זוכרים את הורי ההליקופטר, אלה שתמיד מרחפים בסביבתם הקרובה של הילדים ומוכנים להסתער כצוות ימ"מ מיומן ברגע שהילד זקוק לחילוץ? ובכן, למרות שכל המחקרים כבר חשפו את הנזקים ששיטת החינוך הזו גורמת לילדים, שלעולם אינם נדרשים להתמודד בעצמם עם דבר, ותמיד יודעים שאבא או אמא יגיחו מאחורי איזו פינה ויצילו את המצב, האבולוציה בתחום ממשיכה, ולא לכיוון חיובי.

סקנדל הקולג׳ים האמריקני, במסגרתו נחשפה רשת ההורים ששילמה סכומי עתק על מנת שילדיהם יתקבלו למוסדות לימוד משובחים ותחרותיים, חשף ז׳אנר חדש של הורות: הורות המחרשה. לא די בריחוף האובססיבי סביב ענייניו של הילד הפרטי. הורים שבאמת מעוניינים לקדם את ילדיהם, וכמובן שהם עושים זאת ממניעים של דאגה, יפנו מראש כל מכשול צפוי מדרכם.

View this post on Instagram

A post shared by روبه‌راه (@roooberaaah) on

ילדי הורי המחרשה יהנו מדרך סלולה ונוחה. נכון, הם לא ידעו כיצד להתמודד עם מכשולים ומוקשים, ואפילו לא ידעו מהם אותם מכשולים שילדים אחרים נאלצים להתמודד עמם, אבל ההתמודדויות שלהם, ושל הוריהם בעקיפין, יהיו פחותות. הורים אלה מואשמים באנוכיות ובאובססיביות, ומן הסתם ההתנהגות הזאת לא צומחת מתוך ריק אלא מתוך סביבה מלחיצה, תחרותית ותובענית, בה על כולם להצטיין והישיגי ההורים נמדדים גם על ידי אלה של בניהם.


בסופו של דבר, הורי המחרשה עושים נזק לעצמם, כך למדו על בשרם אותם הורים מפורסמים יותר ופחות בארה"ב, אבל בעיקר לילדים, שנוטים לפתח דימוי עצמי נמוך, ולא מפתחים כישורי חיים בסיסיים, כי ההתמודדות וגילוי יכולותיהם נמנעים מהם. ההתנהלות ההורית הזו לא מכינה אף אחד לחיים האמיתיים, ועשויה לעלות לכולם מחירים גבוהים: מטיפול פסיכולוגי יקר דרך בדידות, חרדות ודיכאון.

View this post on Instagram

A post shared by روبه‌راه (@roooberaaah) on

הורי מחרשה משקיעים המון זמן וכסף בילדים, ונשאר להם מעט מאוד עבור עצמם. זו לא התעלות או אצילות נפש, טוענים המומחים, אלא דוגמה רעה לילדים, שיכולים היו לראות במקום זה דוגמה להורה שעובד קשה במשהו שהוא מאמין בו, מתגבר על קשיים ומגשים את עצמו. "הילדים של הורי המחרשה לא יכולים ללמוד כיצד להיכשל ולהתגבר," אומרת פסיכולוגית הילדים מדלן לוין. "הכשלון לא נעים, אבל כך לומדים בני האנוש. זה חלק קריטי מהחיים שמוביל לצמיחה אישית ופיתוח חוסן."

לוין מאמינה שההורים המדוברים מאמינים שהכל תוצאה של אהבה, אבל שזוהי טעות. "הורות כזו היא אנוכית. הורים שאוהבים באמת את ילדיהם יתנו להם את המרחב להכשל. הם יבטחו ביכולות של ילדיהם, הרגשיות והאינטלקטואליות. הם יאמינו בכוחם של הילדים."