גבר מחבק בטן הריונית (צילום: AtnoYdur, Istock)
תהליך ארוך שבסופו בני הזוג הם ההורים הביולוגיים (אילוסטרציה) | צילום: AtnoYdur, Istock

"אתה בשוק. זו תחושה לא קלה, מן תחושה של אובדן. זה  לא ברור באופן מיידי שהולכים בדרך הזו של הפונדקאות. לי היה יותר קשה לקבל את זה ובהתחלה דחיתי את זה על הסף כי זה נראה לי מאוד מפחיד. אבל ברגע שבעלי שמע שהריון יסכן אותי, וגם המשפחה מסביב, מיד כולם תמכו ברעיון ולחצו ללכת בדרך הזו. זה דבר רגשי שצריך לעכל, למרות שהשכל יודע שזה מה שצריך לעשות. אחת הסיבות שהצלחתי לקבל את זה היא כי ידעתי שבדרך הזו הילד יהיה שלי גם מבחינה ביולוגית".

כך מתארת א' את הרגע בו היא ובעלה התבשרו כי הריון עלול לסכן אותה ומומלץ להם לנסות ולהביא לעולם ילד באמצעות פונדקאית. לבסוף, השניים הביאו לעולם שלושה ילדים באמצעות שתי פונדקאיות. הילד הראשון נקלט בניסיון הראשון וכבר בגיל יסודי. הילד השני, כיום בגיל גן, נקלט בניסיון השני. בתם התינוקת הובאה לעולם באמצעות עוברים מוקפאים של א', ובאמצעות אותה הפונדקאית של אחיה השני.

רקע

בשנת 1996 נכנס לתוקף בישראל חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד יילוד) אשר קובע את התנאים לפונדקאות בישראל. על פי החוק, רק זוגות הטרוסקסואלים, זוגות נשואים וזוגות בעלי הסכם של חיים משותפים יכולים לעבור את התהליך. נכון להיום, רווקים וזוגות חד מיניים אינם יכולים לפנות לשירותי פונדקאות במדינת ישראל. לאחרונה, גובשה המלצה לשנות את החוק בעקבות ועדת מור יוסף גובשה המלצה לשנות את החוק כך שיאפשר בתנאים מגבילים לזוגות חד מיניים ורווקים לעשות כן, אבל הדרך לאישורה עדיין ארוכה. כמו כן, הבאת ילד שנולד בחו"ל בהליך פונדקאי לישראל ואזרוחו כרוכים בהחלטת בית משפט ובהוכחת אבהות.

"עד היום פנו 1,018 זוגות לוועדה מיוחדת של משרד הבריאות אשר מאשרת את תהליך הפונדקאות בארץ", מציינת מינה יולזרי, מנהלת המרכז להורות באמצעות פונדקאות, ביחד עם עדה אטיאס. זהו המרכז הראשון לפונדקאות שנפתח בארץ עם כינון החוק, במטרה לעזור לזוגות בתהליך. "אמנם אין מספר מדויק של הזוגות שזכו לקבל את האישור, משום שלמרות שהחוק בתוקף כבר 17 שנים בשנים הראשונות רק ב-12 האחרונות נעשה רישום מדויק בנושא, אך ההערכה היא שרובם קיבלו אישור. מתוך כלל הבקשות נולדו כ-600 ילדים בתהליך פונדקאות בישראל, מתוכם 78 זוגות תאומים".

התהליך

"התהליך מתחיל בהמלצת הרופא להורים המיועדים להמשיך ניסיונות פריון עם פונדקאית", מסבירה אטיאס. "במידה והזוג מתחיל תהליך בישראל יש צורך לפנות לוועדה מיוחדת של משרד הבריאות עם אישורים מתאימים, על מנת לקבל אישור עקרוני להתחיל את התהליך. לאחר קבלת האישור הזוג יכול לאתר את הפונדקאית בעצמו ולעבור את כל התהליך באופן עצמאי, או לפנות אלינו ולמרכזים דומים, על מנת שנאתר פונדקאית מתאימה ונלווה אותם לאורך התהליך. הזוג אמור להמתין לפונדקאית בין 3-6 חודשים במהלכם הזוג והפונדקאית שמאותרת עוברים בדיקות רפואיות ופסיכולוגיות. עם סיום הבדיקות נערכת פגישת היכרות בין הזוג לפונדקאית, ואם אישרו הצדדים אחד את השני הם עוברים לשלב הייעוץ המשפטי. כל התקשרות בין זוג לפונדקאית מחייבת בניית הסכם משפטי שקודם לו ייעוץ משפטי נפרד לזוג ולפונדקאית. לאחר מכן מעבירים את התיק בצורה מסודרת לוועדה אשר בוחנת את התיק ומזמינה את הפונדקאית לראיון. עם סיום הראיון בוועדה, ולצד האישורים הנדרשים, התיק מסוכם ובפגישה נוספת הזוג מוזמן עם הפונדקאית לחתימת הסכם. זוג שבוחר לעבור תהליך ללא אישור הוועדה בישראל מסתכן בכך שהילד לא יוכר כילדו הביולוגי".

