופסא, הכנת עוגה/עוגיות/ארוחה, הקראת ספר, שתיית שייק/תה ועוגייה ביחד, הליכה משותפת ואפשר גם בלי חפירות, אלא רק להתכרבל ביחד.
3. רוטינות שגרתיות שחוזרות בכל יום
בשגרה האינטנסיבית של כולנו, אנחנו כל-כך עמוסים ופועלים על אוטומט אבל דווקא לרוטינות הקבועות והפעולות שחוזרות בכל יום במשך שנים רבות יש משמעות מיוחדת בזכרונות. יעקבי ברמן ממליצה להפוך את הלימון ללימונדה ולנסות לייצר בשגרה הלא פשוטה רגעים של כיף. כמו: "התעוררות בבוקר עם שיר קבוע, התארגנות בבוקר/ערב עם פלייליסט שכל אחד מחברי המשפחה הוא שותף לבחירת השירים, קיימו טקס שינה אינטימי של סיכום קצר של היום עם אחד ההורים, החליטו על דפיקה ייחודית בדלת שהיא רק למשפחה, שירו שיר ספציפי או הפיקו צליל מצחיק כשכולכם במעלית".
4. חופשות משפחתיות
לחופשות יש מקום מאוד מיוחד בזכרונות הילדות. הן יכולות להוות מעין "עוגני אושר" ובדיוק בגלל זה עדיף לנו להשקיע בחופשה משפחתית שתיזכר לשנים על פני קנייה של כל צעצוע או משחק לילדים שהם ימצו מהר. "היציאה מהשגרה הלחוצה לכל חברי המשפחה, מגדול ועד קטן, מייצרת סיטואציות שאנחנו לא רגילים אליהן בשגרה, והזדמנות לזווית חדשה להיכרות. עובדה מעניינת על חופשות היא שבדיעבד, כשאנחנו נזכרים בה, נזכור בעיקר את הרגעים המהנים, המצחיקים והמיוחדים וגם אם ניזכר בארועים מאתגרים מהחופשה - בפרספקטיבה של זמן הם יתגמדו".
לדברי יעקבי ברמן, אין לתקציב הכספי משמעות גדולה - מלון יוקרה, כפר נופש, אוהל או אכסניה - לכל חופשה יש את הקסם המיוחד שלה שטמון ביציאה מהשגרה ובריחוק מחיי היום-יום המוכרים והשבלונים.
3. את המסורת המשפחתית היחודיית
יצירת מסורת משפחתית מחברת בין חברי המשפחה, מחזקת את הקשרים ביניהם ויוצרת תחושת שייכות משפחתית. עם זאת, מדגישה יעקבי ברמן, שעקביות היא חשובה מאוד בביסוס מסורת חדשה. "בחרו תאריך והקפידו לשמור עליו". הנה כמה רעיונות למסורות משפחתיות:
- ימי הולדת - התעוררו בבוקר לבית מקושט, שולחן מטעמים. חוגג יום הולדת בוחר משהו שכולם יעשו ביחד, כמו למשל סדנה, הופעה, ביקור במפעל, טיול למקום אהוב, ביקור באולפני טלוויזיה וכו'.
- התנדבות - קבעו יום קבוע בשנה שבו כל המשפחה מתנדבת. זה יכול להיות כל פעם לארגון אחר או בכל שנה לאותו ארגון.
- חג משפחתי - בלוח השנה יש את חג חנוכה/סוכות ויש את חג המשפחה. ביום הזה תחליטו אתם מה הם המנהגים בחג שלכם, מה אוכלים ומה קוד הלבוש.
- חגיגת עונות - אם אתם אוהבים את הקיץ - תחגגו את היום הראשון הרשמי שלו ואם אתם בכלל חובבי החורף - תחגגו אותו ותיכנסו לאווירה: לבשו בגדים ותאכלו מאכלים שמאפיינים את העונה.
- חגיגת יום העצמאות של מדינה אחרת - כזו שאתם אוהבים. למשל לפי קבוצת הכדורגל האהובה או האוכל המסורתי. ביום הזה לימדו כמה מילים בשפה של המדינה, הכירו את האתרים המיוחדים שלה, לימדו לזהות את הדגל שלה, אכלו את המאכלים שלהם.
- יום היפוך תפקידים - יום שבו הילדים הם ההורים וההורים הם הילדים. הם אחראים להכין לכם ארוחות ולבדר אתכם ומבחינתכם זה היום לשקף להם את ההתנהגות שלהם.
- יום הצבע - אצלנו במשפחה חוגגים את היום הוורוד - יום שבו מתלבשים בורוד, אוכלים מאכלים ורודים בתוך כלים ורודים. זה יכול להיות כמובן כל צבע אחר.