לאחר התהליך הבירוקרטי מתחיל התהליך הרפואי. "מדובר בתהליך IVF, הפריה חוץ גופית", מסבירה יולזרי. "במסגרת התהליך, במידה וצריכה האם לבייץ מספר רב של ביציות במקום ביצית אחת, היא עשויה לעבור טיפול הורמונלי. בישראל ישנה אפשרות לפונדקאות בסיוע תרומת ביצית אם איכות הביציות של האם המיועדת אינה טובה. לאחר מכן שואבים את הביציות ומזריעים אותן באמצעות זרעו של בן הזוג כדי ליצור עוברים. אחר כך מתבצע גידול העוברים, עד החזרה של שניים מהם לפונדקאית. 12 ימים לאחר ההחזרה בודקים אם הפונדקאית הרתה, במידה ולא, יש חמישה נסיונות נוספים".

בישראל, תהליך ממוצע לוקח בין 20 ל-24 חודשים, והוא כולל את כל השלבים - מאיתור הפונדקאית, אישור הוועדה וההריון עצמו.

עלויות

לצערנו, כיום פונדקאות מתאפשרת רק למי שיכול להרשות לעצמו לשלם סכומים גבוהים מאוד הנדרשים לתהליך. "תהליך הפונדקאות כולו עולה בין 220,000 ל-250,000 שקלים", מפרטת יולזרי. "מתוך הסכום הזה 160,000 שקלים מופקדים כשכר לפונדקאית ו-5,000 שקלים עבור קופה קטנה (בייביסיטר, נסיעות ועוד הוצאות עבור הפונדקאית להן היא זקוקה בשל התהליך וההריון). 30,000 שקל מתוך הסכום הכולל עוברים לחשבון נאמנות ומיועדים עבור מצבים אופציונליים שעלולים להתרחש בתהליך, לדוגמה עלות הריון של עובר נוסף בגובה 15,000 שקלים, ניתוח קיסרי שגם כרוך בתוספת. אם הפונדקאית זקוקה לייעוץ פסיכולוגי זה 9,000 שקלים ואם היא זקוקה לייעוץ משפטי זה עוד 4,000 שקל שנלקחים מתוך הסכום הזה. כל סכום מ-30,000 השקלים שלא נוצל על ידי הפונדקאית חוזר לידי הזוג.

אין תמונה
ליווי לכל אורך התהליך. מינה יולזרי ועדה אטיאס

"המרכז שלנו גובה כסף על השירות שהוא נותן שכולל איתור פונדקאית ואבחונים רפואיים ופסיכולוגים, ייעוץ משפטי, שליחת התיק לוועדה וייצוג הצדדים בוועדה וליווי התהליך, כמובן גם מבחינה רגשית. המרכז לא גובה תשלום על השגת האישור העקרוני מהוועדה שגם לו יש עלות. שאר הסכום מופנה לצורך טיפולי הIVF- בקופת החולים, שבחלקו ממומן על ידי הקופה וחלקו כולל השתתפות עצמית של כמה מאות שקלים לכל ניסיון, וזה גם סכום שיכול להשתנות. יש זוגות שיעדיפו טיפול פרטי ושם המחירים מגיעים לכמה אלפי שקלים לכל טיפול ולכל ביקור רופא, בהתאם לרצונם. ישנם ביטוחים רפואיים שמאפשרים לקבל החזר מסויים, אבל אלה סדרי הגודל של הסכומים".

הקשיים

"הסיכונים בתהליך הם קודם כל סיכונים שקיימים בכל היריון: לידה מוקדמת, שמירת היריון, לחץ דם גבוה, סכרת ומחלות אחרות שכתוצאה מהיריון עלולות להתפרץ", מסבירה אטיאס. "כמו כן, התהליך עלול ליצור מתח בקרב הזוגות והפונדקאיות כי לכל אישה יש הסתכלות שונה על הדרך הנכונה לשמירה על היריון תקין". בנוסף, גם האם המיועדת חווה סיכון רפואי, בדומה לכל פרוצדורה רפואית שטומנת בחובה סיכון. ההורמונים עלולים לגרום לבטן נפוחה ויכולים להשפיע באופן שלילי על גופה, ושאיבת הביציות יכולות לגרום לציסטות וזיהומים בבטן. כמו כן, מדובר בתהליך שעשוי להיות ארוך מאוד ולעיתים מייאש, עם עלויות גבוהות מאוד.

היתרונות

פרופיל של יד על בטן הריונית חשופה לובשת ג'ינס וחולצת פסים (צילום: jupiter images)
220-250 אלף שקל לתהליך ממוצע (אילוסטרציה) | צילום: jupiter images
היתרון המרכזי של הליך הפונדקאות על פני דרכים אחרות הוא שתהליך זה הופך את ההורים המיועדים להורים ביולוגיים שרשומים כך גם במשרד הפנים ובמרשם התושבים.

"הריון פונדקאי מאפשר להורים המיועדים לקבל מידע על הילד מרגע ההריון ועד הלידה מה שנעלם לחלוטין מהורי המאמץ", אומרת אטיאס. "בנוסף, אימוץ של ילד בן יומו נדיר מאוד בישראל".

כמי שעברה את התהליך בהצלחה, לא' יש מסר חשוב לכל מי שמתלבט האם ללכת בדרך הזו. "חשוב לי להגיד לאנשים שמתלבטים - לא להתלבט. אם הרופא אומר שזה מה שצריך אז ללכת על זה. אני מכירה הרבה מקרים וזה תמיד מצליח. אחד יחכה שנה, אחר יחכה שנתיים, אבל זה יקרה בסוף. כאשר רופאים ממליצים על פונדקאות, וזה לא משהו שהם עושים אותו הרבה, זה המפלט האחרון. אבל אם הוא כבר ממליץ, אז לא לבזבז זמן וללכת על זה. בין הילד הראשון לשני ניסיתי כל מיני ניתוחים אבל זה לא עזר. אז אם הרופא אומר - לכו על זה".

פונדקאות בחו"ל

מהן האפשרויות העומדות בפני זוגות ויחידים שאינם עומדים בדרישות הוועדה? כיום, הוועדה אינה מאפשרת ליחידים ולזוגות מאותו המין להשתמש בשירותי פונדקאות. עקב כך, רבים מאותם "פסולי פונדקאות" פונים לביצוע ההליך במדינות אחרות בעולם בהליך מסורבל, עמוס בירוקרטיות, יקר ומורכב.

על מנת לבצע את ההליך בחו"ל יש לפנות לאחת מסוכנויות הפונדקאות בישראל או ישירות לקליניקות הפריון ולסוכנויות הפונדקאות בחו"ל. סוכנות ישראלית תלווה את ההורים המיועדים משלב בחירת תורמת הביצית, דרך ההפריות החוץ גופיות, בחירת הפונדקאית ועד ההיריון והלידה.

כיום, מדינות שונות בעולם מציעות שירותי פונדקאות, כאשר כל העת נסגרים ונפתחים יעדים חדשים לביצוע ההליך. ארה"ב הייתה ונותרה יעד מועדף על רבים לשירותי פונדקאות, אם כי מדובר בשירותים יקרים מאד שעשויים להאמיר עד 120,000$, לא כולל שהיה, טיסה ועלויות נוספות. שירותי פונדקאות ניתן לבצע גם בקנדה ובתאילנד. הודו, שהייתה ליעד הפופולארי ביותר בקרב זוגות גאים בחמש השנים האחרונות, נסגרה לפני כשנה בפניהם וכיום פתוחה רק בפני זוגות של גבר ואישה הנשואים שנתיים.

>> לעמוד הפייסבוק שלנו עשיתם לייק?

>> בכתבה הקודמת: כל מה שצריך לדעת על אומנה